Over het kennisplatform

Het Kennisplatform Seniorvriendelijk Den Haag houdt zich bezig met diverse kennisprojecten in Den Haag, waaronder het meten van de seniorvriendelijkheid van de stad, gemeenschapsvorming en coproductie, en het bevorderen van een inclusieve en toegankelijke samenleving. 

 

De ambitie van het Kennisplatform: kennis delen en vermeerderen, cross-overs maken, afstemming van relevent onderzoek dat ertoe doet, op passende plaatsen in de stad.

Het doel van het Kennisplatform is drieledig:

  1. Het Kennisplatform Seniorvriendelijke Stad heeft als doel om de stem van Haagse senioren op te halen en te laten horen, door middel van onderzoek.
  2. Het Kennisplatform Seniorvriendelijke Stad heeft als doel om gemeentelijk beleid te monitoren in het kader van Seniorvriendelijk Den Haag en heeft daarbij een rol als beleidsmatig toetsingsinstrument.
  3. Het Kennisplatform Seniorvriendelijk Den Haag voegt waarde toe aan het onderzoeksveld van Den Haag door uitwisseling en bundeling te faciliteren.

Doelgroep

We beogen met deze website onderzoekers, beleidsmakers, professionals, belangenorganisaties te inspireren tot samenwerking en kennis delen op gebied van seniorvriendelijkheid, met name in Den Haag.

In het Kennisplatform nemen behalve de Gemeente Den Haag, ook belangenorganisaties, kennisinstellingen en maatschappelijke partners uit de regio Den Haag deel. Het Kennisplatform adviseert over onderzoek naar seniorvriendelijkheid. Daarnaast brengen partners relevante onderzoeken en andere informatie in het Kennisplatform in, zodat kennis op het gebied van Den Haag seniorvriendelijke stad verder gedeeld en verrijkt wordt.

De Gemeente Den Haag is sinds 2015 lid van het wereldwijde netwerk van seniorvriendelijke steden en gemeenschappen. De basis voor dit netwerk vormt het rapport Global Age-friendly Cities: A Guide van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO uit 2007, waarmee steden handvatten kregen om seniorvriendelijk te worden. Door het lidmaatschap van dit netwerk, onderschrijft Den Haag het belang om actief de behoeften van senioren te behartigen en te ondersteunen.

Senioren zijn nu en in de toekomst belangrijk voor Den Haag. Meedoen en gezien worden als onmisbare stadsgenoot hoort daarbij. In Den Haag wonen bijna 80.000 65-plussers en deze groep groeit de komende jaren. Met hun omgeving veranderen ook hun wensen en behoeften. Het is dus nodig om samen met senioren te blijven kijken naar hoe zij in Den Haag prettig oud kunnen worden. Hiertoe heeft de gemeente het Actieprogramma Seniorvriendelijk Den Haag 2020-2022 opgesteld, met drie thema’s: Meedoen en leefplezier, Gezond en veerkrachtig, en Prettig wonen in je wijk.

Meten en evalueren

In de gemeente Den Haag bestaat sinds 2015 een traditie van het meten van de seniorvriendelijkheid onder de inwoners. Samen met senioren voeren diverse partijen onderzoek uit in de stad en gaan zij zelf aan de slag hun situatie in kaart te brengen en te verbeteren.

Meten en evalueren

Projecten

Meten en evalueren

Ouderen en milieu

Co-creëren en Gemeenschapsvorming

Veel van de projecten die in de gemeente Den Haag worden uitgevoerd maken gebruik van de gezamenlijke kennis van deelnemende senioren. Samen met andere betrokken werken deze senioren aan het verbeteren van de stad, en gaan zij zelf aan de slag hun situatie te verbeteren.

Gemeenschapsvorming

Projecten

Co-creëren en Gemeenschapsvorming

Inclusief en Toegankelijk

Een toegankelijke samenleving houdt in dat iedereen kan meedoen. Om enkele concrete voorbeelden te noemen: informatie is begrijpelijk, huizen zijn geschikt om te bezoeken ook als je in een rolstoel zit, gezamenlijke activiteiten vinden plaats waaraan iedereen mee kan doen, opleidingen zijn toegankelijk voor iedereen ongeacht inkomen. Seniorvriendelijk Den Haag wil Den Haag toegankelijk laten zijn voor ouderen. Ouderen worden op vele manieren betrokken om gezamenlijk te kijken waar het beter kan en moet.

Toegankelijke samenleving

Projecten

Inclusief en Toegankelijk

Digitale vaardigheden

Partners

Het Kennisplatform Seniorvriendelijk Den Haag is samengesteld uit beroepskrachten en vrijwilligers vanuit kennis-, maatschappelijke-, en belangenorganisaties. Voorzitter van het Kennisplatform is de lector Urban Ageing van De Haagse Hogeschool. In het Kennisplatform wordt kennis gedeeld en vermeerderd over de Seniorvriendelijke stad in algemene zin en in het bijzonder wat we ermee doen in Den Haag. Er wordt vraaggestuurd gewerkt, zodat actuele vraagstukken vanuit de Gemeente Den Haag in het Kennisplatform kunnen worden meegenomen. We nodigen stakeholders die in onze regio actief zijn op het vlak van seniorvriendelijkheid uit om hun kennis te delen.

Partners

Leden

Kennisplatform Seniorvriendelijk Den Haag 2022

Teamleden kennisplatform Seniorvriendelijk Den Haag

Thema's van een seniorvriendelijke stad

Een seniorvriendelijke stad heeft als basis acht domeinen die zijn ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Haagse senioren en professionals hebben in een nulmeting in 2015 aangegeven wat zij belangrijk vinden in die acht domeinen. Verder bleek uit Haags onderzoek uit 2020 dat iemands financiële situatie een doorslaggevend negende domein is, dat van invloed is op de ervaren seniorvriendelijkheid.

Acht domeinen

Wat hieraan vooraf ging

Sinds de lancering van de eerste Ouderenmonitor in 2014 en het lid worden van het Global Network for Age-friendly Cities and Communities is de gemeente Den Haag actief rondom de thematiek van de seniorvriendelijke stad. De resultaten van Den Haag zijn tevens terug te vinden op de extranetpagina van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het Kennisplatform Seniorvriendelijk Den Haag is sinds de oprichting actief als samenwerkingsverband van diverse Haagse maatschappelijk betrokken organisaties. Doelstelling van het platform is sinds de oprichting het delen van kennis met senioren en professionals met als uitgangspunt een betere kwaliteit van leven in een prettige leefomgeving. Hierbij wordt gekeken naar hetgeen Haagse senioren belangrijk vinden.

Meer weten over wat hieraan vooraf ging, klik op de link hieronder.

Lees meer

Foto’s op deze website zijn ter beschikking gesteld door de Gemeente Den Haag.