“Door de master kon ik onderzoek doen naar een onderwerp dat mij aan het hart gaat.” 

 

Pieternel Groeneveld werkt bij ProRail en is alumna van de master Organisatie Coaching. Tijdens de master kreeg Pieternel de kans om de praktijk van ProRail te toetsen aan wetenschappelijke theorieën. “Mijn ervaring als coach, trainer, expert en veranderaar kon ik optimaal combineren met de master Organisatie Coaching. Dat sprak mij heel erg aan.” 

Werken in De Inktpot 

Pieternel is HR Businesspartner bij ProRail. Ze werkt in ‘De Inktpot’, het iconische hoofdgebouw van ProRail vlakbij Station Utrecht Centraal. Naast het grote bakstenen gebouw rijden de vertrouwde geel-blauwe NS-treinen af en aan. Pieternel: “Als HR Businesspartner werk ik voor drie afdelingen: communicatie, innovatie en veiligheid. Dit betekent dat ik de managers en directeuren coach en adviseer over HR-gerelateerde vraagstukken. Ook ondersteun ik ze bij het vormgeven van de verandertrajecten zodat ze de gewenste ambities kunnen realiseren. Hoe willen ze van A naar B? Wat zijn de ambities van de afdeling en wat valt er te leren om dit te realiseren? Hoe maken we een ontwerp dat aansluit bij de specifieke context, dat met de minste inspanning zoveel mogelijk impact maakt?” 

Vanuit de praktijk aan de slag 

Voor Pieternel is menselijk gedrag en de ontwikkeling daarvan altijd een grote fascinatie geweest. Ze heeft dan ook een achtergrond in de psychologie. Voordat ze aan de master begon heeft ze verschillende functies bekleed: van HR-consultant en loopbaanadviseur tot coach en trainer. Toch miste ze tijdens haar werk direct toepasbare theoretische kennis. Pieternel: “Kennis vervliegt heel snel, dus mijzelf blijven ontwikkelen vind ik erg belangrijk. Het mooie aan de Master Organisatie Coaching is dat je vanuit de praktijk aan de slag gaat, gebaseerd op wetenschappelijke theorieën. Ik heb hierdoor geleerd om methodisch te werken.” 

Psychologische veiligheid 

Uiteindelijk heeft Pieternel voor haar afstuderen onderzoek gedaan naar het herkennen en stimuleren van psychologische veiligheid onder organisatiecoaches werkzaam in diverse organisaties. “Uit onderzoek blijkt dat er nog pijnlijk vaak wordt gezwegen binnen organisaties. Dit heeft een negatief effect op de medewerkersbetrokkenheid, maar ook op het leren, innoveren en presteren. Hoe creëer je een context waarin iedereen zich uit kan spreken over ideeën, zorgen en fouten? Deze vraag hield mij onder andere bezig tijdens mijn onderzoek.” 

Een liefde voor leren 

Pieternel raadt iedereen aan om door te leren. “Ik vind het heel mooi dat ik wetenschappelijk onderzoek heb kunnen doen naar een onderwerp dat mij aan het hart gaat. Voor mijn eigen ontwikkeling is het ook zo’n vliegwiel geweest: mijn vakartikel ‘Het ongemak van psychologische veiligheid’ is gepubliceerd in het tijdschrift Management & Organisatie. Als spreker op het congres ‘Liefde voor Leren’ kon ik de opgedane kennis en ervaring van mijn onderzoek naar Psychologische Veiligheid delen met vakgenoten.” 

Ben jij ook op zoek naar een studie naast je werk? Dan verwelkomen we je graag op onze online voorlichtingssessies voor professionals op donderdag 22 juni.  

 

Pieternel Groeneveld
Alumna Master Organisatiei Coaching

Kennis vervliegt heel snel, jezelf blijven ontwikkelen is erg belangrijk. Het mooie van de Master Organisatie Coaching is dat je vanuit de praktijk aan de slag gaat, gebaseerd op wetenschappelijke theorieën. Je leert zo heel methodisch te werken.