Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Jij wilt je carrière een stevige impuls geven. Geen radertje binnen het bedrijf zijn, maar als vakexpert zorgen dat jouw mening telt. Dát is de sprong vooruit die je maakt met Finance & Control.

 Dat is werken aan je toekomst, zodat iedereen straks bij jou aanklopt voor grondige analyses en betrouwbaar advies. Je bent goed ingevoerd in alle processen en werkt optimaal samen met andere afdelingen. Daarmee ben je van onschatbare waarde.

De deeltijdopleiding Finance & Control duurt 4 jaar en is flexibel en praktijkgericht: ideaal voor de werkende professional. Een opleiding die jou op het lijf geschreven is: je kiest zelf in welke volgorde je aan modules werkt en waar je de nadruk op legt. Het is de perfecte basis voor een leven lang ontwikkelen. Zo ben en blijf je aantrekkelijk voor werkgevers. Je bent de toekomst steeds een stap voor, omdat jij over de kennis en kunde beschikt om op de snelle veranderingen in de beroepspraktijk in te spelen.

Bekijk onze opleidingsvideo.

Alles over toelating en aanmelden

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie en Wiskunde A of Wiskunde B)
 • E&M
 • N&G (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de bacheloropleiding Finance & Control deeltijd te kunnen beginnen moet je een mbo-diploma niveau 4, havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel of bepaalde verplichte vakken. Check daarvoor de toelatingseisen.

Aanmelden, hoe doe je dat?

Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina  Aanmelden, hoe doe je dat?  Aanmelden, hoe de je dat?

Overige situaties

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent, doordat je bijvoorbeeld een of meer vakken mist. Je hebt dan, zoals dat heet, een deficiëntie. Bij de Toelatingseisen kun je kijken hoe je deze kunt wegwerken om alsnog te kunnen starten aan De Haagse.

21+ Toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlands of internationaal diploma’s. Toelating is mogelijk, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je de Nederlandse taal aantoonbaar voldoende beheerst.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dan geldt er een aparte regeling. Iedere overstap bekijken we individueel. Neem voor meer informatie contact op met ons via de rode button ‘Vragen?’.

Studeren naast je werk

In deeltijd studeren doe je naast je werk. Daarom heb je voor Marketing Management – deeltijd een baan/werk nodig voor minimaal 24 uur per week. Bij voorkeur heb je minimaal 2 jaar werkervaring op tenminste mbo 4-niveau voor gemiddeld 24 uur per week.  

Instroomadvies

Zelfsturing, motivatie en discipline zijn belangrijk voor deze opleiding. Als je breder leert kijken dan je eigen vakgebied, kun je beter inspelen op de snel veranderende arbeidsmarkt en ben je een volwaardig gesprekspartner voor je collega’s.

Relevante werkplek

Naast je vooropleiding (mbo-4 of havo/vwo) of behaald toelatingsonderzoek 21+ is het een vereiste dat je, bij aanvang van de studie, een passende en betaalde werkplek hebt voor minimaal 24 uur per week. Met een overeenkomst stemt je werkgever in met het combineren van werk en leren. Samen met jou en je werkgever leggen we onze afspraken vast in een zogeheten tripartiete overeenkomst. Het is verplicht om de overeenkomst ingevuld in te leveren voor de start van je opleiding. Na je inschrijving via Studielink ontvang je een link naar Osiris waar je de overeenkomst kan uploaden.

Geschikte werkplek

Dit zijn voorbeelden van geschikte/passende werkplekken die kunnen aansluiten bij jouw opleiding.

 • Crediteuren/debiteuren medewerker
 • Financieel (administratief) medewerker
 • Financieel Assistent
Zomercursus wiskunde

De opleiding biedt een zomercursus Wiskunde aan als je je kennis wilt vergroten. 

Volg deze cursus om de gewenste voorkennis van Wiskunde beter op peil te brengen. 

De zomercursus duurt één week en is aanbevolen voor mbo-ers. Mocht je als havist twijfels hebben over je capaciteiten, dan kan je deze zomercursus ook volgen. 

 • De zomercursus kost € 195,-. 
 • De cursus is van maandag 26 t/m vrijdag 30 augustus 2024, van 09.00 tot 17.00 uur. 
Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling CSI doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2 - 4
Werkvormen

Bijzonder aan de deeltijdopleiding Finance & Control is dat het een modulaire studie is, waarbij alle opties voor je openliggen. Je kiest zelf je modules en bepaalt of je behalve in je eigen beroepspraktijk, vooral online of op school aan je beroepsproducten werkt. Soms werk je liever alleen of met medestudenten en haal je juist veel inspiratie uit anderen. Ook bepaal je de volgorde van de modules. Ondanks al die vrijheid kun je rekenen op een intensieve begeleiding, waarbij je altijd kunt aankloppen bij je studiecoach.

