Helemaal in een uitdagend onderzoek duiken is volgens Willem van Schie, Toezichthouder Informatiehuishouding bij de Gemeente Rotterdam, het leukste wat er is. Naast zijn baan rondde hij in 2022 met succes de opleiding Internal Auditing af aan De Haagse Hogeschool. “De docenten en het bonte gezelschap van studenten hielden mij scherp.” 

Willem heeft een bedrijfskundige achtergrond en heeft tijdens zijn carrière praktijkervaring opgedaan in allerlei soorten bedrijven – van de overheid en pakketleveranciers tot end user supportorganisaties. Tegenwoordig wandelt hij rond bij het Stadsarchief Rotterdam, waar allerlei stukken tot in de eeuwigheid bewaard worden.  

Inspectie en onderzoek 

 

Vanuit het Stadsarchief voert Willem inspecties en onderzoeken uit als Toezichthouder Informatiehuishouding. “Samen met mijn collega’s werk ik uit naam van de Gemeentearchivaris, die verantwoordelijk is voor de archiefbewaarplaats. Wij hebben wettelijke taken en daarvoor moeten wij inspecties uitvoeren binnen Gemeente Rotterdam. Wij kijken of de wet- en regelgeving rond informatiehuishouding juist en volledig wordt uitgevoerd. Naast de inspecties voeren we ook onderzoeken uit. Hier kijken we welke verbeteringen de organisatie door kan voeren op het gebied van het bewaren van informatie.”  

Toepassing in de praktijk 

Willem is mede naar deze functie doorgestroomd door het afronden van de opleiding Internal Auditing. In de tijd daarvoor miste hij extra theoretische kennis. Willem: “Ik werk al 20 jaar specifiek op het gebied van documentmanagement en document gerelateerde vraagstukken. Ik koos uiteindelijk voor Internal Auditing omdat ik verdieping zocht.”  

“De studie heeft mijn verwachtingen overtroffen. Grappig was dat ik mijn bedrijfskundige achtergrond ook toe kon passen. Er gingen bij verschillende opdrachten belletjes rinkelen, waarna ik de kans pakte om oude lesboeken uit de kast te pakken en na te lezen hoe iets ook-al-weer zat. Zo bleef ik scherp. Door de theoretische onderbouwing en mijn praktijkervaring kon ik mij extra verdiepen in de studie, én alles ook weer meenemen naar de praktijk.” 

Bijvangst van de opleiding  

Ook de uitwisseling van kennis met zijn medestudenten en docenten vond Willem heel waardevol. “Ik volgde de opleiding samen met een heel gemêleerd gezelschap van studenten, afkomstig uit allerlei organisaties. Sommigen bekeken een vraagstuk vanuit compleet andere invalshoeken dan ik, waardoor je inhoudelijk heel interessante discussies krijgt. Docenten zoals Naeem Arif en Björn Walrave hadden ook verschrikkelijk veel ervaringen binnen het Auditing vakgebied, dat schudden zij zo uit hun mouw! Die ervaringen hebben enorm bijgedragen aan de positionering van de opleiding en het plezier dat ik ervaarde. Dat noem ik de bijvangst van de opleiding. Heel indrukwekkend.” 

Een waardevolle investering 

Willem zou de opleiding aan iedereen aanraden: “De investering in tijd voordat je aan een opleiding begint is wel echt een overweging die je moet maken,” zo vindt hij. “Je kan er niet vrijblijvend instappen, want dan loop je tegen de beperkingen van jezelf aan. Maar ik heb het alleen maar ervaren als bevestiging van mijn keuze en dat het de investering meer dan waard was. Zeker nu ik het geluk heb dat ik mijn kennis ook in de praktijk kan toepassen en waarmaken.” 

Ben jij ook op zoek naar een studie naast je werk? Dan verwelkomen we je graag op onze voorlichtingsmomenten voor professionals