Introductie

Een lang en gezond leven is wat we elkaar het liefst toewensen. En dankzij meer geneeskundige kennis en een hogere stand van de medische techniek blijft de gemiddelde levensverwachting stijgen. 

Toch leiden al die technologische mogelijkheden niet automatisch tot een betere kwaliteit van leven. Een sterke sociale cohesie is net zo belangrijk. Technologie moet in dienst staan van de patiënt en intermenselijk contact bevorderen. Of het nu gaat om zorgrobots, 3D-printing, domotica of andere hulpmiddelen.

Over het lectoraat

Wereldwijd ervaart ongeveer een op de vier mensen belemmeringen in het dagelijks functioneren. Dit kunnen lichte, maar ook zeer ingrijpende en complexe beperkingen zijn, zoals na een beroerte, dwarslaesie of bij dementie. Ondanks de diversiteit aan belemmeringen en oorzaken is er een ding gemeenschappelijk: mensen met functionele belemmeringen komen allerlei barrières tegen in de samenleving die maken dat ze niet als anderen gewoon ‘mee kunnen doen’.

Het aantal mensen dat functionele belemmeringen ervaart groeit. Daarmee groeit ook de behoefte aan adequate zorg en ondersteuning. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Dat is niet acceptabel, zeker niet omdat deze tweedeling op basis van functionele belemmeringen deels samenvalt met sociaaleconomische en culturele scheidslijnen in de samenleving. Technologie kan een grote rol spelen als instrument voor een inclusieve samenleving en bijdragen aan duurzame zorg die toegankelijk is voor iedereen. In ons lectoraat richten we ons daarom op het (verder) ontwikkelen van technologie voor toepassing in de medische en gezondheidssector.

dr. Luc de Witte

Over de lector

dr. Luc de Witte

Luc de Witte is lector Technologie voor Gezondheidszorg bij De Haagse Hogeschool. Tot eind 2021 was hij voorzitter bij Health Services Research binnen het Centre for Assistive Technology and Connected Healthcare (CATCH) aan de Universiteit van Sheffield.

Oorspronkelijk opgeleid tot arts, is Luc altijd betrokken geweest bij praktijkgericht onderzoek rondom de onderwerpen revalidatie en langdurige zorg. Dit betrof ook ouderenzorg, zorg voor mensen met mentale of fysieke beperkingen en zorg bij chronische ziekten. Eerder in zijn carrière was hij lector Technologie in Zorg bij Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool, en was Luc directeur van het innovatiecentrum EIZT waarbij hij circa 35 partners in de gezondheidszorg, -industrie en academici met elkaar verbond. Daarnaast was de Witte ook voorzitter van het Centre for Care Technology Research.

Luc werkt grotendeels internationaal. Hij is betrokken (geweest) bij een groot aantal onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Ook heeft hij succesvol 35 PhD studenten begeleid en ruim 300 internationale publicaties op zijn naam staan. Alle projecten hebben een praktijkgericht karakter en richten zich op het genereren van kennis om zo de zorg te kunnen ondersteunen, zowel in de praktijk als bij beleidsvorming. De thema’s in zijn onderzoek zijn: de service bij het leveren van hulpmiddelen, het (verder) ontwikkelen van technische hulpmiddelen, het ontwikkelen en evalueren van e-health toepassingen, zorgrobots en andere technologische innovaties voor zelfredzaamheid en zorg.

+31 (0)6 43 24 11 02
l.p.dewitte@hhs.nl

LinkedIn profiel

Team

Luc Bolier

Luc Bolier

Luc Bolier

Docent bij de opleiding Industrieel Product Ontwerpen

 

+31 (0)6 - 43 16 78 70
l.j.bolier@hhs.nl

Liesbeth Geuze

Liesbeth Geuze

Go to Liesbeth Geuze

Liesbeth Geuze

Haar promotieonderzoek richt zich op ervaringen van ouders die zorgen voor hun kinderen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EVMB).

L.Geuze@hhs.nl

Go to Liesbeth Geuze
Hans Glerum

Hans Glerum

Hans Glerum is verbonden aan de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. In de hoofdfase organiseert hij de bedrijfsprojecten en de nieuwe minor Product Design for Health.

j.glerum@hhs.nl

Go to Hans Glerum
Rugène Leito

Rugène Leito

Go to Rugène Leito

Rugène Leito

Naast dit  lectoraat maakt hij ook deel uit van het lectoraat Fotonica en houdt hij zich onder meer bezig met de toepassing van FTIR/NIR-technieken in de voedingsindustrie.

r.r.leito@hhs.nl

Go to Rugène Leito
Mark Leemhuis

Mark Leemhuis

Go to Mark Leemhuis

Mark Leemhuis

Hij is sinds 2016 werkzaam als onderzoeker binnen het lectoraat met als aandachtsgebied de (bio)materialen. 

