Pabo zij-instroom

Vestigingsinformatie

Locatie Den Haag, hoofdvestiging

Johanna Westerdijkplein 75
2521 EN Den Haag  

Aanmelden geschiktheidsonderzoek

Om te kunnen starten met het zij-instroomtraject moet je:

  • voldoen aan de wettelijke eisen (stap 1)  

  • een schoolbestuur vinden (stap 2) 

  • een geschiktheidsonderzoek afleggen (stap 3) 


Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Jaarlijks zijn er meerdere momenten om te starten met het geschiktheidsonderzoek en het Pabo zij-instroomtraject. Schrijf je nu in en hoor wanneer je kunt starten. Vul daarvoor het aanmeldformulier in.

Planning start zij-instroomtraject

Na een positief resultaat van het geschiktheidsonderzoek kan het zij-instroomtraject beginnen.

 

Kosten

Het geschiktheidsonderzoek kost € 1.750,-  en het zij-instroomtraject € 10.250,-. Beide bedragen worden door het schoolbestuur van jouw basisschool betaald. Studieboeken betaal je zelf.

Studiebelasting

Het is een persoonlijk traject dus de studiebelasting verschilt per persoon.

Voorlichting

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een zij-instroomtraject? Bezoek dan één van onze open dagen waar je al je vragen kunt stellen.

Schoolbesturen

De Haagse Hogeschool heeft goede contacten met diverse schoolbesturen. Als het nodig is dan helpen we jou bij het zoeken naar een passende werkplek.

Locatie

Je volgt de lessen op de hoofdvestiging van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75 Den Haag (achter het NS-station Hollands Spoor). Onze vestiging is met 100+ nationaliteiten een dynamische internationale studieomgeving. Daarnaast kun je er gebruik maken van allerlei faciliteiten, zoals de bibliotheek.

FAQ

Tijdens een vorige opleiding heb ik een aantal relevante vakken afgerond. Heb ik recht op vrijstellingen?
Bij de zij-instroom maken we een persoonlijk professionaliseringsplan gebaseerd op jouw kennis en vaardigheden. We kijken wat je al beheerst en wat nog nodig is om aan de startbekwaamheidseisen te voldoen. 

Als bepaalde studieonderdelen niet zijn opgenomen in mijn persoonlijke professionaliseringsplan, betaal ik dan ook minder?
In een tripartiete overeenkomst wordt jouw persoonlijke professionaliseringsplan en de daarbij horende kosten vastgelegd. Het schoolbestuur van jouw basisschool betaalt dit bedrag. Volg je bepaalde studieonderdelen niet, dan vallen de kosten lager uit.

De opleiding biedt onderwijs aan. Is het verplicht om daaraan deel te nemen?
Je stelt een persoonlijk professionaliseringsplan op, waarin is vastgelegd hoe je ervoor zorgt dat je binnen 2 jaar bekwaam bent. Hierin neem je ook op welke lessen je eventueel gaat volgen en wat je aan zelfstudie gaat ondernemen.

Helpt De Haagse Hogeschool mij bij het vinden van een school of schoolbestuur waar ik als zij-instromer kan werken?
De Haagse Hogeschool heeft goede contacten met het werkveld. Als het nodig is dan helpen we jou bij het zoeken naar een passende werkplek.

Ik heb bij een andere instelling voor hoger onderwijs een geschiktheidsonderzoek afgelegd. Kan ik dan het opleidingstraject bij de Pabo op De Haagse Hogeschool volgen?
Ja, waarschijnlijk is dat mogelijk. Aan de hand van het geschiktheidsonderzoek dat je elders hebt afgelegd kunnen we een persoonlijk professionaliseringsplan opstellen. In een vrijblijvend intakegesprek kunnen we dit verder verkennen.

Mag ik ook buiten Den Haag op een school werken als ik het opleidingstraject volg bij de Pabo op De Haagse Hogeschool?
Ja, dat mag. Afhankelijk van de locatie van je werkplek maken we afspraken over de organisatie daarvan. We gaan er wel van uit dat jouw basisschool in Nederland is.

Hoeveel dagen per week sta ik als zij-instromer voor de klas?
Als zij-instromer ben je verplicht om minimaal 2 en maximaal 4 dagen per week als zelfstandige leraar voor de klas te staan. Je maakt hierover zelf afspraken met de werkgever. Wij zijn niet betrokken bij dit voortraject. Uiteindelijk nemen we deze afspraken mee in de tripartiete overeenkomst.

Ik heb geen afgeronde hbo- of wo-opleiding, kan ik dan toch deelnemen aan het zij-instroomtraject? 
Wettelijk is dat niet mogelijk. Heb je geen in Nederland erkend hbo- of wo-bachelorsdiploma, dan is de flexibele deeltijdvariant wellicht iets voor jou.

Waarom wordt het zij-instroomtraject afgesloten met een certificaat lesbevoegdheid primair onderwijs en niet met een bachelorsdiploma leraar basisonderwijs?
Het zij-instroomtraject is een verkort opleidingstraject voor minimaal hbo-opgeleiden waarbij onderwijskennis geen vereiste is. Zij werken direct als onbevoegd docent in het basisonderwijs en verwerven in maximaal 2 jaar een lesbevoegdheid primair onderwijs. Een bachelorsdiploma krijg je na het succesvol afronden van de opleiding Leraar Basisonderwijs. 

Wat ga ik als zij-instromer in het basisonderwijs verdienen?
Je maakt zelf afspraken met de werkgever over jouw aanstelling en inschaling. Kijk voor meer algemene informatie op deze website van de Rijksoverheid.

Kan ik het geschiktheidsonderzoek doen als ik nog geen baan in het onderwijs heb?
Om het geschiktheidsonderzoek af te leggen heb je een werkgever nodig die jou in dienst wil nemen als docent. Eventueel helpen we jou bij het vinden van een geschikte basisschool.

Ik stond het afgelopen jaar ingeschreven bij een lerarenopleiding. Is dat een bezwaar?
Dat is geen bezwaar voor het inschrijven voor het geschiktheidsonderzoek en het zij-instroomtraject, wel voor het aanvragen van subsidie. Je mag daarvoor in de afgelopen 2 jaar niet ingeschreven zijn bij een lerarenopleiding (bekostigd of onbekostigd). Het schoolbestuur kan dan geen aanspraak maken op de subsidie. Overleg dit daarom met jouw werkgever. Stond je de afgelopen 2 jaar ingeschreven bij een lerarenopleiding en heb je een diploma behaald, dan geldt deze regel niet.

Is het mogelijk een vrijstelling te krijgen voor de taal-, reken- en casustoets?
Heb je de taal- en rekentoets bij een andere Pabo aantoonbaar met succes afgerond, dan krijg je daarvoor vrijstelling. De casustoets kan nooit vrijgesteld worden.

 

Na de opleiding

Als je als zij-instromer aan de slag gaat, sta je gelijk voor de klas. Dit kunnen kleuters zijn, maar ook tienjarigen. Net als bij elke baan, maak je deel uit van het team en de cultuur van jouw school.

Contact met de cursus