Studeren is meer dan in de boeken zitten. Gelukkig heeft Den Haag als studentenstad veel te bieden. Een gezellige studentenkroeg, een prachtig museum of toch liever een interessante debatavond. Twee studenten aan De Haagse bedachten een app om het sociale studentenleven in Den Haag te vergroten.

Eerstejaarsstudenten International Business Gijs Wolfs en Jasper Mattijssen kwamen voor een schoolproject op een lumineus idee: een app waarbij je direct ziet wat er allemaal speelt in je omgeving. “Wij zijn eerstejaars in coronatijd. Veel studentenleven hebben wij nog niet meegemaakt. Dat geldt zeker voor onze internationale medestudenten”, vertelt Jasper. 

Tinder

De studenten verzonnen samen met 3 medestudenten een interactieve agenda voor evenementen in de buurt. “Je ziet direct wat er gaande is bij jou in de buurt, zegt Gijs. “Maar je ziet ook meteen wie van jouw faculteit daarheen gaat. Net als bij datingapp Tinder swipe naar je links of naar rechts om met een gebeurtenis of een locatie te matchen. En je komt gemakkelijk met elkaar in contact dankzij de chatfunctie.” 

Lonely Planet

In de app staat ook informatie over alles wat met studeren in Den Haag te maken heeft. 
Jasper: “Hoe vraag je studiefinanciering aan, waar krijg je korting voor je boeken en hoe kan je het snelst een kamer vinden? Natuurlijk is het belangrijk om te weten waar het leukste studentenfeestje is, maar praktische informatie over wonen, gezondheid en studeren is natuurlijk ook erg belangrijk. Ik noem onze app de Lonely Planet van het studentenleven.” 

Pitchwedstrijd

Nadat de studenten het idee tot een concept hadden omgetoverd moesten ze met een pitchwedstrijd aan de gemeente Den Haag, platform Student & Stad en een aantal lokale ondernemers hun idee presenteren. Gijs: “Ook al wonnen we niet de wedstrijd, achteraf kregen we veel mailtjes en telefoontjes.” 

Student & Stad

Zo had Student & Stad, een initiatief van de gemeente en alle zeven hogescholen in Den Haag om studentenleven in Den Haag te bevorderen, een soortgelijk idee. Projectmanager Leon van Maren van Improx Solutions (oud-student van De Haagse) kreeg de opdracht om het concept uit te werken en een app te laten bouwen. Leon: “Student & Stad vond het zo’n goed idee dat ik er meteen mee aan de slag kon gaan.” 

Studenten aan het roer

Om de app zo veel mogelijk aan te laten sluiten bij de leefwereld van studenten was een belangrijke voorwaarde om studenten zelf aan het roer te zetten. “Als ik het zelf had uitgewerkt had het er heel anders uit gezien. Studenten weten zelf het beste wat ze leuk vinden en wat niet.”

Student Radar

Twee maanden geleden is een stichting in het leven geroepen voor de app die Student Radar gaat heten. Onlangs is het studentenbestuur officieel gepresenteerd aan onder andere de wethouder, studentenverenigingen en afgevaardigden van alle Haagse hogescholen. De app is gratis, ook in het Engels beschikbaar en wordt in augustus gelanceerd, net voor het nieuwe collegejaar. 

 

Publiek voor het hoofdgebouw De Haagse Hogeschool