Slapeloosheid heeft veel gevolgen voor de maatschappij. De gevolgen van een slechte nachtrust zijn merkbaar in bijvoorbeeld de veiligheid op de weg, de prestaties van studenten tijdens hun opleiding en in de kwaliteit van leven in het algemeen. Ook mensen met financiële zorgen ervaren veel stress en hebben vaak last van slapeloosheid. De Somnox kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. 

Consortiumpartners en onderaannemers 

Somnox B.V. is een MedTech bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwerp, de productie en verkoop van Somnox. De Somnox is een robot die je mee naar bed neemt en middels technologie helpt met beter slapen. Het bedrijf heeft al twee succesvolle marktintroducties op zijn naam staan met de Somnox 1 en de Somnox 2. Momenteel zijn ze bezig met een herontwikkeling van de Somnox tot een ‘intelligente slaaptechnologie’; de zogenaamde Living Somnox. Deze maakt gebruik van IoT, sensortechnologie en AI.  

De Somnox begeleidt het ademritme van de gebruiker zodanig dat het ademritme vertraagt, wat een kalmerend effect heeft. Hierdoor zal de gebruiker sneller en prettiger inslapen, waardoor de slaapkwaliteit beter wordt er het stress niveau zal afneemt.  

De Haagse Hogeschool werkt in dit project samen met Somnox B.V. en Annovating B.V, een medisch ICT bedrijf dat zich bezighoudt met de implementatie van AI in gezondheidstoepassingen. Schuldenlab070 is ook partner in dit onderzoek. Hierin werken 28 landelijke partijen samen bij de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor de aanpak van schuldenproblematiek en voor het bestrijden van armoede. 

Doelstellingen 

Het eerste doel van dit project is het gereedmaken van de Living Somnox voor marktintroductie. Hiervoor wordt een machine learning model ontwikkeld op basis van de bio-feedback uit de Somnox, gecombineerd met bio-feedback van een externe fitnesstracker.  

De inrichting en de ‘bedrading’ van de Living Somnox worden onderzocht en er worden AI-modellen ontwikkeld die bij deze inrichting worden opgenomen. Hiervoor worden uitgebreide ademhalings- en slaapanalyses uitgevoerd en in-app-data-visualisaties ontwikkeld. Ook wordt aandacht besteed aan het uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid van de Living Somnox.  

Het tweede doel van dit project is het betrekken van inwoners van Den Haag via het Schuldenlab070 voor kennisdeling en om te onderzoeken of het reduceren van slapeloosheid een positieve invloed heeft op de aanpak van multiproblematiek. Hiermee wordt onderzocht in hoeverre de Somnox bij kan dragen aan de slaapkwaliteit en de ervaren stress bij mensen met financiële problemen.  

In dit onderzoeken worden 40 inwoners uit regio Den Haag geworven via Schuldenlab070 om deel te nemen aan de gebruikersgroep. De Somnox zal bij deze gebruikers getest worden om te onderzoeken wat het effect is van de Somnox op de slaapkwaliteit, stress niveau en de kwaliteit van leven.  

Meer informatie of helpen met werven? 

Als je meer wil weten over het onderzoek of kan helpen bij het leggen van contacten met mensen met financiële zorgen uit regio Den Haag, neem dan contact op met Jetske Brummer. 

Contact 

Jetske Brummer 
 
Onderzoeker Lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg 

+31 (0)6 42 83 46 04 
 
h.s.brummer@hhs.nl 
 

Prof. Dr. Luc de Witte 

+31 (0)6 43 24 11 02 

l.p.dewitte@hhs.nl