Daphne Rijk koos voor verandering en maakte de overstap naar het basisonderwijs. Nu volgt zij het Pabo zij-instroomtraject aan De Haagse Hogeschool. “Hiervoor had ik een functie die wel met het onderwijs te maken had maar dan op beleidsniveau. Ik kreeg steeds meer de behoefte om directer impact te maken. Ik wilde veel meer met mijn voeten in de klei staan.” 

Inmiddels werkt Daphne drie dagen per week op Daltonschool De Vijver. Ze voelt zich er thuis. Zelfverzekerd loopt ze door de gangen. Tussendoor overlegt ze met collega’s over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar, dat in de startblokken staat.  

Een gouden combinatie 

Naast haar werk op de basisschool heeft Daphne één keer in de week college op De Haagse Hogeschool. Deze combinatie tussen werken en leren bevalt haar goed. “Door meteen voor de klas te gaan staan bouw je veel ervaring op. Docent zijn is een vakmanschap en je moet meters maken, wil je het leren. Maar het is heel fijn om daarnaast de theorie erbij te leren, zodat je deze kunt toepassen en zodat je kan reflecteren op wat je doet. Die combinatie vind ik heel fijn.” 

Niet altijd even makkelijk 

Daphne begrijpt dat de overgang naar een andere discipline niet altijd makkelijk is. Zelf was ze hiervoor werkzaam bij de FME (een ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, red.). Een andere tak van sport, waarin ze meer keek naar het onderwijs op beleidsniveau. “Het is echt wel anders ten opzichte van mijn vorige werk. Als ik dan soms mijn dag niet had, dan kon ik het wat rustiger aan doen en kwam ik de dag wel door. Dat kan nu niet. Je moet gewoon vol aanstaan voor de leerlingen omdat jij grotendeels hun dag bepaalt. Dat kan soms zwaar zijn, maar uiteindelijk heb ik het vooral heel erg naar mijn zin.” 

Bevlogen medestudenten 

De begeleiding tijdens het Pabo zij-instroomtraject is gelukkig heel uitgebreid. Daphne heeft een coach vanuit de opleiding en wordt op de basisschool ook begeleid door een leerkracht. Ook wisselt ze haar ervaringen uit met medekandidaten. Daphne: “Dat is het allerleukste van donderdag naar college komen, dat ik al mijn medekandidaten weer zie. Het zijn allemaal bevlogen mensen, die heel bewust de overstap hebben gemaakt om zichzelf te laten omscholen naar een ander beroep. Samen hebben we het over hoe onze week is geweest. Iedereen neemt een andere achtergrond mee en daarmee ook andere kennis en kunde. Dat is heel inspirerend.” 

Mooi beroep 

Het meest bijzonder aan haar beroep vindt Daphne dat ze iets te kan betekenen voor de ontwikkeling van een kind. Daphne: “Dat zit al in dingen die klein lijken, maar groot zijn. Bijvoorbeeld door net even een stukje zelfvertrouwen mee te geven bij die bepaalde rekenopdracht, of dat een kind aan het eind van de dag naar je toekomt om je nog even een knuffel te geven. Kinderen zijn eerlijk en houden je een spiegel voor. Ik vind mijn werk heel interessant en haal er veel energie uit. Dit jaar mag ik groep 5 lesgeven, ik heb er nu al zin in! Het is een mooi beroep.” 

 

Is je interesse gewekt voor één van onze opleidingen voor professionals? In het nieuwe studiejaar 2023 – 2024 ben je weer van harte welkom tijdens een van onze (online) voorlichtingsavonden