Wanneer je onderzoek is afgerond en je bezig bent met het publiceren van je onderzoeksoutput, komt ook het publiceren van je data om de hoek kijken. Je publiceert je data voor toekomstig hergebruik, bijvoorbeeld voor verder onderzoek of onderwijsdoeleinden. De Haagse hogeschool adviseert onderzoekers hun data na afloop van het onderzoek te deponeren in het DANS Data Stations. DANS is het nationale expertisecentrum voor onderzoeksdata van Nederland.  

Zo open als mogelijk, zo gesloten als nodig

De Nederlandse gedragscode wetenschappelijk integriteit vraagt van de onderzoeker om zowel de ruwe als bewerkte data zorgvuldig te bewaren gedurende een (voor het vakgebied en de methodologie) gepaste termijn en dat je de data zo veel mogelijk publiek beschikbaar maakt. Subsidieverstrekkers en uitgevers sluiten hierbij aan. Subsidieverstrekkers vragen dat je je inspant om na afronden van het onderzoek de data vrij toegankelijk te maken voor andere zoekers. En wanneer je wil publiceren in een tijdschrift, kan de uitgever verschillende dingen van je vragen. Bijvoorbeeld om je data te publiceren op de website van de uitgever, op te slaan in een data-archief of om je contactgegevens beschikbaar te stellen zodat de data opgevraagd kunnen worden. 

De Haagse Hogeschool is aangesloten bij – en deelt de ambities van – de Vereniging Hogescholen. De Vereniging Hogescholen heeft de Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in Science and Humanities ondertekend. De hogescholen maken onderdeel uit van het nationaal programma ‘Open Science.’ Op het gebied van Open Science wordt onder andere gestreefd naar ‘het zorgvuldig bewaren van onderzoeksdata en het ontsluiten van onderzoeksdata volgens het ‘FAIR principe’ (Fair, Accessible, Interopable en Reusable). De onderzoeksdata zijn dan beschikbaar voor collega’s binnen de eigen hogeschool, voor collega’s van andere hogescholen, voor onderzoekers verbonden aan kennisinstellingen (universiteiten, instellingen voor toegepast onderzoek) en voor partners uit de beroepspraktijk. Daarbij geldt ‘zo open als mogelijk, zo gesloten als nodig’.

FAIR data

In deze video worden de FAIR principes uitgelegd. De videoclip ‘FAIR datamanagement’ is gemaakt in 2023 door DCC-PO, een netwerk van hogescholen voor de ondersteuning van Research Data Management.

 

Data publiceren

Het publiekelijk delen van data van afgeronde (delen van) onderzoek ondersteund transparantie en openheid van onderzoek. Je komt tegemoet aan de eventuele eisen van subsidieverstrekkers of uitgevers en je eerbiedigt gedragscodes en declaraties. Je vergroot de impact van je onderzoek binnen en buiten je vakgebied en het komt de zichtbaarheid van jou als onderzoeker ten goede.

In de kern zijn er vier dingen belangrijk bij het delen van data: (1) plaats de herbruikbare data in een data-archief dat gebruikmaakt van (2) een metadatastandaard en (3) een persistent identifier en (4) voorzie de data van een licentie. (1) is nodig voor toegankelijkheid, (2) is nodig voor uitwisselbaarheid, (3) is nodig voor (terug)vindbaarheid en citeerbaarheid en (4) is nodig om daadwerkelijk hergebruik mogelijk te maken (en kan ook ingezet worden voor uitwisselbaarheid).

DANS Data Stations, het data-archief dat wordt aangeraden door De Haagse Hogeschool biedt alle opties. Metadatastandaard komt hieronder aan bod in het onderdeel Data archiveren. Hieronder gaan we in op licenties en citeren. Maar eerst bespreken we de redenen om het delen van data te beperken.  

Deze korte video met de titel ‘Publiceren’ illustreert de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden bij het publiceren van onderzoekdata. De video ‘Publiceren’ is gemaakt in 2022 door DCC-PO, een netwerk van hogescholen voor de ondersteuning van Research Data Management.

 

Data archiveren

Wanneer je onderzoek is afgerond en je bezig bent met het publiceren van je onderzoeksresultaten, komt ook het archiveren van je data om de hoek kijken. Hierdoor zorg je ervoor dat je onderzoek kan worden geverifieerd en gereproduceerd. Het archiveren van data draagt bij aan transparantie en onderzoekintegriteit. Het is een van de zorgplichten beschreven in de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit.

Deze korte video met de titel ‘Archiveren’ illustreert de belangrijkste aspecten waarmee je rekening moet houden bij het archiveren van onderzoekdata. De video ‘Archiveren’ is gemaakt in 2023 door DCC-PO, een netwerk van hogescholen voor de ondersteuning van Research Data Management.

 

Consortium

Bij een samenwerking met andere instellingen of organisaties zal in gezamenlijkheid moeten gekeken worden bij welke instellingen welke data waar worden gearchiveerd en hoe het delen van de data wordt gefaciliteerd. Deze afspraken moeten worden opgenomen in het (gezamenlijke) datamanagementplan maar daarnaast ook schriftelijk worden vastgelegd in een consortiumovereenkomst. Ga periodiek na of alle partijen de procedures blijven naleven die zijn afgesproken.

Ondersteuning door een data steward

Onderzoekers kunnen ondersteuning krijgen bij research datamanagement. De research datasteward(s) van de HHs zijn te benaderen via researchsupport@hhs.nl.