Nu de samenleving in hoog tempo digitaliseert – zelfs onze thermostaat kunnen we op afstand bedienen – wordt het werkgebied van de ICT’er steeds breder. Hoe kijkt een vierdejaarsstudent HBO-ICT daarnaar? Hoe een alumnus met al veel ICT- en ondernemerservaring? Een gesprek met Shera Guiliano Doekhi en Jeroen Derwort over de opleiding, de mogelijkheden van de huidige ICT’er en de toekomst.

We voeren het gesprek via MS Teams, de digitale communicatietool die groot is geworden in de coronaperiode. Shera Doekhi heeft een rustig plekje gezocht in de Dutch Innovation Factory. Maar hij wordt al gauw ontdekt. Verschillende mensen groeten hem tijdens het gesprek. Niet verwonderlijk. Shera maakt zich sterk voor de community van het Dutch Innovation Park. En hij raakt steeds bekender door zijn grote passie: met interessante mensen praten in The Dutch Innovation Podcast, die vanaf september te beluisteren is via YouTube en Spotify. In de tussentijd maakt hij zijn netwerk warm door regelmatig updates te plaatsen over de podcast op zijn LinkedIn en privé Instagram (@SheraGuiliano_) zodat iedereen op de hoogte is.

Bedenker OSM

Jeroen Derwort is 42 jaar, vader van twee opgroeiende kinderen. Hij ontwikkelde Online Soccer Manager (OSM), het voetbalspel dat wereldwijd door miljoenen mensen is en wordt gespeeld. Zijn passie voor programmeren is groot. Als IT-ondernemer is Jeroen een rolmodel voor jongere mensen als Shera. Voor Jeroen hebben ICT en internet geen geheimen meer. Dat is helder als je zijn website bekijkt. Daarop krijg je overigens geen glamourverhalen te lezen. “Twintig jaar later, met twee bedrijven en exits op mijn naam […], is het lastig voor te stellen dat ik in mijn pubertijd zó weinig zelfvertrouwen had, dat ik niet eens naar de supermarkt durfde. Toch is dat zo.”

Onderwijsomgeving

Shera staat nu anders in het leven dan Jeroen vroeger. Hij geniet van de opleidingsplek in Zoetermeer. “Het is een unieke omgeving waarin je jezelf goed kunt ontwikkelen. Je volgt onderwijs en krijgt de mogelijkheid om nauw samen te werken met bedrijven binnen en buiten de Dutch Innovation Community. Alles onder één dak.” Jeroen wilde twintig jaar geleden alleen maar wég uit de schoolbanken. Omdat de studie hem zo verveelde, ontwikkelde hij als student OSM. “Nee, ik geloof niet dat ook maar één docent daar toen van wist.” Als begeleider van studenten loopt hij nu weer zeer regelmatig rond in de Dutch Innovation Factory en in het hoofdgebouw van De Haagse Hogeschool. “Dat is zo veel beter geworden. Écht geen vergelijk met de onderwijsomgeving van twintig jaar terug.”

Het is een unieke omgeving waarin je jezelf goed kunt ontwikkelen

Overal ter wereld

Shera houdt beroepsmatig de ontwikkelingen in cybersecurity zo goed mogelijk bij. “Vorige week had ik in de podcast een tafelgast die zich actief bezighoudt met cybersecurity. De ontwikkelingen gaan daarin heel snel. Deze man vertelde dat ook de agrarische sector interessant is voor cybercrime. Voor studenten met mijn differentiatie biedt dat mooie uitdagingen.”

Als programmeur vindt Jeroen cybersecurity ‘belangrijk gedoe’. Hij geniet nog steeds van programmeren. “Ik heb twee bedrijven opgericht en weer verkocht. Het voordeel van een bedrijf verkopen en weer opnieuw beginnen, is dat je dan van scratch af aan met programmeertaal kunt werken aan de oplossing van problemen.” Hij ziet veel mogelijkheden voor studenten HBO-ICT die zich willen specialiseren in softwareontwikkeling. “Je kunt je werk overal ter wereld doen. Je kunt het ook makkelijk remote doen. Lekker surfen in Portugal en tussendoor software ontwikkelen voor je baas of voor je klanten.”

Geïnspireerd

Shera heeft al van jongs af aan de wens om presentator te worden. In de coronaperiode ontdekte hij het medium podcast. “Tof, man! Ik nodig tafelgasten uit met een bepaald specialisme en we praten over onderwijs, ondernemerschap, innovatie en technologie. Je leert van mensen die je anders niet zo gauw zou spreken. En iedereen die luistert, kan daar profijt van hebben. Ik ben met een fantastisch team samen de podcast gestart, omdat ik studenten wil laten zien welke doorgroeimogelijkheden er zijn tijdens en na het afstuderen. Ik raak zelf steeds weer geïnspireerd door de gesprekken. Dan zie je ook hoe snel de ontwikkelingen in de ICT gaan. Ik ben heel benieuwd waar we met z’n allen uitkomen.”

Toekomst

“ICT is erg in beweging,” beaamt Jeroen. “De dingen die ik twintig jaar geleden op De Haagse Hogeschool leerde, waren toen hip en zijn nu zwaar verouderd. Je weet nooit welke kant het op zal gaan. Daardoor blijft ICT een interessant en uitdagend vakgebied. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat je echt moeite moet doen om er weer in te komen als je een paar jaar uit de ICT bent geweest.”

Shera vindt het lastig om in de toekomst te kijken. “Ondernemen trekt mij wel. Ik heb nog een heel leven voor de boeg. Daarin kan ik eerst wat experimenteren in ondernemen en intussen veel expertise opdoen in het werkveld.” Jeroen wil graag een boek schrijven over zijn ervaringen als mens en als ondernemer. “Ik ben ondernemer. Ik houd van programmeren. Maar ik heb ook een passie ontwikkeld voor het onderwijs. Vanuit De Haagse begeleid ik nu studenten. De komende vijf jaar zal duidelijk worden wat zwaarder weegt.”

Ik had twintig jaar geleden nooit kunnen denken dat deze persoon uit mij zou groeien

Community

Beiden zijn zij enthousiast over de community van het Dutch Innovation Park. Shera: “Daarin willen we onderwijs en ondernemerschap bij elkaar brengen. Ik zie dat steeds grotere partijen zich erbij aansluiten.” Jeroen: “Zo’n community start vanuit idealisme. Bedrijven sluiten zich nu aan, omdat er win-wins te behalen zijn. Zij zijn geïnteresseerd in de studenten als toekomstige medewerkers. In zo’n community hebben ze makkelijker interactie met hen. Dat is prettig voor de studenten, voor de hogeschool en voor de bedrijven.”

Shera staat makkelijk in het leven. Hij kan zich prima presenteren. Voor Jeroen – nu een voorbeeld voor Shera –was dat in het verleden wel anders. Hij richt zich graag even tot de studenten die net zo onzeker zijn over zichzelf als hij twintig jaar geleden. “Gebruik de hulp die je kunt krijgen. Kruip uit je schulp, dan kun je veel bereiken. Ik had twintig jaar geleden nooit kunnen denken dat deze persoon uit mij zou groeien.”