Beroepen in transitie: de social media architect en de wooncoach
Social media architect
Aan de hand van de social media architect heeft de projectgroep in beeld gebracht welke concrete veranderingen zich voordoen op de arbeidsmarkt. Het onderzoek is voor het voortgezet onderwijs van belang, omdat dit vo haar leerlingen een concreet en actueel beeld wil laten zien van dit nieuwe beroep. Het project heeft docenten in het voortgezet onderwijs laten zien hoe zij de social media architect kunnen inpassen in hun studiekeuzebegeleiding. Omdat er nog geen passende vooropleidingen voor dit beroep zijn, hebben mkb-bedrijven door dit project geleerd om bij de werving vooral te denken in vaardigheden en interesses. Het project heeft laten zien hoe onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven samen kunnen komen tot nieuwe functieprofielen en hoe het onderwijs daar het beste op kan inspelen.
Wooncoach
De wooncoach is de actuele versie van de persoonlijk begeleider. Welke vaardigheden horen bij dit nieuwe beroep? Mede door een gewijzigde visie op zorg en gezondheid verandert het werk in de zorg. Het accent ligt op zelfregie. Dat heeft implicaties voor het beroepsbeeld van wat vroeger de persoonlijk begeleider heette. Wat zijn de beroepshandelingen, de beroepsproducten en de gevraagde competenties van de wooncoach? Wat moet je kennen en kunnen om wooncoach te worden? Zowel voor opleidingen als zorgorganisaties is het antwoord op die vragen belangrijk. Bij de opleiding en werving moeten zij kunnen beschikken over actuele beroepsbeelden.
Direct toepasbare resultaten
De parallel uitgevoerde KIEM-projecten zijn mooie voorbeelden van interdisciplinair onderzoek dat is uitgevoerd met medewerking van een groot aantal organisaties. De resultaten van het onderzoek zijn direct toepasbaar voor bedrijfsleven, zorginstellingen en onderwijsinstellingen.
Contactpersonen
Rachelle van Harn en Ellen Sjoer
Team
Rachelle van Harn
Faculteit Business, Finance & Marketing
dr. Ellen Sjoer
Lector Duurzame Talentontwikkeling
Faculteit Business, Finance & Marketing
Rachelle van Harn
Rachelle van Harn is als onderwijskundig onderzoeker werkzaam voor het project Duurzame Learning communities: Oogsten in de Greenport West-Holland. Op basis van inzichten uit vooronderzoek wordt een digitale tool ontwikkeld die bijdraagt aan de doorontwikkeling van de samenwerking en het verduurzamen van de opbrengsten van learning communities in de tuinbouwsector. Ze zal ook deel uitmaken van de vakcommunity Leven Lang Ontwikkelen (Surf Open leermaterialen), voor het thema Teamontwikkeling. Voor dit thema wordt samengewerkt met Fontys. Rachelle heeft de master Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht afgerond. Naast haar werk bij het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling werkt Rachelle mee aan het ontwerp en opzet van het practoraat Betekenisvolle Creativiteit bij de creatieve vakschool SintLucas.
R.C.vanHarn@hhs.nlLector Duurzame Talentontwikkeling
dr. Ellen Sjoer
Na haar promotie aan de Universiteit Leiden is Ellen Sjoer bij de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft gaan werken. Ze is projectleider geweest van diverse onderzoeksprojecten over (e-)leren en kennismanagement in het hoger onderwijs en bedrijven (o.a. Shell). Ze is ook actief in Europese projecten, onder meer Learn RDM in het MKB. Haar eerste lectoraat bij De Haagse Hogeschool was getiteld Kennisinfrastructuur voor Wetenschap en Techniek. Ellen maakt deel uit van diverse netwerken, zoals het HRM Lectorennetwerk en de board van de IACEE. Ellen Sjoer is sinds 2011 lector Duurzame Talentontwikkeling.
+31 (0)6 - 49 69 01 91e.sjoer@hhs.nl