Om onderzoeksdata veilig, vindbaar en leesbaar te houden moet je als onderzoeker diverse activiteiten uitvoeren. Enerzijds activiteiten behorende bij het opslaan van de data en anderzijds activiteiten behorende bij het organiseren van de data.

Dataopslag en toegang

Research Drive

Bij het opslaan van je data moet je letten op zaken als het maken van een back-up, toegang tot en transfer van data en het leesbaar houden van data. Alle onderzoeksdata kunnen tijdens het onderzoek veilig worden opgeslagen met behulp van de tool Research Drive. Door gebruik te maken van Research Drive zijn de back-up en toegang van de data al in de basis goed geregeld.

Mocht je niet eerder hebben gewerkt met Research Drive, dan heb je er niet direct toegang toe, je wordt dan toegevoegd als gebruiker door de functioneel beheerder van Research Drive: de datastewards van de bibliotheek. Een gebruikersaccount geeft geen rechten tot het aanmaken van nieuwe projectmappen.

Bij ieder nieuw onderzoeksproject (met of zonder subsidie) vindt een startgesprek met een datasteward plaats. Zie hieronder de details van het gesprek. Een projectmap in Research Drive is aan te vragen via researchsupport@hhs.nl.

Organiseren van data

De tijd die je investeert in het nadenken over het organiseren van onderzoeksdata en de bijbehorende data- en projectdocumentatie, verdient zich op termijn dubbel en dwars terug. Het maakt de data namelijk makkelijker vindbaar en begrijpelijk. Voor jezelf, voor de onderzoekers waarmee je samenwerkt en later voor anderen die je data gaan hergebruiken. Het is dan ook zaak om de data op een consequente manier op te slaan en te voorzien van accurate documentatie en metadata. Zorg voor een overzichtelijk structuur van je folders en bestanden en maak gebruik van informatieve en veelzeggende bestandsnamen.

Ondersteuning door een Datasteward

Onderzoekers kunnen ondersteuning krijgen bij research data management. De research datasteward(s) van de HHs zijn te benaderen via researchsupport@hhs.nl