Lectoraat Civic Technology
Civic Technology is technologie die mensen ondersteunt in hun rol van burger. Enerzijds kan de overheid met Civic Tech burgers een actieve rol geven in het besturen en inrichten van de samenleving, bijvoorbeeld in participatieprojecten of met Smart City technologie. Anderzijds kunnen burgers zelf initiatieven nemen in hun engagement met de gemeenschap waarin zij leven, bijvoorbeeld met community platforms of met Citizen Science technologie.
Het lectoraat Civic Technology ontwikkelt kennis over het ontwerpen en inzetten van interactieve technologie die constructief bijdraagt aan de samenleving, op gebieden als democratie, burgerparticipatie, smart city ontwikkeling, community-building en sociale media.
Het onderzoeksterrein van het lectoraat omvat Smart City technologie, maar richt zich vooral op Smart Citizen oplossingen, waarmee mensen in hun rol van burger gesterkt worden.
In een functionele samenleving moeten individueel denken en handelen zich verhouden tot publieke waarden van een gemeenschap. Technologie kan daarbij een katalyserende en mediërende rol spelen, bijvoorbeeld met nieuwe middelen voor community-vorming en voor samenwerking tussen burgers en overheden in wederzijdse participatie. Belangrijk hierin zijn aspecten als gelijkwaardigheid, inclusiviteit, dialoog, deliberatie en democratie, maar ook creativiteit, openheid en transparantie.
De opgave voor dit lectoraat is om, vertrekkend vanuit een kennisbasis in de technologie en de toepassingsdomeinen, kennis te ontwikkelen over het ontwerpen van interactieve toepassingen en user experiences die gericht zijn op een optimaal constructief effect in de samenleving en voor individuele burgers. Dit doen we door innovaties te creëren en te evalueren – research through design: het exploreren van ontwerpruimten, bestuderen van effectiviteit en optimaliseren van oplossingen.
Team
Arnold Jan Quanjer, MSc
Alexander Roidl, MFA
Dr. Jan Bats
Rob van der Krogt, MSc
Charu Agrawal, MSc
Drs. Juliette Santegoeds
Pascal van den Bosch, MSc
Kadir Kuru, MSc
Dr. Antti Jylhä
Arnold Jan Quanjer, MSc
Arnold Jan Quanjer werkt als hogeschooldocent en onderzoeker bij de opleiding Communicatie en Multimedia Design. Hij heeft een uitgebreide ervaring als UX Designer in het commerciële en bestuurlijke veld. Hij werd opgeleid als UX Designer aan de Hogeschool Van Kunsten Utrecht en behaalde een master in Media Technology aan de Leidse Universiteit. Als docent houdt hij zich, behalve met les geven, bezig met het ontwikkelen van het curriculum. Binnen het lectoraat doet hij onderzoek naar hoe technologie zich met de maatschappij verweeft, welke impact dat op sociale processen heeft en hoe technologie op een duurzame manier toegepast kan worden. Zijn specialiteit is creatief en ontwerpend onderzoeken door het maken van prototypes.
http://arnoldjanquanjer.nlAlexander Roidl, MFA
Alexander Roidl is een ontwerper en media onderzoeker met een achtergrond in grafisch- en interactie-ontwerp, kunst en softwareontwikkeling. Hij onderzoekt de diverse implicaties van mens-computer interactie met een focus op het creatief gebruiken van software. Hiervoor exploreert hij op het snijvlak van programmeren, design en softwarecultuur. Alexander heeft een MFA in Experimental Publishing van het Piet Zwart Instituut in Rotterdam en een BA in Media Design van de Hof University of Applied Sciences in Duitsland. Hij organiseerde een aantal workshops op het gebied van creative coding, machine learning en interaction design. Zijn werken – »Press Play to Play«, »New Tools for New Design« and »Poetic Software« – zijn international tentoongesteld. https://www.alexroidl.de
https://www.alexroidl.deDr. Jan Bats
Jan Bats is sinds 2006 aan De Haagse Hogeschool verbonden als hogeschooldocent Sociologie, Techniekfilosofie en methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek. Hij heeft in Utrecht Sociologie gestudeerd en is in 2019 gepromoveerd aan de vakgroep Filosofie van de Universiteit Twente. In zijn werk onderzoekt hij vanuit een filosofische en sociaalwetenschappelijke benadering hoe mensen tot morele keuzes komen in online omgevingen. In het bijzonder richt hij zich op de vraag hoe een interactieve online omgeving invloed heeft op hoe mensen met elkaar omgaan in deze omgeving.
https://research.utwente.nl/en/publications/the-moral-matter-of-an-interactive-online-domain-a-philosophical-j.bats@hhs.nl
Rob van der Krogt, MSc
Rob van der Krogt is een ervaren IT professional met internationale werkervaring. Hij heeft teams geleid bij een wereldwijde verzekeringsmaatschappij en heeft gewerkt als Solution Architect aan software voor overheidsinstanties in Australië. Rob is in staat om resultaten te leveren door zijn technische kennis en affiniteit met de business. Hij is in zijn rol als docent Software Engineering op de Haagse Hogeschool gepassioneerd om de nieuwe generatie software ontwikkelaars op te leiden. Rob heeft een Master of Electronic Commerce van de University of Wollongong, Australia en een Bachelor of Information and Communication Technology van de Haagse Hogeschool.
