Mensen die een openhartoperatie ondergaan, volgen na hun operatie een uitgebreid hartrevalidatieprogramma. Een belangrijk onderdeel van dat programma is weer in beweging komen en het opbouwen van fysieke conditie. Door e-health toepassingen te gebruiken, kunnen hartpatiënten zelf actief aan de slag met hun herstel. In het project ACT-THOR (Active Lifestyle before and after Thoracic Surgery) werkt het lectoraat Revalidatie en Technologie samen met partners aan betere zorg door het hartrevalidatieprogramma te ondersteunen met e-health.

E-health ondersteunt de patiënt niet alleen na de operatie. Al vanaf het moment dat bekend is dat de patiënt geopereerd moet worden, helpen e-health toepassingen om in beweging te blijven en daarmee zo fit mogelijk de operatie in te gaan.

Na de operatie volgt revalidatie waarbij in beweging komen noodzakelijk is om in het dagelijks leven weer zo goed mogelijk te functioneren. Daarnaast hoort gezond bewegen bij een gezonde leefstijl. Die is belangrijk om in de toekomst nieuwe hart- en vaataandoeningen zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe ziet e-health voor hartrevalidatie eruit?

De onderzoekers van het lectoraat Revalidatie en Technologie helpen bij het ontwikkelen van het e-healthprogramma. Zij meten de effecten van de inzet van e-health en zorgen dat e-health zo goed mogelijk in het zorgproces ingebed wordt.

Het ontwikkelde e-healthprogramma bestaat uit:

  • een online beweeghandboek dat hartpatiënten helpt om beweegdoelen te stellen,
  • een app om fysieke oefeningen mee te doen,
  • instructiefilms op YouTube om mee te bewegen,
  • en verschillende wearables zoals een smartwatch met ECG-functie, een bloeddrukmeter en een weegschaal die de patiënt kan gebruiken.

Samen werken aan e-health

Het project is een samenwerking van het lectoraat met het Hart Long Centrum en de afdeling Fysiotherapie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Basalt, aanbieder van hartrevalidatie.

De samenwerking met het LUMC zorgt ervoor dat praktijkgericht onderzoek en wetenschappelijk onderzoek in dit project gecombineerd worden. Basalt maakt het mogelijk om het onderzoek in de praktijk uit te voeren en direct te werken met hartpatiënten.

Duur

Het project loopt tot eind 2022.

Lees meer