Kenniscentrum Health Innovation

Lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport

Voor mensen met een fysieke beperking of een chronische aandoening is sporten niet altijd vanzelfsprekend. Lichamelijke beperkingen of pijn tijdens het sporten kunnen het plezier in bewegen in de weg staan. Ook is het aanbod niet altijd afgestemd op hun wensen en mogelijkheden. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport zet zich in om mensen met een beperking net zo veel kansen te geven te bewegen en te sporten als mensen zonder beperkingen.

Jaarupdate 2021 (pdf)
Over het lectoraat

Het lectoraat onderzoekt op welke wijze nieuwe technologieën mensen met een beperking kunnen stimuleren om (meer) te bewegen. Dat doen we door het ontwikkelen,  testen en implementeren van technologische innovaties en hulpmiddelen voor aangepast sporten.

Doelgroepen

Het lectoraat richt zich op mensen die vanwege klachten of chronische aandoeningen (bijvoorbeeld artritis of overgewicht), mobiliteitsbeperkingen of beperkingen aan het bewegingsapparaat minder mobiel zijn, minder kunnen bewegen en sporten dan zij willen of wenselijk is.

Het onderzoek richt zich op de volgende thema’s met bijbehorende onderzoeksvragen:

Stimuleren van bewegen

Wat zijn effectieve (technische) hulpmiddelen om bewegen en sport te stimuleren bij mensen met een fysieke beperking?

Registreren en analyseren van bewegen

Hoe kunnen we beter inzicht geven in beweeggedrag en prestaties bij mensen met een fysieke beperking om daarmee bewegen te stimuleren en te optimaliseren?

Ondersteunen en optimaliseren

Welke technologische innovaties en verbeteringen van bestaande mobiliteitshulpmiddelen kunnen ondersteunen in het vergroten van beweegdeelname en sportparticipatie van mensen met een fysieke beperking?

20220616_Intreerede Monique Berger HHS__QB147
 
Intreerede gemist? Lees hier de nabeschouwing

Over de lector

dr. Monique Berger

Monique Berger studeerde af als Bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Vanaf 1993 heeft Monique verschillende functies vervuld binnen de opleiding Bewegingstechnologie en als senior onderzoeker bij het lectoraat Revalidatie Vanuit deze opleiding heeft zij het onderzoek vormgegeven in het Expertisecentrum Bewegingstechnologie. Veel van die projecten zijn gericht op aangepast sporten en dan voornamelijk rolstoelsporten. In deze projecten wordt er samengewerkt met de TU Delft, de faculteit Gedrags-en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam, het UMCG Groningen, NOC*NSF, Nederlandse Basketball Bond, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Gemeente Den Haag en verschillende revalidatiecentra, in het bijzonder Basalt Revalidatie, waarmee de samenwerking met andere partijen goed geborgd is.

06 - 19 40 67 65
m.a.m.berger@hhs.nl
Met slimme hulpmiddelen en nieuwe technologieën maken we sporten en bewegen voor iedereen mogelijk.
Projecten

Projecten

Langer zelfstandig wonen door hulpmiddelen (AW Technologie voor Thuis)

Langer zelfstandig wonen door hulpmiddelen (AW Technologie voor Thuis)

Hulpmiddelen zijn van groot belang om de zelfredzaamheid, kwaliteit van leven en de deelname aan de maatschappij van de gebruikers te ondersteunen en verbeteren. Met de juiste hulpmiddelen kunnen mensen die beperkingen ervaren in het dagelijks leven ook langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daarnaast zijn ze nodig om de groeiende vraag naar zorg op te kunnen vangen. Door gebruik van hulpmiddelen kan veel zorg in de thuissituatie plaatsvinden. De Academische Werkplaats: Technologie voor Thuis* gaat onderzoek doen dat helpt om hulpmiddelen slim en effectief in te zetten in de thuissituatie.
Lees verder
Lectorenplatform Sport en Bewegen

Lectorenplatform Sport en Bewegen

Het lectorenplatform Sport en Bewegen verbindt lectoren zodat zij kennis kunnen delen en kunnen samenwerken. Dit leidt tot het efficiënt en effectief ontwikkelen en benutten van kennis. Bovendien verhoogt de samenwerking de kwaliteit en de toepasbaarheid van het sportonderzoek. De lectoren van alle sporthogescholen in Nederland vormen de kern van het platform. Samen willen zij de maatschappelijke impact van sport- en beweegonderzoek vergroten.
Lees verder
Innoveren in sport en bewegen in het SportLab

