Lectoraat Technology for Health
Een lang en gezond leven is wat we elkaar het liefst toewensen. En dankzij meer geneeskundige kennis en een hogere stand van de medische techniek blijft de gemiddelde levensverwachting stijgen. Toch leiden al die technologische mogelijkheden niet automatisch tot een betere kwaliteit van leven. Een sterke sociale cohesie is net zo belangrijk. Technologie moet in dienst staan van de patiënt en intermenselijk contact bevorderen. Of het nu gaat om zorgrobots, 3D-printing, domotica of andere hulpmiddelen.
Het lectoraat ontwikkelt nieuwe technologie voor toepassing in de medische en gezondheidssector.
Medical delta
Voor de uitvoering van het onderzoek en ontwikkeling wordt samengewerkt met partnerinstellingen en bedrijven uit de Medical Delta regio (Leiden-Delft-Rotterdam): TU Delft, LUMC, Erasmus MC, Sophia Revalidatie, Pieter van Foreest, Parnassia, Intespring, AdjuvoMotion, Robot Care Systems, RD Mobility, Totem Open Health, Westland Orthopedie, OIM, Ordina en nog vele anderen.
Team
Hani Al-Ers
Tony Andrioli
Gert Evers
Liesbeth Geuze
Hans Glerum
Mark Leemhuis
Arjan Lock
Sara Panahkhahi
Sam Schrevel
Meralda Slager
Jeroen Vuurens
Mirjam Zijderveld
Yolanda Noordam
Hani Al-Ers
Hani Al-Ers is een onderzoeker op het gebied van mens-machine-interacties. Hij voltooide zijn PhD aan de TU Delft bij de Interactive Intelligence-groep van de Faculteit Computer Science (EEMCS). Philips Research in Eindhoven sponsorde zijn project dat als doel had de user experience van Philips tv-sets te verbeteren. Hij voltooide 2 postdocs aan de TU Delft, waar hij internationale consortia managede op onderwerpen als een hogere kwaliteit van leven voor ouderen. Momenteel doet hij onderzoek op het gebied van gezondheid en educatie en leidt hij daarnaast de Research Education-activiteiten in de Dutch Innovation Factory.
Tony Andrioli
Contact:
a.andrioli@hhs.nlGert Evers
Hans Glerum
Hans Glerum is verbonden aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. In het eerste jaar van de opleiding is hij verantwoordelijk voor het onderwijs op het gebied van modelbouw, materialen & produceren en projecten. In het de hoofdfase organiseert hij de bedrijfsprojecten en de nieuwe minor Product Design for Health. Ook is hij voorzitter van de QCC IPO (curriculumcommissie).
j.glerum@hhs.nlMark Leemhuis
Mark Leemhuis werkt sinds 2006 als hogeschooldocent bij de internationale en Engelstalige opleiding Process & Food Technology. Bij deze opleiding verzorgt hij de lessen en practica voor chemie en houdt hij zich bezig met het curriculum. Zijn promotie aan de Universiteit Utrecht focuste op de synthese van biocompatibele en biodegradeerbare polymeren voor gebruik in medische en farmaceutische toepassingen. In het verlengde daarvan is hij sinds 2016 ook werkzaam als onderzoeker binnen het lectoraat van Erwin de Vlugt met als aandachtsgebied de (bio)materialen. Het doel is om materialen te ontwikkelen die middels een 3d printer (FDM) een toepassing vinden in de medische en farmaceutische sector.
m.leemhuis@hhs.nlArjan Lock
Arjan Lock is hogeschoolhoofddocent bij de opleiding Technische Natuurkunde. Hij heeft zijn doctoraal natuurkunde gehaald aan de Universiteit Leiden en is daarna gepromoveerd op het AMOLF op het gebied van ultrasnelle spectroscopie aan water en vloeistoffen met waterstofbruggen. Sinds 2004 is hij werkzaam bij de Haagse Hogeschool. Naast het verzorgen van onderwijs op het gebied van de fotonica, houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van het nieuwe onderwijsprogramma voor de opleiding. Binnen het lectoraat verricht hij onderzoek naar 3D-shape sensing met fiber-optische sensoren in de revalidatiegeneeskunde en het toepassen van diverse vormen van spectroscopie binnen de zorg.
