Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Ieder mens wil gezond leven en gezond eten. Maar hoe doe je dat? De verschillende diëten en voedingshypes volgen elkaar razendsnel op. Ook hebben steeds meer mensen gezondheidsklachten die een relatie hebben met eten.

Bijvoorbeeld obesitas, diabetes, coeliakie en allerlei allergieën. Hoe zorg je ervoor dat mensen gezonder eten? Dat en meer leer je tijdens de opleiding Voeding en Diëtetiek.

Bij de voltijdopleiding Voeding en Diëtetiek zit je zeker niet alleen maar in de schoolbanken; je past wat je hebt geleerd direct toe tijdens opdrachten met cliënten. Of werkt met medestudenten aan opdrachten en past nieuwe technologieën toe. Ook leuk: ontwikkel zélf een nieuw, gezonder en duurzamer product. En heb je zin om jouw grenzen op te zoeken? Reis bijvoorbeeld naar Australië of Suriname en ontdek hoe andere culturen met voeding omgaan. Of ga in Nederland de uitdaging aan. Wat dacht je van een challenge als ‘Maak Den Haag 100.000 keer fitter’? De opleiding Voeding en Diëtetiek is opgedeeld in semesters, periodes van 20 weken. In elk semester staat een van de drie beroepsrollen centraal: Voeding & Zorg, Voeding & Industrie en Voeding & Health Promotion.

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T  
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Om met de voltijd bacheloropleiding Voeding & Diëtetiek te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hierboven zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onderaan wat voor jou geldt.

Instroomadvies

Alle havisten en vwo’ers kunnen zich aanmelden voor de opleiding Voeding en Diëtetiek voltijd. Het is niet verplicht, maar het profiel Natuur & Gezondheid (N&G) sluit het beste aan. Vakken als scheikunde en biologie zijn verstandig om op je lijst te hebben. Ook met een mbo 4-diploma word je toegelaten tot deze opleiding. Vooropleidingen in de richting van Levensmiddelentechnologie, Apothekersassistente, of Food, Health and Innovation sluiten het beste aan.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar

Je ziet dat je wél het juiste profiel hebt gevolgd voor deze opleiding, maar dat je géén examen hebt gedaan in een vak dat de opleiding verplicht heeft gesteld. Dan heb je – zoals dat heet – een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen.

21+ toelatingsonderzoek

Ben je aan het begin van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat toelating biedt tot de opleiding Voeding en Diëtetiek? Doe dan het 21+ toelatingsonderzoek. Slaag je daarvoor, dan word je toch toegelaten. Het onderzoek vindt in de periode januari tot en met augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Tijdens het onderzoek leg je een digitale capaciteitentoets af.

Een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kunnen wij je toelaten tot de opleiding als dat diploma toegang biedt tot het hoger beroepsonderwijs en als je kunt laten zien dat je de Nederlandse taal voldoende beheerst. De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlandse en internationale diploma’s.

Overstappen naar De Haagse

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse? Dan geldt een aparte regeling. Als je een propedeuse hebt van een andere opleiding Voeding en Diëtetiek, dan kun je in sommige gevallen direct in jaar 2 aan de slag. Voor meer informatie mail je naar vd-voltijd@hhs.nl.

Uitspraken over je toelating

Wij kunnen geen uitzonderingen maken op de officiële toelatingseisen. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

20

uur werkcollege per week

20

uur zelfstudie per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Variatie in onderwijs
De opleiding Voeding en Diëtetiek is gericht op 3 pijlers: samenwerkend leren, praktijkgericht leren en leren op maat. Je hebt daarbij 5 dagen per week een halve dag les en een halve dag om je daarop voor te bereiden.

Maandag
In het eerste studiejaar zijn op maandag de lessen Diëtistisch Handelen. Hierbij ga je aan de slag met de verschillende vaardigheden die je nodig hebt als diëtist. De kennis die je opdoet op de andere dagen, is belangrijk om op de juiste manier iets over te kunnen brengen aan een cliënt, klant, collega of samenwerkingspartner. Een groot onderdeel van diëtistisch handelen is dan ook: gespreksvaardigheden oefenen, digitale hulpmiddelen gebruiken, op de juiste manier adviezen geven en behandelplannen opstellen.