rpfvdkrogt@hhs.nlCharu Agrawal, MSc
Charu Agrawal is een embedded systems ingenieur en algoritmen onderzoeker met een achtergrond in elektronica en softwareontwikkeling. In de onderzoeksgroep Civic Technology levert ze technische oplossingen met software en embedded systems. Charu heeft een MSc diploma in Embedded Systems van de Technische Universiteit Delft, waar ze is gespecialiseerd in software en netwerken. Ze heeft haar Bachelor gedaan in Electronics & Telecommunication Engineering aan het Shri G.S. Institute of Technology and Science in India. Als freelance ingenieur heeft ze ook gewerkt met een kunstenaar en een econoom op het gebied van softwareontwikkeling en algoritmisch onderzoek. Ze heeft een natuurlijke intuïtie voor hoe de wereld werkt, hoe machines worden ontworpen, hoe mensen denken. Ze geeft expressie aan haar gedachten in gedichten en beeldende kunst.
Drs. Juliette Santegoeds
Juliette Santegoeds werkt als hogeschooldocent en onderzoeker bij de opleiding Bestuurskunde/Overheidsmanagement met als specialisaties vernieuwing van de lokale democratie, sociale innovatie, bestuurskundige ethiek en netwerk governance met een focus op stedelijke netwerken en vraagstukken. Ze studeerde Politicologie met als specialisatie Vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder deed ze onderzoek naar wijkambtenaren die als zogenoemde boundary spanners schakelen tussen de netwerken in de wijk en de hiërarchische netwerken op het stadhuis. Sinds januari 2020 doet zij in het lectoraat Civic Technology onderzoek naar politiek-bestuurlijke en ambtelijke processen in democratische vernieuwingstrajecten met de inzet van digitale middelen, voor bijvoorbeeld wijkbudgetten en wijkagenda’s. Juliette is tevens startende ondernemer als Bestuurskunstenaar voor Wise City Projects.
h.j.d.m.santegoeds@hhs.nlPascal van den Bosch, MSc
Pascal geeft sinds 2012 les in onder andere natuurkunde, wiskunde en informatica. Sinds 2019 doceert hij vooral technische vakken in de opleiding HBO-ICT, specialisatie Software Engineering. Hij geeft graag les in de basis programmeervakken als Algoritme en Datastructuren, maar ook relationele en No-SQL database-vakken. Zijn onderzoeksinteresse is gerelateerd aan Big-Data en de toepassingen daarvan. Pascal heeft een Master in wiskunde en (nu bijna) in natuurkunde. Bij QuTech in Delft heeft hij een scriptie geschreven over het Quantum Internet.
pvdbosch@hhs.nlKadir Kuru, MSc
Kadir Kuru werkt als hogeschooldocent bij de opleiding HBO-ICT. Hij verzorgt lessen als Java-programming, databases en UML. Als docent houdt hij zich, buiten het les geven, bezig met het ontwikkelen van curriculum, stagebegeleiding en afstudeerbegeleiding. Binnen het lectoraat Civic Technology doet hij onderzoek naar hoe technologie zich met de maatschappij verweeft. Zijn specialiteit is te komen met een uitvoerbare, technische oplossing binnen een bestuurskundige kader. Kadir heeft een MSc van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
k.kuru@hhs.nlDr. Antti Jylhä
Antti Jylhä is hogeschooldocent en teamleider in de opleiding CMD – User Experience Design en werkt bij De Haagse Hogeschool sinds 2016. Hij behaalde zijn PhD in akoestiek en audiosignaal verwerking in 2012 aan de Aalto Universiteit, Finland. Zijn onderzoeksinteresse ligt bij multimodale interfaces, sonic interaction design, ubiquitous computing en burgerparticipatie.
a.t.jylha@hhs.nlOver de lector
dr. ir. Jos van Leeuwen
Jos van Leeuwen is Lector Civic Technology sinds mei 2019. Hij studeerde begin jaren ’90 Bouwinformatica aan de Technische Universiteit Eindhoven. Na zijn studie werkte hij parttime in de software-industrie en aan zijn promotieonderzoek bij de TU Eindhoven, waar hij daarna als universitair hoofddocent onderzoek deed op het gebied van collaborative design en verantwoordelijk was voor de masteropleiding Design & Decision Support Systems. In 2006 werd hij associate professor aan de Universidade da Madeira, Portugal. Daar initieerde hij een nieuwe bacheloropleiding in Interactive Media Design en was medeoprichter en bestuurslid van het succesvolle Madeira Interactive Technologies Institute, een onderzoeks- en opleidingsinstituut op het terrein van Human-Computer Interaction dat intensief samenwerkte met Carnegie Mellon University. Sinds 2011 werkt Jos bij De Haagse Hogeschool, in de faculteit IT & Design, initieel als hoofddocent in de opleiding Communication & Multimedia Design. Sinds mei 2019 is hij Lector Civic Technology. Het lectoraat ontwikkelt kennis over het ontwerpen en inzetten van interactieve technologie die constructief bijdraagt aan de samenleving, op gebieden als democratie, burgerparticipatie, smart city ontwikkeling, community-building en sociale media. Een centraal thema is het stimuleren van de publieke dialoog. Twee belangrijke onderwerpen in het onderzoek zijn online deliberatie en dialogen met spraakinterfaces in de publieke ruimte.
+31 (0)6 4812 9061j.p.vleeuwen@hhs.nl