Minors

Tijdens de deeltijdstudie Finance & Control volg je een minor, een specialisatie waarmee je je kennis verbreedt of verdiept. Denk aan minors als Blockchain, Psychologie, Digital Transformation and Business Models of Ondernemen. In overleg met je studiecoach maak je een keuze. Deze minors zijn verbonden aan de opleiding, maar je kunt ook minors volgen bij andere opleidingen of zelfs buiten De Haagse Hogeschool. De keuze is echt aan jou!

Kosten

Wat kost de opleiding?
 

Kosten in één keer*€ 2.530
Instellingscollegegeld**€ 9.889
Kosten studiemateriaal€ 200 -  € 400

*Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.  

**Je betaalt instellingscollegegeld als je bijvoorbeeld al een opleiding hebt afgerond aan een bekostigde instelling en start aan een tweede opleiding. Bekijk meer informatie over welk tarief voor jou geldt.  

Bekijk de pagina over opleidingskosten en -financiering voor meer informatie over studiekosten en financieringsmogelijkheden.

Jouw tijdsinvestering

1

lesdag per week: dinsdag of vrijdag van 08.45 tot 16.15

8

uur workshops per week

15

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Beroepsperspectief

Aansluitende functies

Passende beroepen

 • Businesscontroller

 • Business process analist

 • Financial controller

 • Financieel adviseur

 • Financieel analist

Doorstuderen

Aan de hogeschool

Wil je verder studeren? Dan kun je een master volgen aan De Haagse Hogeschool Pro. Denk bijvoorbeeld aan de Master of Business Administration (MBA). Andere masters die goed op je bachelor aansluiten zijn de Master of Financial Management and Control of de Master Risicomanagement. Je studiecoach kijkt graag samen met jou hoe je je loopbaantraject optimaal kan vormgeven. 

Aan de universiteit

Je kunt ook aan een universiteit verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld je masterdiploma Bedrijfseconomie halen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Of de Master of Science in Controlling volgen aan de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. Daarvoor moet je wel een speciaal instroomprogramma volgen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Finance & Control

Naam internationaal: Finance & Control

Opleidingscode (Isat): 35520

Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen worden op het getuigschrift vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start zowel in februari als in september.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd.

Vergoedingen

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen.  Als je geen baan hebt en je positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren, kun je in enkele gevallen een opleiding in deeltijd volgen met behoud van uitkering. Misschien kom je in aanmerking voor bepaalde vergoedingen (boeken/materiaalkosten). Je kunt hierover contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken in je woonplaats.

Hulp bij het vinden van een werkplek

wil je studeren en werken combineren maar heb je nog geen geschikte werkplek? Stuur dan een mail naar BFM-Pro@hhs.nl. Wellicht kunnen we helpen!

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC of European Credits) behalen. Heb je aan deze puntennorm voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). Behaal je minder dan 50 studiepunten, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Dit is een negatief bindend studieadvies (NBSA). 

Persoonlijke omstandigheden kunnen de voortgang van je studie beïnvloeden. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Als daar sprake van is, geef dat dan zo spoedig mogelijk door aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Deze studie heeft geen bindend studieadvies (BSA) omdat je vooral aan de hand van praktijkopdrachten leert. Wel wordt er jaarlijks advies gegeven over jouw studievoortgang.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Finance & Control Docent voor de klas

Finance & Control

 • Associate degree
 • deeltijd
 • 2 jaar
Met deze 2-jarige opleiding geef je je carrière een stevige impuls met gedegen kennis op het gebied van Finance & Control.
Ga naar Commerciële Economie Docent geeft les aan student

Commerciële Economie

Marketing Management

 • Bachelor
 • deeltijd
 • 4 jaar
Met deze opleiding groei je binnen jouw organisatie uit tot de spil op het gebied van consumentengedrag en marktmechanismen.
Ga naar Ondernemerschap & Retail Management Student werkt met koptelefoon op

Ondernemerschap & Retail Management

 • Bachelor
 • deeltijd
 • 4 jaar
Je wilt je als ondernemer of retailer verder verdiepen in alle kanten van het ondernemen, managen en begeleiden van mensen.