Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Jij wilt waarde toevoegen aan het bedrijf en optimaal inspelen op de wensen en behoeftes van de consument. Je signaleert trends en ontwikkelingen, binnen je branche maar ook in de economie en maatschappij.

Met een scherp oog voor kansen creëer je mogelijkheden voor je afdeling, merk of bedrijf. Dát is de sprong vooruit die je maakt met Ondernemerschap & Retail Management, waarbij je alles leert over consumentengedrag, de customer journey, omnichannel en innovatieve businessmodellen. Dát is werken aan je toekomst, waarin jij de bruggenbouwer bent tussen afdelingen en een vraagstuk vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken: het belang van zowel de consument als de organisatie. Dat ben jij als orm’er: actiegericht, innovatief en ondernemend.

De deeltijdopleiding Ondernemerschap & Retail Management duurt 4 jaar en is flexibel en praktijkgericht: ideaal voor de werkende professional. Een opleiding die jou op het lijf geschreven is, op maat gemaakt omdat je zelf kiest in welke volgorde je aan modules werkt en waar je de nadruk op legt. Het is de perfecte basis voor een leven lang ontwikkelen, zodat je aantrekkelijk bent en blijft voor werkgevers. Niet te stoppen in je carrière, steeds op weg naar de volgende stap. En de toekomst een stap voor, omdat jij over de kennis en kunde beschikt om de snelle veranderingen in de beroepspraktijk bij te benen.

Bekijk onze opleidingsvideo.

Alles over toelating en aanmelding

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T  
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

In deeltijd studeren doe je naast je werk. Daarom heb je voor de deeltijdopleiding Ondernemerschap en Retail Management een baan nodig voor minimaal 24 uur per week.

Bij voorkeur heb je minimaal 2 jaar werkervaring op tenminste mbo 4-niveau voor gemiddeld 24 uur per week.

Toetsing vindt plaats aan de hand van werkgerelateerde opdrachten, zogenaamde beroepsproducten. Je hebt daarom idealiter vanaf de start van je studie toegang tot een relevante werkomgeving en kunt relevante taken en beroepsopdrachten uitvoeren voor minimaal 24 uur per week. Daarnaast is de organisatie complex genoeg om onderzoek te doen en zijn er hbo-professionals in de werkomgeving die kunnen fungeren als werkplekcoach.

Aanmelden, hoe doe je dat?

Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina  Aanmelden, hoe doe je dat?  Aanmelden, hoe de je dat?

Studeren naast je werk

In deeltijd studeren doe je naast je werk. Daarom heb je voor Marketing Management – deeltijd een baan/werk nodig voor minimaal 24 uur per week. Bij voorkeur heb je minimaal 2 jaar werkervaring op tenminste mbo 4-niveau voor gemiddeld 24 uur per week.  

Instroomadvies

We beoordelen je werkomgeving op de volgende criteria:

 • Je voert taken uit op minimaal mbo-niveau 4.
 • Er is idealiter meteen bij aanvang van je studie de mogelijkheid om relevante beroepsgerelateerde opdrachten  uit te voeren op startend hbo-niveau binnen een werkcontext.
 • Er is een hbo-denk- en werkprofessional aanwezig die kan fungeren als werkplekcoach. 

Een deeltijdopleiding is een flinke tijdsinvestering, richtinggevend is 15 uur in de week. Daar helpen we je graag op voorbereiden. Daarom heb je voordat je start een gesprek met een studieadviseur.

Uiteraard is er een goede doorstroom vanuit elke mbo-4-opleiding mogelijk. Het werkt in je voordeel als je een commerciële of economische opleiding als achtergrond hebt. De deeltijdopleiding Ondernemerschap en Retail Management is een pittige studie, daarom moet je een goed basiskennis hebben van Nederlands, Engels en wiskunde. Voor het vak basis wiskunde biedt de Faculteit Business, Finance & Marketing de mogelijkheid deel te nemen aan een zomercursus.

De ervaring leert dat om de opleiding succesvol te kunnen doorlopen, zelfsturing, motivatie en discipline belangrijk zijn. Het is van belang dat je geïnteresseerd bent in het breder leren kijken dan je eigen vakgebied, om zo in te kunnen spelen op de snel veranderende arbeidsmarkt en om een volwaardige gesprekspartner voor je collega’s te worden.

De deeltijdopleiding Ondernemerschap en Retail Management biedt een zomercursus Wiskunde aan als je je kennis wilt vergroten. Volg deze cursus om de gewenste voorkennis van Wiskunde beter op peil te brengen.

De zomercursus duurt één week en is aanbevolen voor mbo-ers. De zomercursus kost € 180,-.
De cursus is van maandag 22 t/m vrijdag 26 augustus 2022, van 09:00 tot 17:00 uur.

Heb je interesse?
Meld je dan aan (vóór 8 juli a.s., betaling dient 15 juli binnen te zijn) door een e-mail te sturen naar bfm@hhs.nl onder vermelding van "Zomercursus Wiskunde".

Relevante werkplek

Naast je vooropleiding (mbo-4 of havo/vwo) of behaald toelatingsonderzoek 21+ is het een vereiste dat je, bij aanvang van de studie, een passende en betaalde werkplek hebt voor minimaal 24 uur per week. Met een overeenkomst stemt je werkgever in met het combineren van werk en leren. Samen met jou en je werkgever leggen we onze afspraken vast in een zogeheten tripartiete overeenkomst. Het is verplicht om de overeenkomst ingevuld in te leveren voor de start van je opleiding. Na je inschrijving via Studielink ontvang je een link naar Osiris waar je de overeenkomst kan uploaden.

