Dit project is onderdeel van het NXTGEN Smart Industry-programma, dat ernaar streeft om in Europa leidend te zijn met het beste en meest flexibele maakindustrie ecosysteem/netwerk. Dit willen we bereiken door Industrie 4.0 compliant te zijn, waardoor we aantrekkelijker en competitiever worden voor bedrijven die hun productie willen uitbesteden binnen het Nederlandse Next Generation HIGHTECH-ecosysteem.

Netwerktechnologieën

De filosofie van de Smart Industrie projecten en haar partners is gericht op het implementeren van Industrie 4.0-compatibele, autonome en slimme netwerktechnologieën. Deze worden in eerste instantie toegepast in pilots en use cases, zowel voor als met de domeinen in de test- en experimenteerfaciliteiten (TEF). Tegelijkertijd wordt actief bijgedragen aan de brede integratie van deze technologieën in de maakindustrie, met demonstraties in de TEF en trainingsmodules in samenwerking met de Smart Makers Academy.

Industrie 4.0 compliant

Bovenkant formulierMet Industrie 4.0 compliant bedoelen we onder andere het toepassen van standaarden zoals Asset Administration Shell (AAS). Dit houdt in dat onderdelen in de fabriek zelfbeschrijvend worden gemaakt voor digitale tweelingen. Daarnaast maken we gebruik van IDS/Gaia-X voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling over waardeketens. Het toepassen van deze standaarden moet leiden tot een soort digitale stekker (en een soort besturingssysteem) waarop diverse applicaties kunnen worden aangesloten.

De grootste uitdaging ligt in het trainen van huidige werknemers, zodat ze deze digitale middelen optimaal kunnen benutten en de nieuwe Industrie 4.0 standaarden omarmen. Om landelijke dekking en acceptatie te bevorderen, werkt een groot aantal hogescholen binnen het programma aan de ontwikkeling van trainingen voor de NXT GEN-community (als onderdeel van de consolidatie van NXTGEN-resultaten) en voor hbo-docenten en -studenten. Deze trainingen zullen ook beschikbaar worden gesteld aan mkb-maakbedrijven en andere opleidingsinstituten via de Smart Maker Academy (SMA).

De rol van het lectoraat

Het lectoraat Smart Sustainable Manufacturing is binnen dit project onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van lesmateriaal voor de metrolijn van manufacturing-apps en de I4.0 digitale connector, met daarin onder andere:

  • Hoe ziet de architectuur van de fabriek van de toekomst eruit en wat is waar nodig?
  • Hoe koppel ik de verschillende lagen in mijn fabriek? Welke standaarden zijn waar van toepassing en hoe koppel ik de verschillende informatiesets aan elkaar?
  • Hoe waarborg ik de veiligheid van verschillende onderdelen in mijn fabriek?
  • Hoe ontwikkel ik apps op een uniforme manier met gekoppelde informatie? Welke basisapps heeft iedere fabriek en welke methoden/technieken zijn hiervoor al beschikbaar? (Denk aan Lean / QrM / SPC / …)

Team