Iets voor jou?
Als professional ben je iedere dag met mensen bezig. Je ziet hoe veel jeugdigen het lastig hebben in deze maatschappij. Om hen te ondersteunen wil je een overstap maken naar een betekenisvolle carrière in de jeugdzorg. De Social Work verkorte route Jeugd- en Gezinsprofessional van De Haagse Hogeschool biedt jou in één jaar de kennis voor in de jeugdzorg.
De verkorte route Jeugd- en Gezinsprofessional is voor jou een unieke kans! In slechts 10 maanden kun jij als hbo- of universitair geschoolde professional je ambitie waarmaken om te gaan werken met jeugdigen (0 tot 23 jaar) en met gezinnen. Dit traject is speciaal ontwikkeld voor mensen met een afgeronde hbo- of universitaire opleiding, die de ambitie hebben om met jeugd (0-23 jaar) en gezinnen te werken, maar nog geen passende opleiding hebben gevolgd.
Heeft het instroomassessment geleid tot een positief advies, dan heb je alleen nog een werkomgeving nodig waar je je opdrachten uit kunt voeren. In 10 maanden kun je het certificaat halen, waarmee je in aanmerking kunt komen voor een registratie bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
De verkorte route Jeugd- en Gezinsprofessional verschaft je een stevig fundament voor een loopbaan in de jeugdzorg. Daarin voelt men een groeiende behoefte aan goed opgeleide, betrokken professionals. Samen met het werkveld leiden we nieuwe professionals, zoals jij, op tot bekwame en bevoegde SKJ-geregistreerde jeugdhulpprofessionals. De werkgever zal blij zijn met jouw gewenste carrièreswitch. De Haagse Hogeschool heeft deze verkorte route ontwikkeld in nauwe samenwerking met onder andere Jeugdbescherming West, SKT Westland, Groeii, Gemeente Den Haag, Impegno, Jeugdformaat, Delft Support, Timon, Willem Schikker Groep en Veilig Thuis. Jouw route mag dan verkort zijn, hij staat kwalitatief als een huis!
Alles over toelating en aanmelden
Toelatingseisen
Vooropleiding
Om dit traject te kunnen volgen, ben je in het bezit van een hbo- of wo-diploma. Daarnaast werk je minimaal 24 uur per week in de jeugdzorg in een SKJ-gerelateerde functie. Je doet je werk onder de verantwoordelijkheid van een SKJ-geregistreerde en hbo-opgeleide professional. In je functie laat je zien dat je beschikt je over senior competenties op het gebied van samenwerken.
Scholingsadvies
Vraag zelf het zogenoemde scholingsadvies aan bij het SKJ Kwaliteitsregister Jeugd. Op basis van dit scholingsadvies bepaalt SKJ of je in aanmerking komt voor deze verkorte route richting Jeugd- en Gezinsprofessional (45 EC) of dat je de volledige route volgt (60 EC).
Aanmelden, hoe doe je dat?
Volg onderstaand stappenplan om je aan te melden voor deze opleiding.
- Registreer je inschrijving in Osiris, ons inschrijfsysteem.
- Upload digitale kopieën van jouw cv, relevante diploma’s en cijferlijsten. Na 2 tot 4 weken hoor je of je aan de toelatingseisen voldoet.
- Een intakegesprek is onderdeel van de aanmeldprocedure. Samen met een programmamanager ga je in gesprek over je motivatie en je bachelorvooropleiding en/of werkervaring. Samen kijken we of deze opleiding voldoende aansluit bij jouw ambities en loopbaan.
- Bekostigt je werkgever de opleiding, dan vragen wij je om een ingevulde werkgeversverklaring. Je kunt deze pdf uitprinten en uploaden. Je ontvangt per e-mail een bevestiging dat je bent toegelaten tot de opleiding. Facturatie volgt na de start, maar de werkgeversverklaring moet wel binnen zijn voor de start van de opleiding. Je kunt een leeg vel uploaden, als het je niet lukt om de werkgeversverklaring direct ondertekend te krijgen.
Studeren naast je werk
Om in dit verkorte traject je SKJ-registratie te halen, volg je de verkorte route Jeugd- en Gezinsprofessional naast je werk. Een mooie uitdaging! Om die aan te gaan, is het goed om precies te weten wat je kunt verwachten. Je hebt 1 dag per week les op De Haagse Hogeschool. De opdrachten voer je meestal uit op je eigen werkplek. Als je daarbij hulp kunt gebruiken, kun je dat melden bij de praktijkbegeleider. Naast die ene dag op school houd je verder rekening met 8 uur zelfstudie per week en reserveer je tijd om de lessen en de toetsen voor te bereiden.
