In het Re/Manufacturing Lab komen onderwijs en onderzoek op het domein van Industry 4.0 bij elkaar. Met dwarsverbanden door alle opleidingen van onze Faculteit Technologie, Innovatie en Samenleving en de onderzoeksgroep van Smart Sustainable Manufacturing. Praktijkvragen komen van maakbedrijven in de regio. De oplossingen zijn toepassingen van de zogenaamde ‘sleutel technologieën’: Engineering-, fabricage- en digitale technologieën. Uiteraard met aandacht voor duurzaamheid, flexibele manufacturing en ‘Factory-as-a-Service’.

RE/manufacturing LAB

Het begon met een verzuchting ”Wat zou het tof zijn om onze studenten zelf een flexibele productielocatie te laten runnen, hier op de Hogeschool. Een fabriek waar snel geschakeld kan worden tussen verschillende producten, met een hoge mate van automatisering. Wat zou je daar niet allemaal kunnen doen! Praktisch werk, demo's, onderzoek, testen, klooien. Met en door studenten uit heel TIS.” En omdat we graag groot denken en klein beginnen is 23 februari 2022 ons Lab geopend op de Haagse Hogeschool, locatie Delft. Het is nog relatief leeg, maar het ontwikkelingstraject is juist een belangrijk onderdeel van ons Lab!

Klein beginnen…

Klein beginnen betekent ook letterlijk klein: onderdeel van ons Lab is een ‘Learning Factory 4.0’ op schaal waarin alle principes van Industry 4.0 getest en gedemonstreerd kunnen worden. Bijvoorbeeld de communicatie tussen een PLC en het Manufacturing Execution System (MES), of het automatisch verwerken van sensor signalen in een Digital Twin.

Groot denken…

Het doel van dit project is het ontwikkelen van een flexibele geautomatiseerde productiefaciliteit. Het gaat vooral om ontwikkelen en uitproberen van een volledig reversibel proces. Hoe worden producten gemaakt en hoe worden ze weer uit elkaar gehaald? We ontwikkelen een Digital Twin voor deze opstelling. We haken aan op (inter)nationale ontwikkelingen op het gebied van ‘Learning Factories’.

Praktijkgericht onderzoek

Onderzoek in het lab zal zich richten op remanufacturing, slimme productielogistiek, operator support & mens-machine interactie, flexibilisering van productie, slimme toepassing van tagging om zoek- en doorlooptijden te verminderen etc. Een mooi voorbeeld is het ‘Disassembly Station’, ontwikkeld door onze eigen studenten.

Praktijkgericht onderwijs

In het lab gaan regulier onderwijs, minor- stage- en afstudeeropdrachten een plek krijgen. Technische bedrijfskunde, werktuigbouw, mechatronica, elektrotechniek, toegepaste wiskunde en technische natuurkundestudenten kunnen er aan de slag met procesanalyse, programmeren, ontwerpen en bouwen van machines, sensoriek etc. Het zou mooi zijn als studenten van de andere vestigingen en faculteiten op termijn aan kunnen sluiten.

Samenwerking

Voor specifieke robotica projecten kun je als vanouds terecht bij de Smart Manufacturing Robotics minor van collega Thijs Brilleman.

We werken ook samen met het Digital Operations Centre.

Plan

Hier vind je de resultaten van de Inloopsessie ‘Learning Factory’ van 23 feb 2022 (pdf).

Plan voor site

Ontwikkel Team

Als je mee wil denken, of opdrachten hebt, horen wij het graag. We houden jullie hier op de hoogte van de ontwikkelingen.