Door de werkervaring van mijn studenten liggen de vraagstukken voor het oprapen. 

Rob Pauwels is alumnus van de hbo-master Risicomanagement en werkt al 26 jaar bij de Gemeente Den Haag. Het combineren van een studie met een drukke baan was soms een uitdaging maar het heeft hem veel goeds opgeleverd. Binnen de gemeente kon Rob namelijk doorgroeien in zijn functie. Ook werd hij zelf kerndocent bij de module ‘Strategisch Risicomanagement’. 

Het licht valt door de ramen van de grote hal in het Stadhuis. Rob loopt door de verschillende gangen en begroet de collega’s die hij tegenkomt hartelijk. Hier, bij de Gemeente Den Haag, is Rob Coördinator Risicomanagement en Procesmanagement. Hij brengt onder andere alle risico’s per dienst in kaart. Vervolgens wordt gekeken hoe die risico’s in de hand gehouden kunnen worden. Rob: “Het bijzondere aan mijn werk is dat ik mag werken voor 7 diensten. Deze hebben allemaal hun eigen ‘smaak’ en werkcultuur. Als coördinator mag ik het risico- en procesmanagement ontwikkelen, bouwen en implementeren. Dat is een geweldige klus, maar ook een enorme klus, waar veel bij komt kijken.”  

Risico per risico 

Naast het Risicomanagement kijkt Rob ook hoe een proces binnen verschillende diensten beheerst en bestuurd wordt. Rob: “Denk bijvoorbeeld aan de paspoortaanvragen. De geldigheidsduur van paspoorten is destijds veranderd van 5 naar 10 jaar. Dat betekent dat je minder aanvragen hebt en dat er dus minder bemanning nodig is. Maar een paspoort is wel een waardedocument, wat betekent dat het aan veiligheidseisen moet voldoen en dat er integer gehandeld moet worden. Wij adviseren over dat proces. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er straks opeens wel veel aanvragen tegelijk binnenkomen? Uiteindelijk is het ons doel om het proces te verbeteren en de risico’s in de hand te houden.” 

Samen met het werkveld 

Om de uitdagingen binnen de gemeente nog beter aan te kunnen gaan en ter verdieping van het werkveld, besloot Rob weer te gaan studeren. Rob: “Ik heb de hbo-master Risicomanagement met veel plezier gevolgd. Alles waar ik vragen over had was in mijn directe omgeving aanwezig. Vervolgens kon ik die opbrengsten weer meenemen naar de Haagse Hogeschool. Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik een externe begeleider gevraagd, bewust om die combinatie met het werkveld te faciliteren. Beter kon het eigenlijk niet!”  

Goed lesgeven is les krijgen 

Nu heeft Rob Pauwels zijn BKE (Basis Kwalificatie Examinering) gehaald en is hij docent bij de module ‘Strategisch Risicomanagement’, waar hij destijds voor gevraagd was. Hij heeft zelfs het curriculum Strategisch Risicomanagement geschreven. Rob vertelt: “Goed lesgeven is les krijgen. Ik leer veel van mijn studenten, die vaak al kennis en kunde hebben in risicomanagement maar net willen doorgroeien naar een nieuwe of hogere functie. Soms krijg ik vragen waar ik zelf het antwoord niet op weet. Dat geeft mij dan de gelegenheid het grondig uit te zoeken, wat heel leerzaam is. Studenten komen ook vaak aan met onderwerpen die ze zo voor hun paper kunnen gebruiken. Door hun werkervaring liggen de onderwerpen en vraagstukken voor het oprapen!”  

Ben jij op zoek naar een studie naast je werk? Dan verwelkomen we je graag vanavond op onze voorlichtingsavond voor professionals van 18.00 tot 20.00 uur.