Dinsdag
De lijn Leren op Maat biedt de meeste keuzevrijheid en vindt op dinsdag plaats. Je kiest je eigen challenge op het gebied van voeding en leefstijl, en werkt daar een groot deel van het jaar aan. Het is een challenge die buiten de school te vinden is. Je werkt samen met docenten en het werkveld in zogenoemde Learning Communities.

Woensdag, donderdag en vrijdag
Op woensdag, donderdag en vrijdag volg je de lijn Samenwerkend Leren. Daarin werk je op woensdag samen met andere studenten aan verschillende opdrachten om je de theorie eigen te maken. Op donderdag werk je in de klas met de werkvorm Team-Based Learning. Je bereidt de les individueel voor, doet eerst een individuele proeftoets, en maakt vervolgens de proeftoets en opdrachten in een vaste groep studenten. Over de antwoorden van de opdrachten discussieer je. Op vrijdag werk je samen met andere studenten aan projecten.

Minoren

Je studie samenstellen
Minoren vallen buiten de vaste vakken van de opleiding Voeding en Diëtetiek. Het zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Volg een verdiepende minor waarmee je jezelf specialiseert in je vakgebied, bijvoorbeeld op het gebied van preventie. Of ontwikkel je tot leefstijlcoach. Liever iets anders? Innoverend ondernemen is een populaire minor, of wat dacht je van keuzemodules die je voorbereiden op een master aan de universiteit?

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Voedingsdeskundige bij een bedrijf

  • Klinische diëtist

  • Voorlichter bij de GGD

  • Beleidsmedewerker of kwaliteitsmanager

  • Diëtist in een gezondheidscentrum

  • Zelfstandig ondernemer met een eigen praktijk

Dit word je niet

  • Arts

  • Apotheker

  • Psycholoog

  • Sportdiëtist

  • Personal trainer

Doorstuderen

Wil je doorstuderen na je Bachelor of Health? Dat is heel goed mogelijk! Doe een van de masters aan De Haagse Hogeschool Pro. Of volg een schakelprogramma en stroom in op een universiteit, bijvoorbeeld aan die van Wageningen of Maastricht.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Vooral in het eerste jaar kijken we samen of jij bij de studie past en andersom. Voeding en Diëtetiek is een brede opleiding. Daarom is het belangrijk dat je goed met je studieloopbaanbegeleider bespreekt welke keuzes je wilt maken: welke interesses heb je, wat voor stageplek past goed bij jou? Hoe werk je aan je competenties en welke actiepunten bouw je in? De studieloopbaanbegeleider helpt je daarmee en is persoonlijk betrokken. Ook vinden we het belangrijk dat je zelf initiatief neemt en de regie houdt over je eigen ontwikkeling. Dat doe je in je carrière straks ook. Zijn er omstandigheden die je studievoortgang in de weg zitten? Dan kun je terecht bij onze decaan.

Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

  • Officiële opleidingsnaam: Voeding en Diëtetiek
  • Naam internationaal: Nutrition and Dietetics
  • Opleidingscode (Isat): 34579
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA). 

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Huidtherapie Studenten volgen praktijkles over voeten

Huidtherapie

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Je leert hoe je patiënten met huidaandoeningen helpt. Je geeft voorlichting, doet onderzoek en behandelt huidproblemen.
Ga naar Pedagogiek Studenten lezen een boek voor kinderen

Pedagogiek

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Je leert hoe je kinderen, jongeren, ouders en andere opvoeders begeleidt, adviseert en ondersteunt bij de opvoeding.
Ga naar HBO-V Twee verpleegkunde studenten behandelen nep wonden

HBO-V

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Voor een verpleegkundige is geen dag hetzelfde. Je helpt patiënten bij hun herstel, op korte én lange termijn.