Geschikte werkplek

Dit zijn voorbeelden van geschikte/passende werkplekken die kunnen aansluiten bij jouw opleiding.

 • Teamleider retail
 • Ondernemer / zzp’er (eigen bedrijf)
 • Verkoopspecialist
 • Retailmedewerker
Overige situaties

Niet direct toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelating gevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist een of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ Toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt een aparte regeling. Iedere overstap wordt individueel bekeken. Voor meer informatie kan je contact opnemen met ons via de rode button ‘vragen?’.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Twee vrouwen zitten om tafel achter tablet

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond

Bezoek onze voorlichtingsavond

Maandag 17 juni

Ben je op zoek naar een studie naast je werk maar twijfel je nog over je keuze? Tijdens onze online voorlichtingsavond helpen we je graag op weg.

Go to Bezoek onze voorlichtingsavond
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Student is talking to somebody at the enrollment center

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Het stappenplan

Op weg naar jouw studiekeuze

Ontdek hoe De Haagse Hogeschool jou als professional kan helpen bij het maken van een studiekeuze die bij jou en jouw werksituatie past.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2 tot en met 4
Werkvormen

Modulaire studie
Bijzonder aan de deeltijdopleiding Ondernemerschap en Retail Management is dat het een modulaire studie is, waarbij alle opties voor je open liggen. En niet alleen in je keuze van modules, ook of je, behalve in je eigen beroepspraktijk, vooral online of op school aan je beroepsproducten werkt. Alleen of met medestudenten, want de ene keer is het prettig om het zelf te doen en de andere keer haal je veel inspiratie uit anderen. Jij bepaalt de volgorde van de modules, met nu eens het accent op de theorie en dan weer op de praktijk. Of beide, al naargelang jouw wensen. Al die vrijheid betekent natuurlijk niet dat we je aan je lot overlaten. Integendeel: we bieden intensieve begeleiding, waarbij je altijd kunt aankloppen bij je studiecoach.

Minors

Je studie samenstellen
Tijdens de deeltijdstudie Ondernemerschap en Retail Management volg je een minor, een specialisatie waarmee je je kennis verbreedt of verdiept. Denk aan minors als Blockchain, Psychologie, Digital Transformation and Business Models of Ondernemen. Volop keuze en de keuze is aan jou, in overleg met je studiecoach. Deze minors zijn verbonden aan de opleiding, maar je kunt ook minors volgen bij andere opleidingen of zelfs buiten De Haagse Hogeschool. Ook wat dat betreft is de keuze aan jou!

Kosten

Wat kost de opleiding?

Kosten in één keer*€ 2.530
Instellingscollegegeld**€ 9.889
Kosten studiemateriaal€ 200 -  € 400

*Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.  

**Je betaalt instellingscollegegeld als je bijvoorbeeld al een opleiding hebt afgerond aan een bekostigde instelling en start aan een tweede opleiding. Bekijk meer informatie over welk tarief voor jou geldt.  

Bekijk de pagina over opleidingskosten en -financiering voor meer informatie over studiekosten en financieringsmogelijkheden.

Jouw tijdsinvestering

1

lesdag per week: dinsdag of vrijdag van 08.45 tot 16.15

8

uur workshops per week

15

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Beroepsperspectief

Aansluitende functies

Passende functies

 • Ondernemer

 • Bedrijfsopvolger

 • Maatschappelijke impact ondernemer

 • Start-up

 • Store manager

 • Store design manager

 • Online marketing manager

 • Floor manager

 • Social media manager

 • Hoofd inkoop

 • Marketing manager

 • Salesmanager

 • Product manager

 • Visual merchandiser manager

 • Retail adviseur

Doorstuderen

Wil je verder studeren nadat je de opleiding Ondernemerschap & Retail Management - deeltijd aan De Haagse Hogeschool hebt afgerond? Dan zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een universitaire opleiding of een van onze masteropleidingen volgen. Een masteropleiding die goed aansluit is de Master of Business Administration (MBA) aan de Haagse Hogeschool, een van oorsprong Amerikaanse bedrijfskundige opleiding. De titel staat gelijk aan de Nederlandse universitaire graad. MBA is een brede opleiding en gericht op algemeen management. Je studiecoach kijkt graag samen met jou hoe je je loopbaantraject samen met de Haagse Hogeschool optimaal vorm kan geven.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd.

Vergoedingen

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen.  Als je geen baan hebt en je positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren, kun je in enkele gevallen een opleiding in deeltijd volgen met behoud van uitkering. Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde vergoedingen (boeken/materiaalkosten). Je kunt hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in je woonplaats.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

 • Officiële opleidingsnaam: Ondernemerschap & Retail Management
 • Naam internationaal: Entrepreneurship & Retail Management
 • Opleidingscode (Isat): 35523
 • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC of European Credits) behalen. Heb je aan deze puntennorm voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). Behaal je minder dan 50 studiepunten, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Commerciële Economie Docent geeft les aan student

Commerciële Economie

Marketing Management
 • Bachelor
 • deeltijd
 • 4 jaar
Met deze opleiding groei je binnen jouw organisatie uit tot de spil op het gebied van consumentengedrag en marktmechanismen.
Ga naar Finance & Control Twee studenten werken samen

Finance & Control

 • Bachelor
 • deeltijd
 • 4 jaar
Bij deze flexibele deeltijdstudie kies je zelf wanneer je welke modules volgt. Ideaal voor de werkende financieel expert.
Ga naar E-Commerce Twee studenten achter de computer

E-Commerce

 • Associate degree
 • deeltijd
 • 2 jaar
Je hebt werkervaring en wilt meer leren over e-commerce, zoals logistiek, digital analytics en solide businesscases maken.