Innoveren in sport en bewegen in het SportLab

Het SportLab is een praktijkomgeving (‘fieldlab’) op de Sportcampus Zuiderpark. Vanuit het SportLab wordt gewerkt aan innovaties en onderzoek om mensen meer en beter te laten bewegen en sportprestaties te verbeteren.
Lees verder
Onderzoeksprogramma ‘Basalt in beweging’

Onderzoeksprogramma ‘Basalt in beweging’

Voor revalidatiepatiënten is bewegen belangrijk en het is vrijwel altijd onderdeel van de behandeling. Vaak ervaren patiënten vanwege hun beperking of ziekte een drempel om weer actief te bewegen. Om hen te ondersteunen, zoekt revalidatiecentrum Basalt naar oplossingen om patiënten in beweging te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met e-health toepassingen en zorgtechnologie. Om te onderzoeken wat werkt, zijn de lectoraten Revalidatie en Technologie en Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport betrokken in het onderzoeksprogramma ‘Basalt in beweging’.
Lees verder
Beweegvriendelijk Zuiderpark

Beweegvriendelijk Zuiderpark

Met een skatepark, speeltuin, fitplaats en sportvelden lijkt het Haagse stadspark Zuiderpark een heel beweegvriendelijk park. Maar ondanks de beweegvoorzieningen zoeken met name de kwetsbare doelgroepen het park niet op om te bewegen. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport onderzoekt hoe het Zuiderpark ingericht kan worden als inclusieve en stimulerende omgeving.  
Lees verder
Stimuleren van bewegen voor mensen met een fysieke beperking

Stimuleren van bewegen voor mensen met een fysieke beperking

Voor mensen met een beperking is bewegen belangrijk voor zowel hun fysieke als hun mentale gezondheid. Bovendien kunnen zij door te sporten en te bewegen actief meedoen in de samenleving. Maar voor hen komt daar meer bij kijken dan even de sportschool binnengaan of het zwembad induiken. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport doet onderzoek om bewegen en sporten voor mensen met een fysieke beperking makkelijker te maken.
Lees verder
Vernieuwen in revalidatie en beweging (Fieldlab Rehabilitation & Mobility)

Vernieuwen in revalidatie en beweging (Fieldlab Rehabilitation & Mobility)

Tegenwoordig kan vernieuwende technologie ondersteunen bij revalideren en meer bewegen stimuleren. Patiënten krijgen door het gebruiken van de technologische mogelijkheden ook zelf meer de regie in handen. Er komen steeds meer vernieuwende producten bij, maar welke werken goed? En hoe kunnen ze zo snel mogelijk in de praktijk gebruikt worden? De lectoraten Revalidatie en Technologie en Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport voeren in het Fieldlab Rehabilitation & Mobility onderzoeken uit die bijdragen aan meer en betere bewegingstechnologie in de zorg.
Lees verder
Motorisch leren bij Developmental Coordination Disorder

Motorisch leren bij Developmental Coordination Disorder

In elke klas zitten kinderen die problemen hebben met hun motoriek en die minder makkelijk leren bewegen. Soms komt dat door de ontwikkelingsstoornis Developmental Coordination Disorder (DCD). Gymdocenten blijken nog weinig specifieke kennis te hebben over kinderen met deze stoornis. Terwijl juist zij deze kinderen kunnen helpen. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport doet onderzoek naar het motorisch leren bij DCD.
Lees verder
Beter presteren in rolstoelsport met WheelPower

Beter presteren in rolstoelsport met WheelPower

Met 4 gouden, 3 zilveren en 2 bronzen medailles presteerden de Nederlandse rolstoelsporters erg goed op de Paralympische Spelen in Rio 2016 (rolstoelbasketbal, -tennis, -atletiek, -triatlon en -rugby). Om deze positie te behouden en te versterken is meer kennis nodig over hoe atleten in een rolstoel hun vermogen kunnen optimaliseren om hun wedstrijdprestatie te verbeteren. Lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport neemt deel in het consortium WheelPower en voert diverse onderzoeken uit.
Lees verder
Advies op maat voor handbikers

Advies op maat voor handbikers

De handbike is een van de beste hulpmiddelen om efficiënt te bewegen en sporten voor rolstoelgebruikers. Een belangrijk aandachtspunt bij het trainen met de handbike is overbelasting. Rolstoelgebruikers zijn immers ook in het dagelijks leven afhankelijk van het bovenlichaam. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport doet onderzoek om handbikers hierbij te ondersteunen.
Lees verder
Publicaties
Actueel
Contact

dr. Monique Berger
Lector Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport
06 - 19 40 67 65
m.a.m.berger@hhs.nl

Natalie Janse
Senior managementassistent
+31 (0)6 – 42 51 37 31
n.janse@hhs.nl