Kenniscentrum Global Governance

Lectoraat Changing Role of Europe

Europa heeft verandering nodig. Werken met en in Europa betekent continue verandering. Maar hoe krijg je grip op Europese ontwikkelingen? Welke gevolgen heeft, bijvoorbeeld, de 'Brexit' voor het Nederlandse bedrijfsleven? Hoe organiseer je een Europese lobby met grip op de Europese besluitvorming? En welke historische en politieke ontwikkelingen kunnen de huidige werking van Europa verklaren? Dit zijn vragen waarmee de onderzoekers van het lectoraat Changing Role of Europe aan De Haagse Hogeschool zich bezighouden.

Over het lectoraat

Het lectoraat Changing Role of Europe (opgericht in januari 2018) richt zich op actuele en relevante vraagstukken van Europese samenwerking, op mondiaal, regionaal, nationaal niveau en binnen organisaties. Het lectoraat functioneert in een breed (inter-)nationaal netwerk van overheden, kennisinstellingen, NGO’s en bedrijven.

Docenten, studenten en medewerkers van De Haagse Hogeschool worden uitgenodigd Europese kennis te ontwikkelen en te delen. Het lectoraat omvat individuele en gemeenschappelijke onderzoeksontwikkeling een leeskring en regelmatige evenementen.

Over de lector

dr. Mendeltje van Keulen

Dr. Mendeltje van Keulen is sinds 1 januari 2018 lector Changing Role of Europe. Ze omschrijft zichzelf als een 'energieke professional, gedreven door de ambitie om belangrijke maatschappelijke en politieke discussies te verbeteren door de silo’s van de academische wereld, de praktijk en het hoger onderwijs met elkaar te verbinden'. Mendeltje heeft een PhD en MA in European Public Administration (College of Europe, Brugge; EUI Florence, Universiteit Twente). Haar proefschrift gaat over de effecten van EU-beleidsvorming door de Nederlandse overheid op het gebied van aardgas en biotechnologie. Ze werkte als (senior) research fellow voor Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’, de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) en verschillende ministeries. Als teamleider van het parlementaire EU-personeel in het Nederlandse parlement heeft ze veel praktijkervaring opgedaan in de Europeaniseringsprocessen en verandermanagement. Mendeltje van Keulen publiceert en doceert regelmatig over Europese beleidsvorming voor studenten en professionals.
+31 (0)6 - 39 76 53 21
m.vankeulen@hhs.nl
De black box van Europa openmaken.
Projecten

Projecten

Tussen Brussel en het stadhuis: podcast serie en event

Tussen Brussel en het stadhuis: podcast serie en event

Op 16 maart 2022 zijn er in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. De strijd om de raadszetels staat, logischerwijs, in het teken van lokale thema’s. Maar wat kunnen lokale bestuurders waarmaken binnen de Europese Unie (EU) en welke invloed heeft ‘Brussel’ op de lokale hete hangijzers?

Lees verder
Podcast Global Gossip

Podcast Global Gossip

Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Rik-Jan Brinkman van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool. Samen met onze gasten praten wij je bij over het gesprek aan de dorpspomp van de internationale politiek. Wat horen wij in de wandelgangen over de toekomst van de Europese Unie in tijden van Brexit, Corona en een opkomend China? Hoe gaan we wereldwijd om met onze duurzaamheidsambities?
Lees verder
Publicaties