
Introductie
Een lang en gezond leven is wat we elkaar het liefst toewensen. En dankzij meer geneeskundige kennis en een hogere stand van de medische techniek blijft de gemiddelde levensverwachting stijgen.
Toch leiden al die technologische mogelijkheden niet automatisch tot een betere kwaliteit van leven. Een sterke sociale cohesie is net zo belangrijk. Technologie moet in dienst staan van de patiënt en intermenselijk contact bevorderen. Of het nu gaat om zorgrobots, 3D-printing, domotica of andere hulpmiddelen.
Over het lectoraat
Wereldwijd ervaart ongeveer een op de vier mensen belemmeringen in het dagelijks functioneren. Dit kunnen lichte, maar ook zeer ingrijpende en complexe beperkingen zijn, zoals na een beroerte, dwarslaesie of bij dementie. Ondanks de diversiteit aan belemmeringen en oorzaken is er een ding gemeenschappelijk: mensen met functionele belemmeringen komen allerlei barrières tegen in de samenleving die maken dat ze niet als anderen gewoon ‘mee kunnen doen’.
Het aantal mensen dat functionele belemmeringen ervaart groeit. Daarmee groeit ook de behoefte aan adequate zorg en ondersteuning. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Dat is niet acceptabel, zeker niet omdat deze tweedeling op basis van functionele belemmeringen deels samenvalt met sociaaleconomische en culturele scheidslijnen in de samenleving. Technologie kan een grote rol spelen als instrument voor een inclusieve samenleving en bijdragen aan duurzame zorg die toegankelijk is voor iedereen. In ons lectoraat richten we ons daarom op het (verder) ontwikkelen van technologie voor toepassing in de medische en gezondheidssector.

Over de lector
dr. Luc de Witte
Luc de Witte is lector Technologie voor Gezondheidszorg bij De Haagse Hogeschool. Tot eind 2021 was hij voorzitter bij Health Services Research binnen het Centre for Assistive Technology and Connected Healthcare (CATCH) aan de Universiteit van Sheffield.
Oorspronkelijk opgeleid tot arts, is Luc altijd betrokken geweest bij praktijkgericht onderzoek rondom de onderwerpen revalidatie en langdurige zorg. Dit betrof ook ouderenzorg, zorg voor mensen met mentale of fysieke beperkingen en zorg bij chronische ziekten. Eerder in zijn carrière was hij lector Technologie in Zorg bij Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool, en was Luc directeur van het innovatiecentrum EIZT waarbij hij circa 35 partners in de gezondheidszorg, -industrie en academici met elkaar verbond. Daarnaast was de Witte ook voorzitter van het Centre for Care Technology Research.
Luc werkt grotendeels internationaal. Hij is betrokken (geweest) bij een groot aantal onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten. Ook heeft hij succesvol 35 PhD studenten begeleid en ruim 300 internationale publicaties op zijn naam staan. Alle projecten hebben een praktijkgericht karakter en richten zich op het genereren van kennis om zo de zorg te kunnen ondersteunen, zowel in de praktijk als bij beleidsvorming. De thema’s in zijn onderzoek zijn: de service bij het leveren van hulpmiddelen, het (verder) ontwikkelen van technische hulpmiddelen, het ontwikkelen en evalueren van e-health toepassingen, zorgrobots en andere technologische innovaties voor zelfredzaamheid en zorg.
+31 (0)6 43 24 11 02
l.p.dewitte@hhs.nl
LinkedIn profiel
Nevenfuncties
- Directeur van de Global Alliance of Assistive Technology Organisations (GAATO)
- Actief lid van de Association for the Advancement of Assistive Technology in Europe (AAATE)