Lectoraat Changing Role of Europe
Europa heeft verandering nodig. Werken met en in Europa betekent continue verandering. Maar hoe krijg je grip op Europese ontwikkelingen? Welke gevolgen heeft, bijvoorbeeld, de 'Brexit' voor het Nederlandse bedrijfsleven? Hoe organiseer je een Europese lobby met grip op de Europese besluitvorming? En welke historische en politieke ontwikkelingen kunnen de huidige werking van Europa verklaren? Dit zijn vragen waarmee de onderzoekers van het lectoraat Changing Role of Europe aan De Haagse Hogeschool zich bezighouden.
Het lectoraat Changing Role of Europe (opgericht in januari 2018) richt zich op actuele en relevante vraagstukken van Europese samenwerking, op mondiaal, regionaal, nationaal niveau en binnen organisaties. Het lectoraat functioneert in een breed (inter-)nationaal netwerk van overheden, kennisinstellingen, NGO’s en bedrijven.
Docenten, studenten en medewerkers van De Haagse Hogeschool worden uitgenodigd Europese kennis te ontwikkelen en te delen. Het lectoraat omvat individuele en gemeenschappelijke onderzoeksontwikkeling een leeskring en regelmatige evenementen.
Hoe werkt Europa?
Interview met lector Mendeltje van Keulen voor de bachelor Europese Studies van de UvA, met dank aan Claske Vos
Team
Remmelt de Weerd
Onderzoekscoördinator
dr. Mária Éva Földes
Docent-onderzoeker
dr. Chris Aalberts
Senior Docent-onderzoeker
Tolgan Raben
Docent-onderzoeker
Rosa Groen
Docent-onderzoeker
Tibor Hargitai
Onderzoeker
Rik-Jan Brinkman
Docent-onderzoeker
dr. Vasilis Karakasis
Docent-onderzoeker
dr. Paul Shotton
Senior Docent-onderzoeker
Onderzoekscoördinator
Remmelt de Weerd
Docent-onderzoeker
dr. Mária Éva Földes
Senior Docent-onderzoeker
dr. Chris Aalberts
Docent-onderzoeker
Tolgan Raben
Docent-onderzoeker
Rosa Groen
Onderzoeker
Tibor Hargitai
Docent-onderzoeker
Rik-Jan Brinkman
Docent-onderzoeker
dr. Vasilis Karakasis
Senior Docent-onderzoeker
dr. Paul Shotton
Over de lector
dr. Mendeltje van Keulen
m.vankeulen@hhs.nl
Projecten
Tussen Brussel en het stadhuis: podcast serie en event
Op 16 maart 2022 zijn er in heel Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. De strijd om de raadszetels staat, logischerwijs, in het teken van lokale thema’s. Maar wat kunnen lokale bestuurders waarmaken binnen de Europese Unie (EU) en welke invloed heeft ‘Brussel’ op de lokale hete hangijzers?
Podcast Global Gossip
Publicaties
Artikel
SARS-COV-2 Vaccination and Employment: the Legal Framework in the EU and Hungary
Peer-reviewed journal article; dec. 2020
The Role of Constitutional Courts in Promoting Healthcare Equity: Lessons from Hungary
Boek
De partij dat ben ik
Boek
Wat doen ze daar eigenlijk? Gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs
Boek
Verkeer(d) Verbonden: Nederlands Europabeleid in de praktijk
Artikel
SARS-COV-2 Vaccination and Employment: the Legal Framework in the EU and Hungary
The paper explores whether and under what conditions, vaccination against SARS-CoV-2 may become a mandatory requirement for employees. It includes a discussion on EU action on SARS-CoV-2 vaccination and its relevance for national level policy with emphasis on the legal basis and instruments used by the Union to persuade national authorities into action to increase vaccination uptake. The analysis then moves to the national level by focusing on the case of Hungary. Following an overview of the legal and regulatory framework for SARS-CoV-2 vaccines deployment, the analysis zooms into the sphere of employment and explores whether and how the SARS-CoV-2 vaccination may be turned into a mandatory workplace safety requirement. The paper highlights the decision of the Hungarian government to introduce compulsory vaccination for employees in the healthcare sector, and concludes with a discussion of the relevant rules and their potential, broader implications.
See full text in pdf: https://journals.um.si/index.php/medicine/article/view/1369
Peer-reviewed journal article; dec. 2020
The Role of Constitutional Courts in Promoting Healthcare Equity: Lessons from Hungary
This paper explores whether constitutional litigation contributes to sustaining the equity element of the right to health. Equity entails a fair distribution of the burden of healthcare financing across the different socio-economic groups of the population. A shift towards uncontrolled private healthcare provision and financing raises equity challenges by disproportionately benefitting those who are able to afford such services.
