Ik combineer het docentschap met mijn eigen praktijk.

Als organisatiecoach, trainer en coach ondersteunt Nathalie Hugenholtz verschillende organisaties in het aanpakken van complexe vraagstukken. Ook is ze docent bij de hbo-master Organisatie Coaching. Hier krijgt ze de mooie gelegenheid haar onderzoeksvaardigheden echt een plek te geven en te leren van haar studenten.  

De combinatie van het docentschap met haar eigen praktijk vindt Nathalie ontzettend leuk. “Ik kan mijn eigen praktijkervaring heel goed inbrengen in de les. Ook kan ik goed mijn onderzoeksvaardigheden toepassen, door samen met de studenten de praktijk te onderzoeken. Die combinatie is erg interessant: alle puzzelstukjes vallen op hun plaats!” 

Nieuwe vormen van interactie 

Met een achtergrond in Sociologie specialiseerde Nathalie zich op het gebied van arbeid en organisatie. In 2008 promoveerde ze bovendien in Kennismanagement in de bedrijfsgeneeskunde en ze specialiseerde zich in het waarderend onderzoek (Appreciative Inquiry). Nu, binnen haar huidige functie als coach, bekijkt Nathalie onder andere de vraagstukken waar een organisatie tegenaan loopt. Vervolgens bekijkt ze samen met de organisatie hoe deze vraagstukken aangepakt kunnen worden en hoe zij als coach hieraan bij kan dragen. Nathalie: “Als coach ben je geen expert. Je wil niet zomaar binnenwandelen en zeggen wat een organisatie moet doen. Dus je probeert een organisatie te stimuleren het zelf aan te pakken, door een omgeving te creëren waarin mensen met elkaar kunnen praten. Het wezenlijke gesprek kunnen voeren; waar gaat het écht om? Zo wordt een leeromgeving gecreëerd waar nieuwe vormen van interactie ontstaan, waarin vraagstukken verder gebracht kunnen worden.” 

Interessante vraagstukken 

Nathalie geeft les op de tweede verdieping van het kantoorgebouw Poseidon. Door de ramen zie je de waterzebra, waar studenten oversteken op weg naar het hoofdgebouw van De Haagse Hogeschool. Nathalie heeft deelnemers in haar klas vanuit uiteenlopende organisaties en bedrijven. “Er zijn hele leuke en interessante vraagstukken waar mijn studenten momenteel mee bezig zijn. Een voorbeeld is iemand die werkt bij een gemeente. Die ziet dat er een verandering plaatsvindt, namelijk dat er steeds meer burgerinitiatieven komen. Dat vraagt om een andere manier van samenwerking. Hoe pak je dit aan? Hoe kan de gemeente zich aanpassen, in houding en gedrag? Dat is een voorbeeld waar een organisatiecoach mee aan de slag gaat.” 

Kritisch, nieuwsgierig en betrokken 

Nathalie vindt het erg leuk om met deeltijd studenten samen te werken en blijft het docentschap voorlopig dus combineren met haar werk als organisatiecoach, trainer en coach. “Ik merk dat de deelnemers van Organisatie Coaching erg nieuwsgierig, kritisch en betrokken zijn. Het feit dat de studenten veel werkervaring hebben, helpt om dingen makkelijk in context te plaatsen en een onderzoek te starten. Dat vind ik heel leuk, want dan krijg je een interessant dialoog en word ik zelf ook weer geprikkeld bepaalde onderwerpen te onderzoeken!” 

Ben jij op zoek naar een studie naast je werk? Dan verwelkomen we je graag op onze online voorlichtingssessies voor professionals op donderdag 22 juni.