a.j.lock@hhs.nlSara Panahkhahi
Sara Panahkhahi is docent bij de opleiding Werktuigbouwkunde en onderzoeker bij het lectoraat Technology for Health aan De Haagse Hogeschool. Sara werkt sinds februari 2015 bij De Haagse Hogeschool. Zij heeft haar master opleiding bij Purdue University in West Lafayette in het gebied van acoustics and noise control afgerond. Zij onderzoekt samen met Mark Leemhuis over biomaterialen en productiemethoden van deze materialen, onder andere 3D print technieken en de invloed daarvan op de materiaaleigenschappen.
s.panahkhahi@hhs.nlSam Schrevel
Contact:
s.j.c.schrevel@hhs.nlMeralda Slager
Meralda Slager is opleidingsmanager aan de opleiding Verpleegkunde en senior onderzoeker. Haar onderzoek richt zich op participatieve gezondheidszorg, de positie van patiënten en de uitdagingen en ethische dilemma’s voor gezondheidszorgorganisaties om een participatieve omgeving te creëren.
m.t.slager@hhs.nlJeroen Vuurens
Jeroen Vuurens is docent bij de faculteit IT & Design. Hij is gepromoveerd aan de TU Delft op het gebied van Information Retrieval en heeft vooral onderzoek gedaan naar fraude en consensus op crowdsourcing platformen, search engine algoritmes, het samenvatten van online nieuwsartikelen en recommender systems. Bij de Haagse Hogeschool coördineert hij de minor Applied Data Science waarin aan gevarieerde projecten wordt gewerkt. Voor het lectoraat Smart Sensor Networks werkt hij met studenten aan het gebruik van stereo camera beelden voor de plaatsbepaling van het voertuig en objecten (bv weggebruikers) in de omgeving. Als Data Scientist is hij enthousiast over het oplossen van complexe problemen door een model te leren uit grote datasets met behulp van Machine Learning of Deep Learning.
j.b.p.vuurens@hhs.nlMirjam Zijderveld
Contact:
m.j.w.zijderveld@hhs.nlYolanda Noordam
Over de lector
dr. ir. Erwin de Vlugt
Erwin de Vlugt studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft, waar hij vervolgens twaalf jaar werkte als onderzoeker en docent biomechanica en biorobotica. Verder was hij onder meer werkzaam op de afdeling revalidatiegeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum. De Vlugt is gepromoveerd op het gebied van mens-machine-interactie en onderzocht de rol van propriocepsis (menselijke bewegingssensoren) tijdens verschillende bewegingstaken. Vanuit zijn passie voor robotica en de gelijkenis met het menselijke bewegingsapparaat ontwikkelt hij apparaten en producten vanuit het perspectief van de mens-machine-interactie. Vanaf september 2015 is hij lector Technologie voor Gezondheid aan De Haagse Hogeschool.
+31 (0)6-273 79154e.devlugt@hhs.nl
Nevenfuncties Erwin de Vlugt
- Wetenschappelijke raad Medical Delta
- Adviesraad Vitale Delta
- Stuurgroep innovatie Pieter van Foreest
- Stuurgroep PRIO, thema Health & Wellbeing
- Directeur eigenaar HB|3D bv
Het lectoraat is breed georiënteerd en richt zich op zes thema’s:
- Exoskeletten (orthesen) en prothesen met biofeedback voor betere bewegingssturing
- Ergonomische hulpmiddelen, zoals lichtgewicht harnas voor tilondersteuning
- Zorgrobots voor assistentie bij gebruik geneesmiddelen, training en gezelschap
- Diagnostisch robots voor meten van gewrichtsstijfheid en spasticiteit voor betere behandeling
- Optische meetinstrumenten, zoals diagnose van luchtdeeltjes in adem voor astmapatiënten en retina scanning voor diagnose van bijvoorbeeld suikerziekte
- Monitoren en voorspellen van lichaamscondities uit sensordata, zoals gevaar op vallen bij ouderen en risicodetectie door afname orgaanfuncties
- Serious games en virtual reality (VR) voor therapie en thuisrevalidatie (e-Revalidatie)
- Indoor navigatie en botsingsdetectie voor rolstoelen
- 3D printen van gepersonifieerde vormdelen, zoals in de orthopedie en sport
- 3D printen van biodegradable scaffolds voor biocompatibel orgaankweken
- Optimalisatie van productieprocessen voor gezonde voeding
- Aanpassingen in woningen (domotica), waaronder ook de inrichting van mantelzorgunits
- Klimaatregeling ter verbetering van de ruimtebeleving
- Optimalisatie van logistieke en communicatieprocessen in ziekenhuizen ter verbetering van ontslagpredictie
- Haalbaarheidsstudies en business case ontwikkeling voor nieuwe producten en processen voor de medische en gezondheid sectoren.