See full PDF text on: https://doi.org/10.31078/consrev624
Constitutional Review, Volume 6, Number 2, December 2020, , P-ISSN: 2460-0016 (print), E-ISSN: 2548-3870 (online)Boek
De partij dat ben ik
Nooit eerder werd een politieke partij zo snel populair: Forum voor Democratie kwam in maart 2017 in de Tweede Kamer en was twee jaar later de grootste partij van Nederland. Wat is het geheim van dit succes? In De partij dat ben ik reconstrueert Chris Aalberts de opkomst van de beweging van Thierry Baudet.
Aalberts was er vanaf het prille begin bij, toen FvD in 2015 begon met het organiseren van lezingen aan de Amsterdamse Herengracht. Baudet wilde een innovatieve denktank starten, nieuw elan brengen en met een netwerk van gelijkgestemden Nederland veranderen.
FvD zou boven de partijen staan en niet om persoonlijke ego’s draaien. Aalberts analyseert waarom Forum al snel moest gaan nadenken over een andere koers. Waarom begon Baudet een politieke partij?
Voor aanschaf: bol.com of Uitg. Jurgen Maas
Boek
Wat doen ze daar eigenlijk? Gesprekken met Nederlandse Europarlementariërs
Elke vijf jaar zijn er in Nederland verkiezingen voor het Europees Parlement. Het is voor burgers lastig om een beargumenteerde Europese stem uit te brengen. Kranten en televisie geven relatief weinig aandacht aan de Europese politiek. Daardoor hebben burgers weinig zicht op wat Nederlandse politici namens hen doen in Brussel, Straatsburg en in hun werkzaamheden in het land.
Dit boek beschrijft het werk van de Nederlandse Europarlementariërs sinds 2014. Zij komen aan het woord over hun activiteiten, de resultaten waar ze trots op zijn en de manier waarop ze contact hebben onderhouden met hun achterban. Daarmee is het een must-read voor elke Europese kiezer.
Lees meer >
Boek
Verkeer(d) Verbonden: Nederlands Europabeleid in de praktijk
De Europese Unie heeft veel invloed, maar Europese beïnvloeding is een vak apart. Dit boekje bespreekt hoe dit komt en hoe het beter kan.
Professionals bij bedrijven en overheden werken dagelijks aan betere Europese regels en toezicht, subsidies of samenwerkingsverbanden. In die wisselwerking tussen het lokale, nationale en internationale niveau wordt er soms verkeerd verbonden. Want Europa kent een eigen taal en timing. Goede plannen lijden soms onder tunnelvisie. En er is een taboe op terugkijken. Gelukkig is er een gereedschapskist vol instrumenten voor grip. Daarvoor moet je actief inzetten op vooruitzien, vertalen, verbinden en verantwoorden. Dit boekje is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe de Europese Unie in de praktijk werkt. Als burger en kiezer, als ambtenaar, student, docent, manager of belanghebbende.
Voor aanschaf: Bol.com
Vacatures
In de media
- Afsplitsingen in het Europees Parlement - Montesquieu Instituut 22-02-2021
- Toerisme en corona; hoe gaat Europa dit oplossen? Mendeltje van Keulen in EenVandaag 25-02-2021
- "Kamerleden vinden het moeilijk Europese zaken te agenderen en daar vrijuit over te praten", Mendeltje van Keulen. NOS Radio 1 Journaal, 24-02-2021
- Effectief beïnvloeden in Brussel: lector Mendeltje van Keulen over de belangrijkste actuele uitdagingen en de vicieuze cirkel waarin de Europese Unie ronddraait - Berenschot Webinar
- Timmermans ontsnapt aan gele kaart - NOS Brussel Inside 31-05-20
- Nederland trok een grote broek aan in Europa: Kon het zich dat veroorloven? - Volkskrant 29-05-20
- Versoepeling coronamaatregelen Europa -- NOS Radio 1 11-05-20
- De democratie heeft het lastig - NOS Brussel Inside 29-03-20
- Nog even de prioriteiten - NOS Brussel Inside 01-03-20
- Drie nieuwe namen - NOS Brussel Inside 16-02-20
- Gemeenten gebaat bij meer focus op EU - Binnenlands Bestuur 09-01-2020
Podcast
Global Gossip is de podcast over internationale politiek onder leiding van Mendeltje van Keulen en Ruud Schapenk van het kenniscentrum Global Governance op De Haagse Hogeschool.
Samen met onze gasten praten wij je bij over het gesprek aan de dorpspomp van de internationale politiek. Wat horen wij in de wandelgangen over de toekomst van de Europese Unie in tijden van Brexit, Corona en een opkomend China? Hoe gaan we wereldwijd om met onze duurzaamheidsambities?
Lees verder>