Tips thuiswerken

Thuiswerken? Maak gebruik van de digitale bronnen, e-journals, e-books, online bibliotheektrainingen, beeld en geluid

Enkele tips uitgelicht

Boomportaal is een digitale bibliotheek van de uitgeverijen Boom Amsterdam en Boom Den Haag met ruim 2.400 e-books over vrijwel alle onderwerpsgebieden, plus 54 e-journals op de vakgebieden recht, bestuur en beleid, maatschappij, gezondheidszorg, HRM, communicatie en talen.

Wil je weten welke titels aangeboden worden? Klik hier voor de Boomportaal e-books en verfijn op auteur of trefwoord voor een specifieke titel of onderwerp.

Of ga naar de A-Z lijst databanken voor de volledige Boomportaal collectie (e-books en e-journals).

19-05-2020

Voor hun wereldwijde gemeenschap heeft LexisNexis een COVID-19 News Tracker gecreëerd, die helpt om inzicht te krijgen in wat er zich afspeelt in de media. Ze hebben deze tracker gebruikt om de snelheid van het nieuws te monitoren en hopelijk kan het je additionele inzichten en perspectief bieden. Veel van de grafieken kan je bovendien invoegen op je eigen website. Klik hier om de tracker te bekijken.

30-03-2020

Find it @H/library: Hoe vind ik het full tekst artikel?

Geregeld zal je na een zoekactie in een databank of in Google Scholar, geen toegang krijgen tot het full tekst artikel (PDF of HTML). Vaak is het artikel toch full tekst te vinden, maar dan in een andere databank. Daar hebben wij een hulpmiddel voor: Find it @H/library.

Deze knop zal je terugzien in de meeste van onze databanken en in Google Scholar en door op deze button te drukken word je automatisch naar de full tekst gebracht, voor zover deze beschikbaar is uiteraard.

Op de website wordt uitgebreid uitgelegd hoe de linkresolver Find it @H/library werkt en hoe je deze kunt instellen.

De digitale bibliotheekcollectie bestaande uit databanken en andere bronnen is 24/7 vanuit huis beschikbaar. Maar hoe weet je nu welke databanken en bronnen het meest relevant zijn voor jouw opleiding? Je vindt het antwoord in de online databankengids van jouw faculteit.

25-03-2020

We hebben een selectie gemaakt van bronnen die toegankelijk zijn via de digitale bibliotheek. 

Het e-book Toetsen in het hoger onderwijs  is een veel geraadpleegd naslagwerk over toetsen. Raadpleeg hoofdstuk 10: Technologieondersteunend toetsen als je meer wilt weten over digitaal toetsen.

In het tijdschrift Examens : tijdschrift voor de toetspraktijk[i] is een overzichtsartikel verschenen over de belangrijkste ontwikkelingen m.b.t. toetsing in het afgelopen tien jaar: Een qua toetsing bewogen decennium is afgesloten

Wil je meer weten over programmatisch toetsen? Lees dan het artikel: Programmatisch toetsen: waarom, wat en hoe?

De redactie van Examens heeft een opzet gemaakt voor een Toetskaart van Nederland, hiermee wordt het toetslandschap in kaart gebracht, wat gebeurt er op het gebied van toetsing, betrokken verenigingen, beroepsgroepen, Linkedingroepen, etc.

Meer over weten over de pedagogische benaderingen van E-assessment in het Hoger Onderwijs in Nederland en vijf andere Europese Landen raadpleeg dan het artikel: Pedagogical Approaches for E-Assessment with Authentication and Authorship Verification in Higher Education

Raadpleeg de onderwijsdatabank ERIC voor meer Engelstalige artikelen over (digitaal) toetsen. Voorbeeld van een selectie peer reviewed artikelen over: Computer Assisted Testing AND Higher Education

[i] De HHS heeft een abonnement afgesloten t/m 10 gebruikers. Gelijktijdig kunnen 10 gebruikers binnen het netwerk gebruik maken om uitgaven of artikelen van een titel kosteloos te downloaden. Wanneer zich een 11e gebruiker op hetzelfde moment meldt zal hij/zij een melding krijgen dat het aantal gebruikers is overschreden. Hij/zij op een later moment zal moeten terugkomen om content gratis te kunnen downloaden.

