Utrecht, 23 februari 2022. Nadine de Koning, Redouan el Khayari en Diana Huurnink zijn genomineerd voor de verkiezing van de Sociaal Werker van het Jaar 2022. Uit de voorgedragen kandidaten zijn zij door de jury verkozen. Alle drie vervullen zij het komende jaar een belangrijke rol als ambassadeur van sociaal werk. Tijdens het Jaarcongres Sociaal Werk 2022 op 18 mei aanstaande wordt bekend wie van hen de titel wint. Sociaal Werk werkt! organiseert de verkiezing om sociaal werkers en het vak meer zichtbaarheid te geven.

Op 21 en 22 februari werden de drie verrast door projectleider Mascha Boelaars van Sociaal Werk werkt! met het nieuws van hun nominatie en bloemen. “Het is zo belangrijk om sociaal werkers in het zonnetje zetten,” aldus Mascha. “De komende tijd zullen ze zich aan vakgenoten en publiek presenteren en vanaf 4 april kan er door iedereen gestemd worden via onze website.”

Nadine de Koning, genomineerde sociaal werker jongeren, Welzijnskwartier Katwijk

“Dit is echt gaaf en bijzonder. Ik werd gevraagd of ik mee wilde doen aan de verkiezing en ik dacht: ach ja, leuk. Maar nu wordt het serieus. Ik zie het als een avontuur waarbij preventie en investeren in jeugd mijn speerpunten zijn. Alle leefgebieden van jongeren moeten aangepakt worden en belangrijk daarin is aansluiting bij het onderwijs. We moeten niet bezuinigen op jeugd, maar er juist in investeren.”

Gwen Spies, directeur Welzijnskwartier Katwijk

“Nadine is een echte inspirator. Al onze sociaal werkers zijn bevlogen maar Nadine zit in de overtreffende trap als het gaat om jongeren verder brengen. Het is geweldig dat ze genomineerd is. Ze kan hiermee laten zien wat ze doet en hoe sociaal werk een vak is dat om vakmanschap vraagt.”

Redouan el Khayari, genomineerde jongerenwerker/sociaal werker, Wijkz en docent/onderzoeker, Haagse Hogeschool

“Ik voel me echt vereerd met deze nominatie. Sociaal werkers komen op voor kwetsbare mensen die de aansluiting missen. Ik ben er trots op dat ik hieraan een bijdrage lever. Ieder mens verdient het om zich te kunnen ontwikkelen en een goede kwaliteit van leven te hebben. Mijn ambitie is om kloven te overbruggen. Niet alleen die tussen systeemwereld en leefwereld, maar ook die tussen de verschillende leefwerelden. We hebben een prachtig vak!”

Sahila el Assili en Ouarda el Assili, collega’s van Wijkz

“Redouan is voor jongeren en studenten een groot voorbeeld. Hij laat zien dat het onmogelijke mogelijk is. Hij motiveert jongeren als rolmodel en omdat hij altijd positief is over kansen van anderen: alles is mogelijk!”

Hester Brauer, opleidingsmanager Social Work Haagse Hogeschool

“Redouan is in mijn ogen de sociaal werker van de toekomst: een kritische sociaal werker die structuren wil veranderen.”

Diana Huurnink, genomineerde jongerenwerker, Avedan

“Wat een onwijs mooi compliment van de organisatie dat ze mij hebben voorgedragen. Dat alleen al bezorgde me kippenvel. En geweldig dat ik genomineerd ben. Er moet veel op de kaart gezet worden in het sociaal werk en dan wat mij betreft met name het jongerenwerk. Dus daar wil ik graag voor gaan staan. Mijn utopie is dat we op een dag alle problemen die we nu dagelijks tegenkomen de wereld uit hebben en sociaal werkers niet meer nodig zijn.”

Ilse Saris, directeur/bestuurder Avedan

“ik ben er ongelooflijk trots op dat Diana genomineerd is. Zij staat dichtbij en naast de jongeren en zoekt altijd de verdieping, geeft jongeren een boodschap mee waar ze mee verder kunnen. Ook is ze inventief en heeft ze altijd weer innovatieve ideeën om lastige uitdagingen in de samenleving het hoofd te bieden.”

Verbinding leggen tussen sociaal werk, politiek, onderwijs en media

Sociaal Werk werkt! organiseert de verkiezing om het cruciale vak van sociaal werker meer bekendheid geven. Uitvraag via LinkedIn toonde recentelijk dat maar liefst 94% van de respondenten vindt dat het beroep te onbekend is. “Via de verkiezing geven we het vak extra zichtbaarheid en leggen we belangrijke verbindingen tussen sociaal werkers zelf, politiek, onderwijs en media,” aldus Mascha Boelaars.

De genomineerden zullen zich een jaar lang op veel plekken in het land laten zien en horen. Als ambassadeurs voor sociaal werk geven zij gastcolleges in het onderwijs, nemen zij deel aan lokale, regionale en landelijke evenementen en politieke debatten. Meer informatie over de verkiezing is te vinden via sociaalwerk-werkt.nl.

Over Sociaal Werk werkt!

Sociaal Werk werkt! zet zich als arbeidsmarktfonds van de werkgevers- en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn en Sociaal Werk Nederland in voor het vak, een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden.