Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Jij wilt je carrière een stevige impuls geven. Geen radertje binnen het bedrijf zijn, maar als vakexpert midden in de organisatie staan. Een spil met zo veel kennis en kunde dat jouw mening telt.

Dat is de sprong vooruit die je maakt met de Associate degree-opleiding Finance & Control. Dat is werken aan je toekomst, zodat iedereen straks bij jou aanklopt voor grondige analyses, betrouwbaar advies en nieuwe strategieën. Want jij bent zo goed ingevoerd in alle processen dat je optimaal samenwerkt met andere afdelingen. Daarmee ben je van onschatbare waarde voor je collega’s.

De Associate degree-opleiding Finance & Control duurt 2 jaar en is flexibel en praktijkgericht: ideaal voor de werkende professional. Een deeltijdopleiding die jou op het lijf geschreven is, op maat gemaakt omdat je zelf kiest in welke volgorde je aan modules werkt en waar je de nadruk op legt. Het is de perfecte basis voor een leven lang ontwikkelen, zodat je aantrekkelijk bent én blijft voor werkgevers. Niet te stoppen in je carrière, steeds op weg naar de volgende stap. De toekomst een stap voor, omdat jij over de kennis en kunde beschikt om de snelle veranderingen in de beroepspraktijk bij te benen.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M ((Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie + Wiskunde A of Wiskunde B)
 • E&M
 • N&G (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
 • N&T (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
Studeren naast je werk

In deeltijd studeren doe je naast je werk. Daarom heb je voor deze Associate degree-opleiding Finance and Control een baan of werk nodig voor minimaal 24 uur per week.

Bij voorkeur heb je minimaal 2 jaar werkervaring op tenminste mbo 4-niveau voor gemiddeld 24 uur per week.

Toetsing vindt plaats aan de hand van werkgerelateerde opdrachten, zogenaamde beroepsproducten. Je hebt daarom idealiter vanaf de start van je studie toegang tot een relevante werkomgeving en kunt relevante taken en beroepsopdrachten uitvoeren voor minimaal 24 uur per week. Daarnaast is de organisatie complex genoeg om onderzoek te doen en zijn er hbo-professionals in de werkomgeving die kunnen fungeren als werkplekcoach.

We beoordelen je werkomgeving op de volgende criteria:

 • Je voert taken uit op minimaal mbo-niveau 4.
 • Er is idealiter meteen bij aanvang van je studie de mogelijkheid om beroepsgerelateerde opdrachten uit te voeren op startend hbo-niveau binnen een relevante werkcontext.
 • Er is een hbo-denk- en werkprofessional aanwezig die kan fungeren als werkplekcoach. 

Een deeltijdopleiding is een flinke tijdsinvestering, richtinggevend is 15 uur in de week. Daar helpen we je graag op voorbereiden. Daarom heb je voordat je start een gesprek met een studieadviseur.

Zomercursus wiskunde

De Associate degree-opleiding Finance and Control is een pittige studie. Daarom moet je een goede basiskennis hebben van Nederlands en wiskunde. Voor het vak basis wiskunde biedt de Faculteit Business, Finance & Marketing de mogelijkheid deel te nemen aan een zomercursus.

De ervaring leert dat om de opleiding succesvol te kunnen doorlopen, zelfsturing, motivatie en discipline belangrijk zijn. Het is van belang dat je geïnteresseerd bent in het breder leren kijken dan je eigen vakgebied, om zo in te kunnen spelen op de snel veranderende arbeidsmarkt en om een volwaardige gesprekspartner voor je collega’s te worden.

De Associate degree-opleiding Finance & Control biedt een zomercursus wiskunde aan als je je kennis wilt vergroten.
Volg deze cursus om de gewenste voorkennis van wiskunde beter op peil te brengen. De zomercursus duurt één week en is aanbevolen voor mbo-ers. Mocht je als havist twijfels hebben over je capaciteiten, dan kan je deze zomercursus ook volgen. De zomercursus kost € 180,-. De cursus is van maandag 22 t/m vrijdag 26 augustus 2022, van 09:00 tot 17:00 uur.

Heb je interesse?

Meld je dan aan (vóór 8 juli a.s., betaling dient 15 juli binnen te zijn) door een e-mail te sturen naar bfm@hhs.nl onder vermelding van "Zomercursus Wiskunde".

Overige situaties

21+ toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je mist een of meer vakken
Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.  Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt er een aparte regeling. Iedere overstap wordt individueel bekeken. Voor meer informatie kun je terecht bij   Edwin Muntjewerff via BFM-LLO@hhs.nl en +31 (0)6 - 39 08 20 99.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid of informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

60
studiepunten per jaar
1
lesdag per week: dinsdag of vrijdag
8
uur workshops per week
15
uur zelfstudie per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?
Jaar 1
Jaar 2
Werkvormen

Modulaire studie

Bijzonder aan de Associate degree-opleiding Finance & Control is dat het een modulaire studie is, waarbij alle opties voor je openliggen. En niet alleen in je keuze van modules, ook of je, behalve in je eigen beroepspraktijk, vooral online of op school aan je beroepsproducten werkt. Alleen of met medestudenten, want de ene keer is het prettig om het zelf te doen en de andere keer haal je veel inspiratie uit anderen. Jij bepaalt de volgorde van de modules, met nu eens het accent op de theorie en dan weer op de praktijk. Of beide, al naargelang jouw wensen. Al die vrijheid betekent natuurlijk niet dat we je aan je lot overlaten. Integendeel: we bieden intensieve begeleiding, waarbij je altijd kunt aankloppen bij je studiecoach.

Minors

Je studie samenstellen

Tijdens de Associate degree-opleiding Finance & Control volg je een minor, een specialisatie waarmee je je kennis verbreedt of verdiept. Denk aan minors als Blockchain, Psychologie, Digital Transformation and Business Models of Ondernemen. Volop keuze en de keuze is aan jou, in overleg met je studiecoach. Deze minors zijn verbonden aan de opleiding, maar je kunt ook minors volgen bij andere opleidingen of zelfs buiten De Haagse Hogeschool. Ook wat dat betreft is de keuze aan jou!

Beroepsperspectief

Aansluitende functies

Passende beroepen

 • Assistent-accountant
 • Boekhouder
 • Financieel adviseur
 • Financieel medewerker  
 • Personeelsadministrateur    
 • Projectcontroller

Minder passende beroepen

 • Accountant
 • Afdelingshoofd
 • Bedrijfsjurist
 • Belastingadviseur
 • Business controller    
 • Financieel Manager of directeur  
 • Risico-analist

Doorstuderen

Aan De Haagse Hogeschool

Wil je verder studeren na het afronden van deze opleiding? Met je Associate degree-diploma kun je doorstromen naar de bacheloropleiding Finance & Control Deeltijd en je bachelordiploma halen. Je kunt dus blijven werken en studeren tegelijk.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?
Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in februari en september.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief! Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Bedrijfseconomie

Naam internationaal: Finance and Control

Opleidingscode (Isat): 80065

Instellingscode (Brin): 27UM

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC of European Credits) behalen. Heb je aan deze puntennorm voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). Behaal je minder dan 50 studiepunten, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.