06 - 29 51 38 89
m.leemhuis@hhs.nl

Go to Mark Leemhuis
Ilse Lelieveld

Ilse Lelieveld

Regisseur Living Lab sociaal domein en technologie

Go to Ilse Lelieveld

Ilse Lelieveld

Regisseur Living Lab sociaal domein en technologie

Ilse Lelieveld is Regisseur van de Living Labs sociaal domein en technologie.

06 - 43 56 83 64
i.s.lelieveld@hhs.nl

Go to Ilse Lelieveld
Yolanda Noordam

Yolanda Noordam

Managementassistent

Yolanda Noordam

Managementassistent

Faculteitsbureau TIS-D1.113
06-48072044
y.h.noordam@hhs.nl

 

Sara Panahkhahi

Sara Panahkhahi

Go to Sara Panahkhahi

Sara Panahkhahi

Zij onderzoekt samen met Mark Leemhuis biomaterialen en productiemethoden van deze materialen, onder andere 3D print technieken en de invloed daarvan op de materiaaleigenschappen.

s.panahkhahi@hhs.nl

Go to Sara Panahkhahi
Gerwin Smit

Gerwin Smit

Gerwin Smit

Gerwin Smit ontwerpt medische hulpmiddelen, zoals exo-skeletten en 3D-geprinte handprothesen. Hij is Assistant Professor Biomechatronics op de TU Delft.

Researchgate.net

Gaby Wey

Gaby Wey

Gaby Wey

Project Coördinator voor de Academische Werkplaats Technologie voor Thuis en Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden .

+31 (0)6 - 39 08 21 74
g.weij@hhs.nl

Nevenfuncties
  • Directeur van de Global Alliance of Assistive Technology Organisations (GAATO)
  • Actief lid van de Association for the Advancement of Assistive Technology in Europe (AAATE)

Projecten

Langer zelfstandig wonen door hulpmiddelen (AW Technologie voor Thuis)

Hulpmiddelen zijn van groot belang om de zelfredzaamheid, kwaliteit van leven en de deelname aan de maatschappij van de gebruikers te ondersteunen en verbeteren.
Lees meer

3D printEN van LIchtGewicHt sTructurEN (ENLIGHTEN)

In dit project werken onderzoekers, ontwerpers, machinebouwers en materiaaldeskundigen van bedrijven en kennisinstituten samen aan de uitdaging: hoe kunnen unieke, functionele en hoogwaardige lichtgewicht producten gemaakt worden met 3D printen?
Lees meer

Functioneren als gezin met een meervoudig beperkt kind

De aanwezigheid van een kind met meervoudige complexe beperkingen heeft veel gevolgen voor het gezinsleven. Het lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg onderzoekt wat ouders nodig hebben om als gezin goed te functioneren.
Lees meer

Publicaties

Artikel

Building an alternative conceptualization of participation: from shared decision-making to acting and work

Het artikel presenteert een alternatieve conceptualisering van participatie om (nieuwe) wetenschappers, beleidsmakers en burgers legitimatie en houvast te bieden.

Lees meer

Artikel

Biomimetic Approaches for the Design and Fabrication of Bone-to-Soft Tissue Interfaces

Bot-op-zacht weefsel interfaces zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van belastingen tussen weefsels met sterk verschillende materiaaleigenschappen.

Artikel

Ontwerp van een mondmasker met een hoge filtratiegraad

Het probleem van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) voor eenmalig gebruik en gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen die het milieu vervuilen, zette aan tot het ontwerpen van een circulair mondmasker.

Artikel

I Stood By and Watched”: An Autoethnography of Stakeholder Participation in a Living Lab

Lees meer

Nieuws

30 augustus 2023

Robotstofzuigers van toegevoegde waarde bij huishoudelijke hulp

Onderzoek

In de periode 2022/2023 heeft de Haagse Hogeschool samen met Tzorg, Axxicom Thuishulp en Cordaan Thuisdiensten en de…
Lees meer

14 juni 2023

Spreekuur voor ondernemers van zorgtechnologische innovaties

Algemeen

Ondernemers met een zorgtechnologische innovatie die het Haagse sociaal domein slimmer en betaalbaarder kunnen maken,…
Lees meer

13 juni 2023

Subsidie voor de strijd tegen slapeloosheid met kunstmatige intelligentie

Onderzoek

Somnox en Annovating ontwikkelen samen met De Haagse Hogeschool een innovatieve robot die slapeloosheid bestrijdt.
Lees meer