Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Val je niet flauw bij het zien van een beetje bloed en schrikken operaties op tv je niet af? Kijk dan eens of de opleiding Verpleegkunde (HBO-V) niet bij je past. Als verpleegkundige heb je vaak te maken met onverwachte gebeurtenissen.

Snel en adequaat handelen kan van levensbelang zijn. Geen dag is hetzelfde. Je helpt patiënten bijvoorbeeld bij hun persoonlijke verzorging en medicatie of je praat met ze over hun depressie, schulden of verslaving. Of je kijkt hoe iemand gezonder kan leven. De patiënt en zijn netwerk staan centraal. Samen met bijvoorbeeld artsen, diëtisten, maatschappelijk werkers en fysiotherapeuten werk je aan herstel en preventie. Met onze opleiding verpleegkunde ben je goed voorbereid op de toekomst; al onze leerjaren zijn aangepast aan Bachelor of Nursing 2020. Twijfel je nog over je studiekeuze? Lees dan deze tips over hoe je je goed kunt oriënteren op het beroep en de opleiding.

De gezondheidszorg is altijd in beweging. Lag de focus eerst op ziekte en zorg, nu is dat op gezondheid, gedrag en preventie. Tijdens de opleiding Verpleegkunde (HBO-V) ben je vanaf dag 1 junior verpleegkundige. Je oefent op school en tijdens je stages in het omgaan met patiënten, verpleegtechnische handelingen en samenwerken in een team. Je duikt de boeken in en leert alles over gezondheid, gedrag, therapieën en verpleegtechnische handelingen. De studie bestaat uit drie fasen: opleidings-, regie- en beroepsbekwaam. Verder bestaat elk studiejaar uit 2 semesters die elk een ander thema hebben. Zo kun je je steeds richten op een bepaald aspect van het beroep.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T  
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
Instroomadvies

Het best passende havo- of vwo-profiel is Natuur en Gezondheid. Het is handig als je de vakken wiskunde en biologie hebt gevolgd. 

Als je geen eindexamen in biologie gedaan hebt, kun je jezelf alvast voorbereiden door je hierin te verdiepen voor je start met de opleiding. 

Voor studenten die moeite hebben met medische biologie of verpleegkundig rekenen worden tijdens de opleiding bijlessen aangeboden door ouderejaars studenten. 

De mbo-opleiding die het beste aansluit is mbo-verpleegkunde (niveau 4). Als je deze opleiding hebt afgerond en je BIG-registratie hebt ontvangen, kun je direct de 3-jarige duale opleiding volgen. Dat is niet mogelijk met een andere mbo-vooropleiding. 

Overige situaties

Niet direct toelaatbaar
Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

21+-toelatingsonderzoek 
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. 
Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma 
Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Overstappen naar De Haagse
Zit je nu op een universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar de HBO-V-opleiding aan De Haagse? Dat kan. Stuur een verzoek naar een van onze doorstroomcoördinatoren via overstap-hbov@hhs.nl. Uiteindelijk doet de examencommissie van de HBO-V-opleiding uitspraak over je toelating. Als je een jaar volledig hebt afgerond, is het mogelijk het opvolgende jaar in te stromen. Bekijk het opleidingsexamenreglement (OER) van HBO-V voor meer informatie.  

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.

groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Go to Open Dag

Open Dag

Zaterdag 9 november 2024

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Go to Meelopen

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen

Studie in cijfers

60

studiepunten per jaar

36

uur studiebelasting

10

weken stage per studiejaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

 • Wijkverpleegkundige

 • Verpleegkundige in een ziekenhuis

 • Verpleegkundige in een psychiatrische instelling

 • Verpleegkundige in de gehandicaptenzorg

 • Verpleegkundige in de ouderenzorg

 • Coördinerend of senior verpleegkundige

 • Verpleegkundige niveau 6

Dit word je niet

 • Arts

 • Medisch specialist

 • Operatie-assistent

Doorstuderen

Met je diploma Verpleegkunde (HBO-V) kun je doorstuderen en je verder specialiseren, bijvoorbeeld in de richtingen kinderverpleegkunde, ambulanceverpleegkundige, intensive care, diabetes of oncologie. Ook kun je de opleiding Master Advanced Nursing Practice of een master in gezondheidswetenschappen of verplegingswetenschappen volgen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Opleiding tot Verpleegkundige
Naam internationaal: Nursing
Opleidingscode (Isat): 34560
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Studiepunten halen
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Mens en Techniek | Bewegingstechnologie Twee studenten die aan een rolstoel werken

Mens en Techniek | Bewegingstechnologie

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Je leert hoe je technische hulpmiddelen ontwerpt en ontwikkelt die mensen echt helpen om meer en beter te bewegen.
Ga naar Huidtherapie Studenten volgen praktijkles over voeten

Huidtherapie

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Je leert hoe je patiënten met huidaandoeningen helpt. Je geeft voorlichting, doet onderzoek en behandelt huidproblemen.
Ga naar Voeding en Diëtetiek Twee studenten koken tijdens praktijkles

Voeding en Diëtetiek

 • Bachelor
 • voltijd
 • 4 jaar
Jij helpt mensen straks om gezonder te leven. Bijvoorbeeld door innovatieve voedingsmiddelen op de markt te brengen.