Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Heb je ervaring en de ambitie om jouw carrière een stevige impuls te geven? Wil jij doorgroeien naar hbo-niveau in de richting van bedrijfskunde in een tempo dat bij jou past? Dan zit je goed bij de flexibele deeltijdopleiding Bedrijfskunde van De Haagse Hogeschool. Een integrale en multidisciplinaire studie met actuele overstijgende thema’s als duurzaamheid, circulaire economie en met specialisatie bedrijfskunde. Je weet straks veel over procesoptimalisatie en kent alle actuele managementtheorieën.

Je gaat je verdiepen in Bedrijfskunde en verbreden met de kennis en kunde die je ook opdoet van Human Resource Management en Facility Management.

We leiden je op tot bedrijfskundige die over de grenzen van het eigen vakgebied heen kijkt, door samen te werken en klassikaal les te volgen met studenten van Human Resource Management en Facility Management.

Bedrijfskunde deeltijd is praktijkgericht en altijd up-to-date dankzij een nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Je past de aangereikte kennis meteen toe in je eigen werkomgeving en kunt direct impact maken met echte beroepsopdrachten in samenspraak met jouw organisatie. Win-win: je werkgever wordt er beter van en jij wordt er beter van. Als multidisciplinaire bedrijfskundige professional ben jij aantrekkelijk voor een breed scala aan organisaties en bedrijven.

Alles over toelating

Toelatingseisen

Welk profiel of niveau heb je nodig?

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M 
 • E&M
 • N&G 
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4
Studeren naast je werk

Je hebt werk 

In deeltijd studeren doe je naast je werk. Daarom heb je voor Bedrijfskunde deeltijd een baan/werk nodig. Je hebt in ieder geval 2 jaar werkervaring op tenminste mbo 4-niveau voor gemiddeld 24 uur per week.

Bedrijfskunde deeltijd is een klassikale dagopleiding, op vrijdag van 09:30 uur tot 16.30 uur. Daarbuiten verricht je zelfstudie, thuis of op de werkplek.

Bij de start van je studie en in de hoofdfase heb je toegang tot een relevante werkomgeving voor minimaal 24 uur per week, waar je (bedrijfskundige) taken en beroepsopdrachten kunt uitvoeren. Daarnaast is de organisatie groot genoeg (minimaal 5 fte) om onderzoek te doen en werken er hbo-professionals die jou een steuntje in de rug kunnen geven.

We beoordelen je werkomgeving op de volgende criteria:

 • je voert taken uit op minimaal mbo-niveau 4, bij voorkeur op het gebied van bedrijfskunde;
 • vanaf de hoofdfase voer je relevante (bedrijfskundige) taken uit op startend hbo-niveau;
 • er is de mogelijkheid om relevante beroepsopdrachten uit te voeren binnen een werkcontext;
 • de organisatie stelt informatie beschikbaar
 • de organisatie heeft minimaal een omvang van 5 fte;
 • er is minimaal hbo-denk- en werkniveau aanwezig voor interne begeleiding.

Uiteraard moet je daarnaast ook het juiste havo-, vwo- of mbo 4-diploma hebben en anders een 21+-toelatingsonderzoek doen.

Een deeltijdopleiding is een flinke tijdsinvestering. Reken op 15 uur in de week, inclusief de lesdag. Om je daarop voor te bereiden, heb je voordat je start een gesprek met een studieacoach. In een intakegesprek wordt je werkkring besproken en getoetst.

Geschikte werkplek

Dit zijn voorbeelden van geschikte/passende werkplekken die kunnen aansluiten bij jouw opleiding.

 • Teamleider/ bedrijfsleider
 • Medewerker Klantcontact Center
 • Customer Support Manager
 • Medewerker Operations
 • Projectcoördinator
 • Manager
Instroomadvies

Uiteraard is er een goede doorstroom vanuit elke mbo-4 opleiding mogelijk. Het werkt in je voordeel als je een bedrijfskundige of economische opleiding als achtergrond hebt. Wil je met een havo- of vwo- diploma instromen? Dat kan het beste met het profiel Economie & Maatschappij. Ook is het handig als je het vak Management & Organisatie en/of Bedrijfseconomie hebt gevolgd.

Bedrijfskunde is een pittige studie endaarom moet je een goed basiskennis hebben van Nederlands, Engels en rekenen. De ervaring leert dat om de opleiding succesvol te kunnen doorlopen, zelfsturing, motivatie, feedback en zelfdiscipline belangrijk zijn. Het is van belang dat je geïnteresseerd bent in het breder leren kijken dan je eigen vakgebied, om zo in te kunnen spelen op de snel veranderende arbeidsmarkt.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar? 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk op deze pagina welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse. 

Je mist 1 of meer vakken 

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.  

21+-toelatingsonderzoek 

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd. 

Je wilt overstappen naar De Haagse 

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studiecoach bekijk je hoe en wanneer je het best kunt instromen. Halverwege in februari of toch liever bij begin van het nieuwe studiejaar? Op basis van je diploma’s, cijferlijsten en werkervaring krijg je voor sommige vakken wellicht vrijstelling. Team instroom helpt je graag verder. Je kan ons via de button een vraag stellen of een terugbelverzoek achterlaten.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Ben je op zoek naar een studie naast je werk maar twijfel je nog over je keuze? Tijdens onze online voorlichtingsavond helpen we je graag op weg.

