Enkele tips uitgelicht

Soms lukt het niet om via de databanken of via Find it @ H/Library bij de volledige tekst van de door jou gevonden publicatie te komen. Je kunt dan de browser plug-in Kopernio inschakelen. Het aanmaken van een gratis account is vereist. Na installatie kun je in één klik in je browser Kopernio voor je aan het werk zetten. Dit kan wanneer je op een artikelpagina op de website van de uitgever bent of wanneer je aan het zoeken bent met een zoeksysteem zoals Google Scholar of PubMed. Kopernio doorzoekt dan via legale wegen of er online een voor jou gratis pdf beschikbaar is.

Bij het aanmaken van het account wordt gevraagd of je verbonden bent aan een onderwijsinstelling. Geef ‘The Hague University’ op. Kopernio gaat dan je HHs account gebruiken om betaalpagina's te omzeilen en je naar de definitieve gepubliceerde versie van de publicatie te brengen. Kopernio is beschikbaar voor de browsers Chrome en Firefox. Kopernio wordt aangeboden door Clarivate Analytics, de leverancier van de databank Web of Science.

03-04-2020

Op 31 Maart, 1 April, 2 April, 3 April wordt een vijftal gratis webinars, verdeeld over 4 verschillende topics, aangeboden voor gebruikers van Web of Science in Nederland.

Topic 1. Confident searching starts in Web of Science

Tuesday 31st March at 10:30

Topic 2. Personalisation: Make the Web of Science work for you

Tuesday 31st March at 15:30

Topic 3. Delivering world class Author data: Author Identities Part 1

Wednesday 1st April at 10:30

Topic 4. Delivering world class Author data: Author Identities Part 2

Thursday 2nd April at 10:30

In Un-interrupted research starts in Web of Science  vind je meer informatie over de aangeboden gratis webinars van Web of Science.

30-03-2020

Voor hun wereldwijde gemeenschap heeft LexisNexis een COVID-19 News Tracker gecreëerd, die helpt om inzicht te krijgen in wat er zich afspeelt in de media. Ze hebben deze tracker gebruikt om de snelheid van het nieuws te monitoren en hopelijk kan het je additionele inzichten en perspectief bieden. Veel van de grafieken kan je bovendien invoegen op je eigen website. Klik hier om de tracker te bekijken.

30-03-2020

Find it @H/library: Hoe vind ik het full tekst artikel?

Geregeld zal je na een zoekactie in een databank of in Google Scholar, geen toegang krijgen tot het full tekst artikel (PDF of HTML). Vaak is het artikel toch full tekst te vinden, maar dan in een andere databank. Daar hebben wij een hulpmiddel voor: Find it @H/library.

Deze knop zal je terugzien in de meeste van onze databanken en in Google Scholar en door op deze button te drukken word je automatisch naar de full tekst gebracht, voor zover deze beschikbaar is uiteraard.

Op de website wordt uitgebreid uitgelegd hoe de linkresolver Find it @H/library werkt en hoe je deze kunt instellen.

De digitale bibliotheekcollectie bestaande uit databanken en andere bronnen is 24/7 vanuit huis beschikbaar. Maar hoe weet je nu welke databanken en bronnen het meest relevant zijn voor jouw opleiding? Je vindt het antwoord in de online databankengids van jouw faculteit.

25-03-2020

We hebben een selectie gemaakt van bronnen die toegankelijk zijn via de digitale bibliotheek. 

Het e-book Toetsen in het hoger onderwijs  is een veel geraadpleegd naslagwerk over toetsen. Raadpleeg hoofdstuk 10: Technologieondersteunend toetsen als je meer wilt weten over digitaal toetsen.

In het tijdschrift Examens : tijdschrift voor de toetspraktijk[i] is een overzichtsartikel verschenen over de belangrijkste ontwikkelingen m.b.t. toetsing in het afgelopen tien jaar: Een qua toetsing bewogen decennium is afgesloten

Wil je meer weten over programmatisch toetsen? Lees dan het artikel: Programmatisch toetsen: waarom, wat en hoe?

De redactie van Examens heeft een opzet gemaakt voor een Toetskaart van Nederland, hiermee wordt het toetslandschap in kaart gebracht, wat gebeurt er op het gebied van toetsing, betrokken verenigingen, beroepsgroepen, Linkedingroepen, etc.

Meer over weten over de pedagogische benaderingen van E-assessment in het Hoger Onderwijs in Nederland en vijf andere Europese Landen raadpleeg dan het artikel: Pedagogical Approaches for E-Assessment with Authentication and Authorship Verification in Higher Education

Raadpleeg de onderwijsdatabank ERIC voor meer Engelstalige artikelen over (digitaal) toetsen. Voorbeeld van een selectie peer reviewed artikelen over: Computer Assisted Testing AND Higher Education

[i] De HHS heeft een abonnement afgesloten t/m 10 gebruikers. Gelijktijdig kunnen 10 gebruikers binnen het netwerk gebruik maken om uitgaven of artikelen van een titel kosteloos te downloaden. Wanneer zich een 11e gebruiker op hetzelfde moment meldt zal hij/zij een melding krijgen dat het aantal gebruikers is overschreden. Hij/zij op een later moment zal moeten terugkomen om content gratis te kunnen downloaden.

25-03-2020

De digitale bibliotheek van de HHs biedt toegang tot duizenden e-books. Een e-book gebruiken in een online college? Let op het aantal gelijktijdige gebruikers! Kies bij Ebsco een Ebsco e-book waarbij in de detailweergave staat vermeld: “Onbeperkte gebruikerstoegang”. Helaas hebben alle Nederlandstalige e-books van uitgeverij Noordhoff beperkte toegang. De e-books van SpringerLink zijn wel onbeperkt gelijktijdig toegankelijk en kun je downloaden en printen.  Overige leveranciers bieden verschillende gebruiksmogelijkheden. Voor meer informatie kun je terecht op de bibliotheek website e-books. Zie ook de veelgestelde vragen.

25-03-2020
SURF heeft een speciale Corona Online Onderwijs Community ingericht met tips en instructievideo’s. Ook wordt aan docenten uitgelegd waar zij open leermaterialen kunnen vinden en hoe ze die kunnen gebruiken. Zie ook het bericht op Medewerkersnet.

25-03-2020