Pabo zij-instroom

Vestigingsinformatie

Locatie Den Haag

Johanna Westerdijkplein 75
2521 EN Den Haag  

Aanmelden geschiktheidsonderzoek

Om te kunnen starten met het Pabo zij-instroomtraject volg je 3 stappen:

  • Stap 1: Check of je voldoet aan de wettelijke eisen 

  • Stap 2: Zoek een basisschool aangesloten bij een schoolbestuur 

  • Stap 3: Doe het geschiktheidsonderzoek  

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Schrijf je nu in via Studielink voor meer informatie over je de startdatum.

Start zij-instroomtraject

Direct nadat je een positieve beoordeling krijgt van het geschiktheidsonderzoek kun je starten met het Pabo zij-instroomtraject.

Kosten

De basisschool waar je gaat werken, betaalt de kosten voor het geschiktheidsonderzoek (€ 1.750) en het zij-instroomtraject (€ 10.250). De studieboeken betaal je zelf.

Studiebelasting

Je volgt een persoonlijk leertraject. De studiebelasting verschilt dus per persoon.

Open dagen

Kom meer te weten over het Pabo zij-instroomtraject tijdens een van onze open dagen. Je bent van harte welkom!

Passende werkplek vinden

De Haagse Hogeschool heeft goede contacten met diverse schoolbesturen. We kunnen je dan ook goed adviseren bij het vinden van een passende werkplek als leraar basisonderwijs.

Locatie

Je volgt de lessen op de hoofdvestiging van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag (achter het NS-station Hollands Spoor). Deze dynamische, internationale studieomgeving biedt veel faciliteiten, zoals een bibliotheek.

FAQ

Tijdens een vorige opleiding heb ik een aantal relevante vakken afgerond. Heb ik recht op vrijstellingen?
Samen met jou leggen we een persoonlijke leerroute vast. We kijken naar jouw kennis en vaardigheden, wat je al beheerst en wat nog nodig is om aan de bekwaamheidseisen te voldoen. 

Als bepaalde studieonderdelen niet zijn opgenomen in mijn persoonlijke leerroute, betaal ik dan ook minder?
De basisschool waar je gaat werken, betaalt de kosten voor het traject. 

Het traject biedt onderwijs aan. Is het verplicht om daaraan deel te nemen?
In je persoonlijke leertraject staat vastgelegd hoe je binnen 2 jaar vakbekwaam bent voor leraar basisonderwijs. In dit traject staat ook beschreven welke lessen je volgt en wat je aan zelfstudie gaat doen. 

Helpt De Haagse Hogeschool mij bij het vinden van een school of schoolbestuur waar ik als zij-instromer kan werken?
De Haagse Hogeschool heeft goede contacten met het werkveld. Als het nodig is dan helpen we jou bij het zoeken naar een passende werkplek.

Ik heb bij een andere instelling voor hoger onderwijs een geschiktheidsonderzoek afgelegd. Kan ik hiermee het opleidingstraject bij de Pabo op De Haagse Hogeschool volgen?
Ja, waarschijnlijk is dat mogelijk. Aan de hand van het geschiktheidsonderzoek dat je hebt afgelegd kunnen we een persoonlijke leerroute opstellen. Kom een keer langs voor een vrijblijvend intakegesprek om dit samen verder te bekijken.

Mag ik ook buiten Den Haag op een school werken als ik het opleidingstraject bij De Haagse Hogeschool volg?
Ja, dat mag. Afhankelijk van de locatie van je werkplek maken we afspraken over de organisatie daarvan. We gaan er wel vanuit dat jouw basisschool in Nederland is.

Hoeveel dagen per week sta ik als zij-instromer voor de klas?
Als zij-instromer sta je minimaal 2 en maximaal 4 dagen per week als leraar basisonderwijs voor de klas. Afspraken hierover maak je met de school. 

Ik heb geen afgeronde hbo- of wo-opleiding, kan ik deelnemen aan het zij-instroomtraject?  
Wettelijk gezien is dat niet mogelijk. Heb je geen in Nederland erkend hbo- of wo-bachelorsdiploma, dan is onze flexibele deeltijdopleiding tot leraar basisonderwijs wellicht iets voor jou.

Waarom wordt het zij-instroomtraject afgesloten met een getuigschrift bekwaamheidsonderzoek en niet met een bachelorsdiploma leraar basisonderwijs?
Het zij-instroomtraject is een verkort opleidingstraject waarbij onderwijskennis geen vereiste is. Je gaat meteen aan de slag als onbevoegd leraar basisonderwijs en krijgt in maximaal 2 jaar een lesbevoegdheid leraar primair onderwijs. Een bachelorsdiploma krijg je na het succesvol afronden van de opleiding Leraar Basisonderwijs. Dit is een uitgebreidere opleiding dan het zij-instroomtraject. 

Wat ga ik als zij-instromer in het basisonderwijs verdienen?
Je maakt zelf afspraken met je school over jouw aanstelling en inschaling. Kijk voor meer informatie op deze website van de Rijksoverheid.

Kan ik het geschiktheidsonderzoek doen als ik nog geen baan in het onderwijs heb?
Om het geschiktheidsonderzoek af te leggen heb je een werkgever nodig die jou in dienst wil nemen als leraar.

Ik stond het afgelopen jaar ingeschreven bij een lerarenopleiding. Is dat een bezwaar?
Dat is geen bezwaar voor het inschrijven voor het geschiktheidsonderzoek en het zij-instroomtraject, wel voor het aanvragen van subsidie. Je mag daarvoor in de afgelopen 2 jaar niet ingeschreven zijn bij een lerarenopleiding (bekostigd of onbekostigd). Het schoolbestuur kan dan geen aanspraak maken op de subsidie. Overleg dit daarom met je werkgever. Stond je de afgelopen 2 jaar ingeschreven bij een lerarenopleiding en heb je een diploma behaald, dan geldt deze regel niet. 

Is het mogelijk een vrijstelling te krijgen voor de taal-, reken- en casustoets?
Heb je de taal- en rekentoets bij een andere Pabo aantoonbaar met succes afgerond, dan krijg je daarvoor vrijstelling. De casustoets kan nooit vrijgesteld worden.

Kan ik het zij-instroomtraject in minder dan 2 jaar afronden?
Ja, dit is mogelijk, maar wel afhankelijk van je vooropleiding, werkervaring en uiteraard je eigen inzet.

Na de opleiding

Eindelijk, je droom is uitgekomen! Je bent een bekwaam leraar voor het basisonderwijs. Je staat voor de klas. En of dit nu kleuters of tienjarigen zijn, jij werkt aan de samenleving van morgen. Want een eerlijke en prettige samenleving, begint met goed basisonderwijs.

Contact met de Pabo zij-instroom

Wil je meer informatie ontvangen over het Pabo zij-instroomtraject? Stuur dan een mailtje naar pabo.zij-instroom@hhs.nl.