Een beter begrip voor elkaar begint met het kennen van onze gezamenlijke geschiedenis. Ook als die ongemakkelijk is. Stilstaan bij de opheffing van de slavernij is belangrijk, maar als je dat liever lopend doet, kan dat nu ook. Studenten van de minor Koninkrijkszaken van De Haagse Hogeschool hebben met een stadswandeling in het slavernijverleden van Delft in kaart gebracht.

Minor Koninkrijkzaken van De Haagse Hogeschool

In het Nederlandse onderwijs is nauwelijks aandacht voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Moeilijke onderwerpen worden soms te gemakkelijk uit de weg gegaan. Studenten zijn vaak onbekend met de Caribische eilanden van het Koninkrijk en wat daar in het verleden heeft plaatsgevonden. Om studenten daarover meer te leren, en om de onderlinge kennis en begrip tussen de inwoners van Nederland en de eilanden te verbeteren, is de minor Koninkrijkszaken in het leven geroepen. Daar hoort onze gezamenlijke geschiedenis zeker bij.

Belangrijk om stil te staan bij koloniale verleden

Wethouder Joelle Gooijer van gemeente Delft: “Het is belangrijk stil te staan bij het koloniale verleden en ook te kunnen praten en nadenken over onze strijd tegen racisme in het heden. Deze wandeling biedt een mooie manier om dit te doen. Zelf hoop ik de wandeling binnenkort ook te lopen”. Op 1 juli 2022 heeft de wethouder samen met Burgemeester Marja van Bijsterveldt de wandeling officieel in gebruik genomen.

Wandelroute gratis verkrijgbaar

De studenten Rozemarijn van der Ven, Esmee Scholten en Sarvi Dhawtal van de faculteit Bestuur, Recht en Veiligheid van De Haagse Hogeschool, hebben de sporen van de slavernijperiode, die nu nog steeds in Delft te vinden zijn, opgezocht en in kaart gebracht. De studenten hebben de stadswandeling in Delft onder meer gebaseerd op een route uit de ‘Gids Slavernijverleden Nederland’. Bekijk de bronvermeldingen. Een wandeling door het centrum, voorzien van heldere achtergrondinformatie in het Nederlands en Engels, geven onze geïnteresseerde stadgenoten een korte introductie in de geschiedenis. Zo kom je onder andere meer te weten over de bijzondere bewoners van Oude Delft 161.

Benieuwd naar deze stadswandeling? De wandelroute is gratis verkrijgbaar bij Theater de Veste (Asvest 1, Delft) en De Haagse Hogeschool via de minor Koninkrijkszaken (Koninkrijkszaken@hhs.nl).