Geschikte werkplek
In dit verkorte traject tot Jeugd- en Gezinsprofessional ga je allerlei praktijkopdrachten uitvoeren. Dat kun je alleen doen als je een SKJ-gerelateerde functie in de jeugdzorg hebt. Een functie met enig volume: 24 uur per week. Daarnaast is het nodig dat je op je werkplek feedback kunt ontvangen van een SKJ-geregistreerde professional.
Intakeprocedure
Een intakegesprek maakt deel uit van de toelatingsprocedure. In dat gesprek komen jouw en onze verwachtingen aan de orde. We verkennen hoe jij jouw werkervaring zo goed mogelijk kunt inzetten in deze verkorte route richting Jeugd- en Gezinsprofessional.
Uitspraken over je toelating
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid of informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.
Kosten en startdata
Wat kost de module?
Startdatum | september of februari |
Kosten* | € 6.750 |
Kosten in termijnen** | n.v.t. |
Kosten studiemateriaal | ongeveer € 200 |
* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.
**Wanneer de opleiding in één keer wordt betaald is dit voordeliger dan wanneer je ervoor kiest deze in termijnen te betalen. Let op: wanneer de opleiding door je werkgever wordt bekostigd kan deze alleen in één keer worden betaald.
Bekijk de pagina over opleidingskosten en -financiering voor meer informatie over studiekosten en financieringsmogelijkheden.
Waarom deze opleiding?
- Je leert hoe je écht impact kunt maken in het leven van jeugdigen.
- Je leert hoe je jeugdigen en gezinnen meer zelfredzaam kunt maken.
- Je leert hoe je de jeugdzorg effectiever kunt maken door met andere disciplines samen te werken.
- Je leert hoe je deels en tijdelijk de regie over kunt nemen van de jongere en het gezin.
In dit alles leer je ethisch en integer te handelen met het belang van de jeugdige en het gezin voor ogen. Als professional lever je een sterke, geïnspireerde bijdrage aan de jeugdzorg.
Inhoud van de module
Wat ga je doen?
Werkvormen
In de verkorte route Jeugd- en Gezinsprofessional benut je diverse werkvormen. Je leert door samen te werken met medestudenten, door kennis op te doen van experts en door zelfstudie. Je leert door fysiek aanwezig te zijn in de lessen, door online kennis op te doen en door opdrachten uit te voeren in de praktijk. We toetsen je opgedane kennis en praktijkervaring op verschillende manieren. Flexibiliteit is daarbij standaard. Zo kun je je toetsen gedurende de hele periode van 10 maanden inleveren.
Ontvang een gratis brochure
Wil je de informatie over de opleiding ontvangen in brochurevorm? Download dan het PDF-bestand hieronder.

Jouw tijdsinvestering
Praktische info
Wat moet je verder nog weten?
Certificaat
Je hebt straks alle modules van deze Social Work-microcredential succesvol gevolgd. Gefeliciteerd! Dan voldoe je aan de competenties die noodzakelijk zijn voor een SKJ-registratie. Je ontvangt een certificaat van De Haagse Hogeschool. Met dat certificaat en je SKJ-registratie laat je zien dat je je hebt ontwikkeld tot een professional die voldoet aan de wettelijke eisen zoals die zijn vastgelegd in de Jeugdwet. De SKJ-registratie is een waarborg voor zowel jeugdhulporganisatie als hun cliënten, dat jij je werk uitvoert volgens de geldende normen en ethische richtlijnen.
Daarnaast ontvang je voor ieder gehaald onderdeel in deze verkorte route erkenning in de vorm van microcredentials. Mocht je in een later stadium van je professionele ontwikkeling besluiten om de deeltijdopleiding Social Work te volgen, dan kun je voor deze onderdelen vrijstelling krijgen.
Hulp bij studiekeuze
We helpen je graag de juiste keuze maken
- Heb je nog vragen? Of wil je hulp bij je opleidingskeuze? Neem contact op met een opleidingsadviseur.
- Heb je vragen over toelating, collegegeld of aanmelden? Neem dan contact op met onze Centrale Studenten Inschrijving (CSI).
Hulp tijdens je studie
Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.
Toch op zoek naar een andere opleiding?
Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!