Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Wereldwijd nemen bedrijven hun productieprocessen flink onder de loep. Er is dan ook veel te doen: efficiënter en milieuvriendelijker produceren, slimmere voeding ontwikkelen en gebruiksproducten duurzamer maken. Bij ons leer je bedrijven helpen met de uitdagingen van deze tijd.

Je leert alles over uiteenlopende productieprocessen, zodat je deze kunt helpen verbeteren en vernieuwen. Daarbij komt jouw interesse in techniek en exacte vakken goed van pas. Na deze internationale (Engelstalige) opleiding ligt de wereld voor je open. Waar ga jij de meeste impact maken? 

 

Alles over toelating

Toelatingseisen

Om met de versnelde 3-jarige opleiding van Process & Food Technology te beginnen, moet je een vwo-diploma hebben. Of een gelijkwaardig buitenlands diploma. Het is belangrijk dat je Engels goed beheerst. En dat je een voorliefde hebt voor wiskunde, scheikunde en natuurkunde.

Vooropleiding         Vereiste profiel
Havo             
 • Komt niet in aanmerking voor toelating
Vwo
 • N&G
 • N&T
Mbo
 • Komt niet in aanmerking voor toelating

Process & Food Technology heeft ook een 4-jarige Engelstalige variant. Het verschil zit in de tijdsduur en de studiebelasting. Je kunt hier ook met een havo- of mbo-diploma terecht, mits je profiel passend is. Bekijk de 4-jarige variant.

Denk je dat een hbo-opleiding in applied science iets voor jou is? Doe de test en kijk of er een match is.

Engelse taal- en schrijfvaardigheid

Heb je geen Nederlandse vooropleiding, dan moet je meestal een taaltoets doen. Soms krijg je vrijstelling. Meer informatie staat op onze toelatingseisen pagina.

Overige situaties

Niet direct toelaatbaar

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Toch zijn er mogelijkheden om te starten aan De Haagse.

Toelatingsonderzoek 21+

Heb je bijvoorbeeld geen toelatingsdiploma en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, doe dan het Toelatingsonderzoek 21+. Slaag je voor deze digitale capaciteitentoets, dan kun je starten met je studie.

English Academic Preparation Programme – bij The Hague Pathway College
Heb je hulp nodig met je Engels? Schrijf je dan in voor het English Academic Preparation Programme. Na een succesvolle afronding ben je niet alleen klaar voor een bachelor- of masteropleiding, maar heb je ook veel meer geleerd over Nederland, Den Haag en onze hogeschool.

International Foundation Programme – bij The Hague Pathway College
Voldoe je niet aan de vooropleidingseis van een 3-jarige opleiding, dan is er The Hague Pathway College. Tijdens het International Foundation Programme, met instroommomenten in januari en september, versterk je je kennis van een aantal vakken (zoals wiskunde, economie of natuurkunde), verbeter je je Engels en werk je aan je academische vaardigheden. Na dat jaar stroom je direct door naar een 3-jarig bachelorprogramma. Aanvullende examens (zoals IELTS) hoef je niet af te leggen.

Deze opleiding volgen in 4 jaar

Heb je geen vwo-diploma of wo-propedeuse? Maar wel een havo- of mbo 4-diploma, of een vergelijkbaar buitenlands diploma? Kijk dan bij de 4-jarige variant van deze opleiding.

Buitenlands of internationaal diploma

Voor de 3-jarige opleiding Process & Food Technology heb je een diploma nodig dat vergelijkbaar is met een Nederlands vwo-diploma. Om je buitenlandse of internationale middelbareschooldiploma te toetsen maken we gebruik van de richtlijnen van Nuffic.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Hulp bij studiekeuze

Doe mee aan onze studiekeuzeactiviteiten en ontdek of De Haagse het heeft voor jou.
groep studenten in atrium

Open Dag

Zaterdag 4 november 2023

Open Dag
Zaterdag 4 november 2023

Heeft De Haagse het ook voor jou? Een Open Dag bezoeken is dé manier om dat te ontdekken. 

Go to Open Dag
Groepje studenten zit buiten bij elkaar

Meelopen

Wanneer het jou uitkomt

Meelopen
Wanneer het jou uitkomt

Geen op maat gemaakt programma, gewoon de studie zoals die echt is. Loop een dagje mee met een student.

Go to Meelopen
Twee studenten aan tafel

Proefstuderen

2023 - 2024

Proefstuderen
2023 - 2024

Heb je al een idee welke opleiding(en) bij jou passen, maar wil je die nog beter leren kennen? Tijdens een proefstudeerdag duik je dieper in de inhoud van een studie. 

