Introductie

Men stort zich vaak met verrassend gemak, meestal onbewust van de risico’s maar soms zelfs bewust, op nieuwe ontwikkelingen zoals het Internet of Things (de koppeling van apparaten via ‘the cloud’ aan elkaar).

Nu al leidt dat tot recordgrote distributed denial of service aanvallen, maar in de toekomst kan dit bijvoorbeeld leiden tot het uitvallen van de telecomsector of de elektriciteit, of een combinatie daarvan. Er is eigenlijk geen domein waar cyber security niet relevant is.

Over het lectoraat


Het lectoraat Network and Systems Engineering Cyber Security richt zich op drie kerngebieden:

  1. Identity and Access Management
    De manier waarop we bepalen wie toegang tot een systeem krijgt en wanneer die toegang acceptabel is.
  2. System Security, met de nadruk op het Internet of Things
    Nieuwe applicaties stellen gebruikers in staat de data van hun apparaten veilig te gebruiken.
  3. Usable Security
    Onderzoek op het snijvlak van applicatieveiligheid en menselijke factoren: hoe bouwen we veilige systemen die gebruikers willen gebruiken in plaats van negeren?

Deze onderwerpen worden steeds belangrijker omdat de sociale en economische waarde groeit. Specifiek cyberveiligheid is belangrijk voor alle vakgebieden en essentieel voor iedere professional, of het nu gaat om de gezondheidszorg of het economisch gebied, waar e-commerce businessmodellen voortdurend worden vernieuwd. Daarom werkt het lectoraat samen met alle onderzoeksplatforms, maar hoofdzakelijk met ‘Goed bestuur voor een Veilige Wereld’. Dit vereist multidisciplinair onderzoek in combinatie met de expertise van o.a. juristen en ambtenaren.

Gerard Hoekstra

Over de lector

dr.ir. Gerard Hoekstra

dr. ir. Gerard Hoekstra is lector Network & Systems Engineering Cyber Security bij De Haagse Hogeschool. Daarnaast is Gerard bij Cyber Defence Solutions van Thales Nederland verantwoordelijk voor Sovereign Security Solutions. Hij heeft 10 jaar ervaring opgedaan in de telecommunicatie industrie en vervolgens verscheidene onderzoek-en productlijn management functies vervuld binnen Secure Communications & Information Systems van Thales Nederland. Gerard heeft in deeltijd bij het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) zijn NWO Casimir promotie onderzoek uitgevoerd en is gepromoveerd aan de faculteit toegepaste wiskunde van de VU Universiteit. Tot 2015 is Gerard in deeltijd als postdoc onderzoeker verbonden gebleven aan het CWI.

Nevenfunctie

  • Product Line Manager CyberDefence Solutions at Thales

g.j.hoekstra@hhs.nl

Team

Eric ten Bos

Eric ten Bos

Eric ten Bos

Eric leidt het Thales Group OT/IIoT cybersecurity-programma en is hij mede-oprichter van het Thales OT Competence Center. Hij is een senior Thought Leader van geconvergeerde IT/OT-cyberbeveiliging.

Michael Gilhespy

Michael Gilhespy MSc.

Michael Gilhespy MSc.

Mike werkt sinds 2020 bij De HHs als docent bij de opleiding HBO-ICT. In zijn lessen  behandelt hij technische veiligheidsonderwerpen met focus op het offensieve perspectief.

m.d.gilhespy@hhs.nl

Projecten

DurableCASE: robotvoertuigen in de agrosector

Een groot aantal partijen, waaronder De Haagse Hogeschool via het lectoraat Network & Systems Engineering van het CoECS, gaat de komende jaren samenwerken om oplossingen te ontwikkelen voor samenwerkende robotvoertuigen in de agrarische sector.
Lees meer

Stage- en scriptieprojecten

Gedurende het jaar lopen studenten stage of nemen ze deel aan studentenprojecten binnen het lectoraat. Hieronder een overzicht van lopende projecten, met per project een specificatie van de gewenste vaardigheden.
Lees meer

Voorgaande studentenprojecten

Hieronder volgt een overzicht van stage- en semesterprojecten die in samenwerking met het lectoraat zijn uitgevoerd. Als er geen onderwerp van interesse voorkomt in de lijst van huidige beschikbare projecten, kan er ook een onderwerp dat aansluit bij deze projecten worden voorgesteld - de kans is groot dat soortgelijke ideeën kunnen worden opgenomen!
Lees meer

Nieuws

1 juni 2023

De Haagse Hogeschool tekent vierjarige samenwerkingsovereenkomst met Thales

Onderzoek

De Haagse Hogeschool en Thales Nederland verlengen hun samenwerking met vier jaar. Gisteren ondertekenden Peter Vroom (…
Lees meer

25 mei 2023

Nieuwe lector dr. Gerard Hoekstra - in gesprek met de linking pin tussen Thales Nederland en De Haagse

Onderzoek

De Haagse Hogeschool en Thales Nederland verlengen op 31 mei hun samenwerking. Beide partijen zijn daar trots op. De…
Lees meer

27 september 2022

Opiniestuk: Heeft uw koelkast al een virusscanner?

Onderzoek

Het is een normale dag uit het leven van een docent-onderzoeker netwerk- en systeembeveiliging. Je loopt naar de trein…
Lees meer

Agenda

14 november, 14:00 - 16:00

Intreeredes Gerard Hoekstra en Peter Roelofsma

Kom op 14 november naar de intreeredes van deze lectoren Cyber Security over het versterken van digitale veiligheid .
Lees meer

Publicaties

Thesis

Secure Naming for Distributing Computing using the Condensed Graph Model

Implementing a distributed computation architecture has several basis functional requirements, such as load balancing, fault tolerance and security.

Artikel

Cloud-Based Intelligence Aquisition and Processing for Crisis Management

Contemporary crisis management has to deal with complex socio-technical environments involving many interdependent elements.