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Studie in cijfers

1

lesdag per week: vrijdag van 09:30 tot 16:30

8

uur werkcollege per week

12

uur praktijk opdrachten per week

15

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Propedeuse
Hoofdfase
Werkvormen

Hoorcolleges? Werkcolleges? Ze komen steeds minder voor bij de deeltijdopleiding Bedrijfskunde. We bieden activerend onderwijs dat zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van de Bedrijfskunde student staat. Tijdens deze opleiding werk je veelvuldig aan vraagstukken die je inbrengt vanuit je eigen praktijk. De docent is jouw begeleider in dit leerproces. Hieronder lichten we 2 belangrijke principes van ons onderwijs toe. 
 
Leercommunity 
Tijdens de studie maak je volop gebruik van blended learning. Je leert thuis, op de werkplek en tijdens de leeractiviteiten op de hogeschool. Daar ontmoet je je medestudenten, met wie je een leercommunity vormt, waarin je de successen samen viert, maar elkaar óók door moeilijke momenten heen helpt. Want wanneer je studeert, werkt en een thuissituatie moet managen, hoeft er maar weinig te gebeuren om de spanningsboog onder druk te zetten. In die situaties is het fijn wanneer je kunt terugvallen op die community.  
 
Dicht bij de werkvloer 
De Haagse Hogeschool is niet alleen de meest internationale hogeschool van Nederland die studenten uitdaagt om wereldburger te worden, zij biedt ook activerend en studeerbaar onderwijs. Bijvoorbeeld door in haar opleidingen heel dicht bij de werkvloer te staan. Zo ga jij tijdens je studie aan de slag met de doelstellingen van jouw organisatie. Je laat je werkgever zien hoe jij meerwaarde aan de organisatie biedt als professional op het gebied van bedrijfskunde, facility management en/of hrm. Wat je vandaag hebt geleerd, breng je morgen in de praktijk.

Minors

Je studie samenstellen 

Minors zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest. Op deze manier kun je 30 van de 180 studiepunten halen. Je vult een deel van je opleiding dus zelf in! Die ruimte kun je gebruiken om je studie te verbreden met een aspect dat jouw belangstelling heeft. Een minor kun je volgen binnen De Haagse Hogeschool, maar ook aan een andere hogeschool of universiteit naar keuze. Via een minor kun je je specialiseren, bijvoorbeeld in Lean Six Sigma of change management. Kijk welke hogeschool of universiteit daarover een minor heeft opgenomen in het programma en schrijf je daarvoor in. En doe dat dan in overleg met je studieloopbaanbegeleider. Want uiteindelijk moet de opleiding Bedrijfskunde jouw minorkeuze goedkeuren.

Na je studie

Aansluitende functies

Passende beroepen

 • Projectmanager

 • Procescoördinator

 • Customer Support Manager

 • Bedrijfsleider

Doorstuderen

Heb je je bachelordiploma op zak en bevalt het studeren wel? Dan kun je nog verder studeren na Bedrijfskunde. Je kunt een hbo-master volgen aan  De Haagse of een andere hogeschool. Of je gaat naar een universiteit. Dan heb je drie opties. Je start met een universitaire bachelor en dan hoef je sommige vakken wellicht niet te volgen. Of je volgt een speciaal schakeltraject, meestal van een jaar. Daarmee kun je direct beginnen met je universitaire master. Dat kan bijvoorbeeld in Rotterdam of Amsterdam. Tot slot kun je ook een master volgen in het buitenland. 
 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start zowel in februari als in september.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld
Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft betaalt je voor een heel jaar. Als je je voor start in februari inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld. Naast het wettelijk collegegeld zijn er nog kosten van maximaal € 400,- voor leermiddelen . Deze kosten zijn exclusief een laptop, die je nodig hebt.

Kom je in aanmerking voor het wettelijk collegegeld en start je voor het eerst met een bachelor- of associate degreeopleiding? Dan betaal je in je eerste jaar het gehalveerde tarief.

Studiefinanciering
Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd.

Vergoedingen
Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen. De kosten die je voor je opleiding maakt, zijn aftrekbaar bij je belastingaangifte.

Ook is het nuttig om met je werkgever te spreken over het faciliteren van je studie in tijd.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO): 

 • Officiële opleidingsnaam: Bedrijfskunde 

 • Naam internationaal: Business Administration 

 • Opleidingscode (Isat): 34035 

 • Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  
 
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de  onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding. 

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Human Resource Management 2 professionals having a meeting at the cantine

Human Resource Management

 • Bachelor
 • deeltijd
 • 4 jaar
Je wilt je als HR-professional verder verdiepen en ontdekken hoe je medewerkers op lange termijn vitaal en inzetbaar houdt.
Ga naar Ondernemerschap & Retail Management Student werkt met koptelefoon op

Ondernemerschap & Retail Management

 • Bachelor
 • deeltijd
 • 4 jaar
Je wilt je als ondernemer of retailer verder verdiepen in alle kanten van het ondernemen, managen en begeleiden van mensen.
Ga naar Bedrijfskunde & Management A female presenting to two male students in west75 cafe at the hague university of applied science

Bedrijfskunde & Management

 • Post-hbo
 • deeltijd
 • 1 jaar
Met deze deeltijdopleiding haal je het beste uit je leiderschap, je team en je bedrijf.