Go to Proefstuderen

Studie in cijfers

23
uur hoorcollege per week
5
uur projecten per week
14
uur zelfstudie per week
60
studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen per jaar?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Werkvormen

Tijdens de 3-jarige opleiding Process & Food Technology krijg je een mooie mix van werkvormen. Je volgt theoretische vakken, maar voert vooral ook praktijkgerichte opdrachten uit. Ook andere leerervaringen helpen je verder. Zo ga je op excursie naar een waterzuiveringsinstallatie, een brouwerij en een bedrijf dat katalysatoren voor duurzame brandstoffen produceert. Je werkt alleen of met medestudenten aan projecten en vraagstukken die direct bij organisaties vandaan komen. Zo pas je de theorie direct toe in de praktijk én kun je al tijdens je opleiding een substantiële bijdrage leveren aan een duurzamere maatschappij.

Uitwisseling
We hebben een goede samenwerking met bedrijven en onderwijsinstellingen in Brazilië, Spanje, Portugal, Ghana, Indonesië en China. Zo kun je in Portugal een uitwisselingsstage doen waarbij je je bezighoudt met vernieuwende enzymen voor broodproductie. In Spanje kun je bijdragen aan onderzoek naar nanodeeltjes voor de farmaceutische industrie en in Ghana help je afval verwerken tot biogas.

Minors

In jaar 2 van de 3-jarige Engelstalige opleiding Process & Food Technology kies je een minor. Hiermee kun je over de grenzen van de opleiding kijken óf je juist verder specialiseren als process and food engineer. Ga bijvoorbeeld voor de PFT-minor Food Product Design, waar je ook studenten treft van Voeding & Diëtetiek en Industrial Design Engineering. Bij die minor focus je je op de ontwikkeling of verbetering van nieuwe en bestaande producten. Liever je kennis verbreden door een heel ander soort minor te volgen? De mogelijkheden binnen De Haagse en daarbuiten zijn eindeloos. Zo is ondernemerschap interessant als je je eigen startup wilt beginnen, en sociologie als je geïnteresseerd bent in de menselijke aspecten van het bedrijfsleven. Grijp jij de minor aan als kans om naar het buitenland te gaan? Tijdens de Minor Development Cooperation & Globalisation draag je vanuit jouw kennis toe aan ontwikkelingsprojecten in Afrika.

Na je studie

Wat kun je worden?

 • Operations technician
 • Food technologist
 • Product designer
 • Quality controller
 • Security advisor
 • Chief firefighter
 • Drug safety medical adviser
 • Process safety engineer
 • Production specialist
 • Research technician

Doorstuderen

Ook al kun je na de 3-jarige opleiding Process & Food Technology vrijwel overal aan de slag, misschien wil je liever nog verder studeren. In Nederland én het buitenland zijn er genoeg masters die aansluiten op wat je hebt geleerd. Zelfs binnen De Haagse, in de vorm van de eenjarige master Next Level Engineering bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er prestigieuze masteropleidingen voor Chemical Engineering aan de TU Delft, TU Eindhoven, UT Twente en aan de Rijksuniversiteit Groningen. Masters op het gebied van Food Technology vind je aan de Universiteit van Wageningen. Afhankelijk van de universiteit moet je nog wel eerst een premasterjaar doen om toegelaten te worden.

Liever naar het buitenland? Denk dan eens aan universiteiten in landen als Denemarken, Finland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en China.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je wilt je aanmelden voor een opleiding voor het komende studiejaar. Heel goed! Je kunt je aanmelden voor meerdere opleidingen en bij verschillende hoger onderwijsinstellingen. Later maak je je definitieve keuze door je in te schrijven voor de opleiding van jouw keuze. Op deze pagina staat beschreven voor welke studies je je aan kunt melden en hoe het aanmeldproces precies verloopt.

Meld je aan voor een opleiding

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Chemische Technologie
Opleidingsnaam internationaal: Chemical Engineering
Opleidingscode (Isat): 34275
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Studiekosten- en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding Process & Food Technology voltijd 3 jaar. Het kan ook zijn dat je nog twijfelt. Ook na je bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen. Wij helpen je graag om de juiste opleiding te kiezen. Of misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Tijdens je opleiding krijg je een persoonlijke coach die je helpt om op schema te blijven. Ook denkt je coach met je mee over je toekomstige carrière. En heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een (persoonlijk) probleem aan? Ook dan staat je coach voor je klaar. Daarnaast krijg je tijdens de Engelstalige 3-jarige opleiding Process & Food Technology begeleiding van een coaching assistant, vaak een oud-student. Hij of zij helpt je met tips over time management of helpt je met het zoeken van de juiste mensen binnen de opleiding.

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.