Op 1 februari 2019 is het project Wearables voor Arbo: Meetvestjes voor Lichaamsparameters en Blootstelling en Beweging gestart. In samenwerking met Kinetic Analysis en CBS ontwikkelt het lectoraat meetvestjes met lichte sensoren die blootstelling, beweging en lichaamsparameters kunnen meten. Dit project is onderdeel van de onderzoekslijn Smart Health van het lectoraat Smart Sensor Systems.

Doel van het project is om met de meetvestjes een early warning systeem te bouwen ter preventie van acute gezondheidsrisico’s en bronnen van potentieel te hoge blootstellingen in een arbeidsomgeving te detecteren.De uiteindelijke stip op de horizon is het bepalen van persoonlijke blootstellingseffectrelaties om werknemers beter te beschermen en uiteindelijk meer inzicht voor de wetgever te geven bij het bepalen van blootstellingslimieten.

In 2020 is met de afstudeerstage van Lilly Umans een achtergronddocument voor sensorkeuzes en een eerste werkend prototype van een lichaamsvest en blootstellingsvest gemaakt. Ook is het werk gepresenteerd op het big data seminar van het CBDS en op twee internationale conferenties.

Doel

Het ontwikkelen van meetvestjes met lichte sensoren te gebruiken in arbeidssituaties. Analyses aan meetvestjes met sensoren die tegelijkertijd blootstelling, beweging en lichaamsparameters kunnen meten. Op deze manier kunnen we early warning systemen bouwen ter preventie van acute gezondheidsrisico’s, hotspots en bronnen van potentieel te hoge blootstellingen detecteren en persoonlijke blootstellings-effectrelaties maken om werknemers beter te beschermen. Ook zet dit de deur open naar beter begrepen wetgeving voor blootstellingslimieten.

Door de COVID crisis konden er geen metingen verzameld worden en zullen de veldtest na afloop van de lockdown in 2021 voortgezet worden. Het project is daarmee tenminste tot en met december 2021 verlengd.

Eindproduct/Beoogde resultaten

  • Meetvestje1 – Lichaamparameters
  • Meetvestje2 – Blootstelling en Beweging
  • Draadloos datatransport
  • Opslag en visualisatie op platform
  • Programmeren van app
  • Business case
  • Testen onder populatie
  • Toepasbaarheid (usability) en kwaliteit (accuracy)
  • Commerciële editie maken

Projectleider

John Bolte

Betrokken onderzoekers

Fidelis Theiner

Looptijd

01-02 –19 tot 31-12-21

Financiering

Vanuit CBS en De HHs met gesloten beurzen

Partners

Kinetic Analysis, CBS, RIVM, TNO