Sustainable Tuesday: over de impact van ons voedselsysteem en alternatieve keuzes
8 oktober 2024
Dinsdag 8 oktober riepen we dit jaar uit tot Sustainable Tuesday: een dag waarop medewerkers en collega’s verschillende initiatieven lieten zien die er binnen de hogeschool zijn op het gebied van duurzaamheid.

Het thema van Sustainable Tuesday was dit keer duurzame voeding. Wat is de impact van ons huidige voedselsysteem en welke alternatieve keuzes kun je maken? Studenten en medewerkers van het Green Office organiseerden een druk bezochte markt in de hal en er waren inspirerende sprekers over voedsel en lifestyle. Ook kon je meedoen aan een excursie naar Stadsoase Spinozahof: een groene plek midden in de stad, waar wijkbewoners kunnen ontspannen, van de natuur genieten, en in contact komen met buurtgenoten.
Op de markt ging stal televisiekok Pierre Windt de show door op spectaculaire wijze alternatieve keuzes in voedsel te laten zien – en proeven. Met hulpmiddelen die je niet snel in de keuken zou verwachten, zoals een boormachine, kookte hij een aantal duurzame gerechtjes met streekproducten van onze leveranciers en andere lokale initiatieven.
Lokale voedselketens
Om aandacht te vragen voor lokale, eerlijke en gezonde voedselketens waren een aantal partners met een kraampje aanwezig om meer over hun aanbod te vertellen. Tuinderij Wijdehorst bijvoorbeeld, een biologische tuinderij uit Wassenaar die gifvrije producten levert aan de lokale gemeenschap en recreatie en educatie over duurzaam leven organiseert. En Rechtstreex, een initiatief dat lokale, verse en duurzame voeding aanbiedt, rechtstreeks van boeren uit de regio en zonder onnodige tussenhandel. Maar ook Ons Eten, een organisatie die zich inzet voor een gezonde en eerlijke voedselketen en initiatieven via de Haagse Voedselraad ondersteunt.
Initiatieven op De Haagse
Diverse initiatieven op De Haagse Hogeschool zelf waren ook op de markt om meer te kunnen vertellen aan collega-studenten en -medewerkers. Eerstejaars studenten Ruimtelijke Ontwikkeling showden hun creatieve duurzame campusontwerpen en studenten Voeding & Diëtetiek lieten je proeven van hun zelfgemaakte duurzame hapjes, als onderdeel van hun onderzoek naar meer duurzame voeding. Ook cateraar Eurest had duurzame gerechten om te proeven op de markt. Het lectoraat Circular Business (Kenniscentrum Mission Zero) gaf je kleuradvies, zodat je beter kunt kiezen welke kleding bij jou past. Door kleding langer te dragen, verminder je je ecologische voetafdruk, wat ook goed is voor onze planeet en dus onze voeding.
Lifestyle
Bij de Zero Waste Warriors, een club van studenten en medewerkers van De Haagse, kon je je afvalscheidingsvaardigheden testen en er zelfs een diploma voor halen; je ‘Master Waste Warrior’. De Zero Waste Warriors zetten zich in voor een hogeschool met 0% restafval in 2030. Een kraampje verderop kon je met de coaches van KlimaatGesprekken in gesprek gaan over het maken van duurzame levensstijlkeuzes. De Wellbees, studenten van verschillende opleidingen die zich inzetten om het welzijn van studenten op De Haagse te verbeteren, ontbraken natuurlijk ook niet; want gezonde voeding, een gezonde geest en een gezond lichaam gaan hand in hand.
Eyecatcher op de markt was het videoproject Wormonomics van beeldend kunstenaar Charlotte van Winden. In een kas liet ze op humoristische manier zien welke economische lessen wij kunnen leren van regenwormen.
Voeding en psychologie
In zalen rondom de markt kon je luisteren naar enkele interessante sprekers. Joran Lammers van Universiteit Leiden nam de bezoekers mee in de vraag: wat zou er in Nederland gebeuren als iedereen vegan gaat eten? Onderzoek laat zien dat minder vlees en zuivel veel oplevert: meer ruimte voor natuur, ontspanning, klimaat, biodiversiteit, en meer rechtvaardigheid. Hoe we de ruimte in Nederland gebruiken hangt sterk af van onze keuzes voor dieet en productiemethoden. En docent Patricia Bulsing van Voeding & Diëtiek ging in op de psychologie achter duurzame voedselkeuzes.
Haar collega, onderzoeker en docent bij Voeding & Diëtiek Annelies Rotteveel nam haar luisteraars mee in wat duurzame voeding precies is en waar je op kan letten in je eigen voeding, zodat het ook nog gezond en voedingskundig volwaardig is. En hoe je psychologische barrières om patronen te veranderen kunt doorbreken. Ondanks de toenemende kennis over de gezondheid en duurzaamheid van voedsel, blijven de meeste mensen namelijk eten zoals ze altijd hebben gedaan. Dat kan anders.
Sustainable Tuesday werd afgesloten met een Sustainability Pub Quiz, waarin fun facts over voeding en hoe je je voedselpatroon kunt doorbreken langskwamen. Food for thought kortom.
Green Office
Sustainable Tuesday is een initiatief van het Green Office van De Haagse, in samenwerking met evenementenorganisatie The Lighthouse. Het Green Office biedt studenten de kans om hun duurzaamheidsinitiatieven te ontwikkelen en moedigt collega’s aan om hun duurzaamheidsinitiatieven in de spotlight te zetten met het Sustainable Ambassadors Initiative. Dit is een nieuw initiatief om aandacht te geven aan al die mooie duurzaamheidsinitiatieven die al leven op de hogeschool. Studenten, collega’s, iedereen die zich op de een of andere manier inzet om duurzaamheid te bevorderen kan hier terecht. Die initiatieven gaan we de komende tijd in het zonnetje zetten, want dat is de plek die ze verdienen.
Ben je student aan De Haagse en wil je vrijwilliger worden bij het Green Office? Stuur een mailtje naar [email protected] en we nemen contact met je op.