Bouw aan je toekomst: baankansen na Bouwkunde
Lees meer over de baankansen, wat je kunt worden en wat je kunt verdienen na het afronden van Bouwkunde aan De Haagse.

Heb je je studie Bouwkunde succesvol afgerond? Dan gaat de hele bouwwereld voor je open! Ontdek hier wat je allemaal kunt worden.
Wat kun je worden na een opleiding Bouwkunde?
Bouwkunde is een breed vakgebied. Wil je in deze sector je carrière ontwikkelen, dan kan dat in veel functies bij interessante werkgevers. Eerst de functies: na de opleiding Bouwkunde kun je aan de slag gaan als bouwprojectmanager, bouwinspecteur, bouwfysisch adviseur, BIM-modelleur, constructief tekenaar, bouwbeheerder, projectontwikkelaar, duurzaamheidsconsultant of makelaar. En dan hebben we nog lang niet alle mogelijkheden genoemd. Denk even aan de energietransitie. Het is een enorme opgave om de bestaande woningvoorraad energiezuiniger te maken. Daar kan jij als bouwprofessional een belangrijke steen aan bijdragen.
Voorbeelden van werkgevers
Werkgevers staan te springen om een vers afgestudeerde bouwkundige zoals jij! Je kunt aan de slag gaan bij een groot bouwbedrijf of bij de overheid. Je kunt je carrière gaan opbouwen bij een adviesbureau, een bouwmanagementbureau of een architectenbureau. Je kunt ook kiezen om aan het werk te gaan in de prefabindustrie. Mogelijkheden te over! De wereld van bouwkunde ligt aan je voeten!
Wat doe je als bouwkundige?
Als je na je opleiding een baan krijgt, heb je zo je dagelijkse verantwoordelijkheden en taken. Bij ieder bouwproject doorloop je een vaste cyclus. Die bestaat uit 4 fasen: de initiatieffase, het ontwerp, de bouw, en uiteindelijk het beheer en gebruik van het project. Alles begint met een wens of een vraag. Die leidt tot een plan: de initiatieffase. Als je als bouwkundige dat plan oppakt, begin je met het verder uitwerken van het concept: de ontwerpfase. Staat dat concept als een huis, dan volgt de bouwfase. Als laatste fase wordt het bouwwerk in beheer en gebruik genomen.
Werken met en voor mensen
Dit klinkt allemaal heel technisch. Maar je carrière na Bouwkunde hoeft zeker niet per se strikt technisch van aard te zijn. Eigenlijk gaat het in de bouwkunde meer om mensen dan om techniek. In het gebouw dat jij ontwerpt of bouwt, gaan veel mensen wonen of werken. Wat zijn hun wensen? En hoe kom jij daar het beste aan tegemoet?
In jouw carrière na de opleiding Bouwkunde heb je impact op de gebouwde omgeving en/of de inrichting van ons land. Daarbij staat jouw scheppingsdrang centraal. Creëren is je belangrijkste drive.
Projectvoorbeelden
Een carrière na Bouwkunde betekent dat je betrokken kunt zijn bij indrukwekkende of inspirerende projecten. Hieronder 2 voorbeelden van projecten waarin jij met jouw bouwkundige vaardigheden impact kan creëren.
Restauratie Tweede Kamer
Een mooi voorbeeld waar je als bouwkundige echt het verschil maakt, is de restauratie van de Tweede Kamer. Dit project draait om meer dan alleen het opknappen van een oud gebouw. Hoe voldoet het straks aan alle moderne eisen? Hoe behoud je het tegelijkertijd als cultureel erfgoed? Als bouwkundige ben jij degene die zorgt dat het ontwerp praktisch uitvoerbaar is en binnen het budget past.
Ontwikkelen van een prefab bouwsysteem
Een ander mooi voorbeeld waar je aan kunt denken bij een carrière na de opleiding Bouwkunde is het ontwikkelen van een prefab bouwsysteem. Daarmee kun je snel en goedkoop woningen bouwen die ook nog eens energiezuinig zijn. Zoek je na de opleiding Bouwkunde een baan in prefab bouwen, dan bouw je aan de toekomst van een schone wereld. Over impact gesproken!
Groei en ontwikkeling in je carrière
Als je klaar bent met je bachelor Bouwkunde, zijn er volop mogelijkheden om je verder te specialiseren. Je kunt bijvoorbeeld een master volgen aan een van de 3 technische universiteiten in Nederland: Eindhoven, Delft of Twente. Je kunt je inschrijven bij een Academie van Bouwkunst. Dan verdiep je vooral je ontwerpvaardigheden en focus je je op architectuur.
Wil je je technische skills naar een hoger niveau tillen? Kies dan voor de Master Next Level Engineer van De Haagse Hogeschool. Hier kun je je bachelor-afstudeerproject in slechts 1 jaar naar een masterniveau tillen.
Carrièrepaden en promotiemogelijkheden
Hoe beter je bent in je vak, hoe sneller je carrière in de bouwkunde groeit. Je prestaties zijn vaak direct meetbaar, bijvoorbeeld door de kwaliteit van je werk of de snelheid waarmee je projecten afrondt.
Als je jezelf blijft ontwikkelen en je vaardigheden blijft aanscherpen, kun je sneller promotie maken en doorgroeien naar hogere functies. Het mooie van een carrière na Bouwkunde is dat je altijd kunt blijven groeien, zolang je maar bereid bent om te blijven leren én om jezelf uit te dagen!