Webinars over online onderwijs:

Webinar 17 april: Toetsen op afstand

Tijd: 13.00-14.00 uur

Locatie: Online, link volgt

Organisatoren: Comeniusnetwerk, SURF en Versnellingsplan

Inhoud: Wat zijn de alternatieven voor de klassieke eindtoets? De huidige situatie geeft ons de kans om met een frisse blik te kijken naar toetsen en de manier waarop we dat doen. Zijn alle toetsen even zinvol? En vooral ook: zijn er goede alternatieven? Sharon Klinkenberg (UvA), voorzitter van de SIG Digitaal toetsen, trapt af met een reflectie op deze vragen. Vervolgens komen sprekers uit verschillende universiteiten en hogescholen aan het woord met concrete voorbeelden uit de onderwijspraktijk. Je wordt uitgedaagd om alternatieve toetsvormen te ontwikkelen en er worden tips en tricks gegeven om dit tot een succes te maken.  

Ter voorbereiding op het webinar van 17 april kan het webinar van de Open Universiteit Online summatief toetsen worden gevolgd, daarin worden de theoretische achtergronden besproken.

16-04-2020

De digitale bibliotheek van de HHs biedt toegang tot duizenden e-books. Een e-book gebruiken in een online college? Let op het aantal gelijktijdige gebruikers! Kies bij Ebsco een Ebsco e-book waarbij in de detailweergave staat vermeld: “Onbeperkte gebruikerstoegang”. Helaas hebben alle Nederlandstalige e-books van uitgeverij Noordhoff beperkte toegang. De e-books van SpringerLink zijn wel onbeperkt gelijktijdig toegankelijk en kun je downloaden en printen.  Overige leveranciers bieden verschillende gebruiksmogelijkheden. Voor meer informatie kun je terecht op de bibliotheek website e-books. Zie ook de veelgestelde vragen.

25-03-2020
SURF heeft een speciale Corona Online Onderwijs Community ingericht met tips en instructievideo’s. Ook wordt aan docenten uitgelegd waar zij open leermaterialen kunnen vinden en hoe ze die kunnen gebruiken. Zie ook het bericht op Medewerkersnet.

Selectie van internetbronnen over online hoger onderwijs:

Digitale didactiek (OU)

Op deze website van de Open Universiteit staan richtlijnen, handreikingen en aanwijzingen voor het ontwikkelen, inrichten en begeleiden van onderwijs in een online leeromgeving. Deze website wordt dagelijks bijgehouden.

LEARN

Onderzoeksinstituut LEARN!, onderdeel van de VU, biedt een overzichtspagina met wetenschappelijke inzichten en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus voor het onderwijs.

Online Colleges

Overzichtspagina van websites naar MOOC’s en online lezingen.

Open leermaterialen

Leermaterialen voor iedereen toegankelijk maken dat is de ambitie van SURF. Samen met onderwijsinstellingen heet SURF de krachten gebundeld om het delen en hergebruiken van open leermaterialen te stimuleren. De stappenplannen bieden ondersteuning bij het maken van beleid en het opstellen van een kwaliteitsmodel.

Stappenplan vakvocabulaire

Werk je in een opleidingsvereniging, beroepsvereniging of een vakcommunity en wil je vanuit dit samenwerkingsverband open leermaterialen beschikbaar stellen? Zorg er dan voor dat de digitale leermaterialen goed vindbaar zijn. Een vakvocabulaire helpt daarbij. Dit stappenplan leidt je langs de verschillende stappen die je als samenwerkingsverband moet doorlopen voor het opstellen, implementeren en onderhouden van een vakvocabulaire.

Vraagbaak online onderwijs

In deze tijdelijke SURF-community wordt kennis en expertise gedeeld om de overstap naar online onderwijs zo goed mogelijk te ondersteunen. Deze vraagbaak en community zijn tijdelijk in het leven geroepen als reactie op de coronacrisis en het stopzetten van onderwijs op locatie. In de Vraagbaak Online Onderwijs vind je artikelen over online onderwijs geschreven door het kernteam van het landelijk coördinatiepunt en collegae uit de sector. Ook vind je overzichten waarin verwezen wordt naar andere relevante bronnen, artikelen en informatie beschikbaar gesteld door instellingen en collegae. In de vraagbaak online onderwijs is het ook mogelijk om vragen te stellen, informatie te delen of om mee te praten op een forum. In de FAQ (open) leermateriaal wordt verwezen naar de belangrijkste artikelen op het forum en worden de tips die binnen komen zo snel mogelijk verwerkt.

Heb jij in de overgang naar online onderwijs, nieuwe (open) leermaterialen ingezet? Of bestaande nieuw leven ingeblazen? Ga dan naar Deel je leermaterialen en ervaringen!

16-04-2020