HBO-ICT - Deeltijd

ICT is onmisbaar. Nu en in de toekomst. Wil jij ICT-oplossingen bedenken waar iedereen wat aan heeft? Zodat je nét die extra stap zet in je huidige bedrijf? Tijdens de ICT deeltijdopleiding haal je binnen 4 jaar je bachelor of ICT. Het eerste halfjaar oriënteer je je in de breedte. Daarna kies je een richting en studeer je aan De Haagse verder in de richting van software engineer. Je analyseert, ontwerpt, bouwt en beheert. Denk aan softwareproducten als apps, of softwaresystemen als databases. Ook ontwikkel je je vaardigheden op het gebied van projectmanagement en modelleren. En je krijgt de nodige theorie voor je kiezen die je meteen toepast in jouw bedrijf. Je bent een doorzetter, houdt van puzzelen en hebt een actieve studiehouding. Met ICT heb je de wereld aan je vingers.

Opbouw van HBO-ICT - Deeltijd

Studiepunten

60

per jaar

Zelfstudie

14

uur per week

Projecturen

14

uur per week

College

6

uur per week


Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

Het eerste semester van jaar 1 is breed: je oriënteert je op software engineering, bedrijfskundige informatica en ook op security aspecten. Business Information Systems is het centrale thema. Hoe werken de processen in organisaties? Waar zitten de knelpunten en hoe kun je die oplossen met de juiste software? Je verdiept je in bedrijfsprocessen, requirements, databases en security aspecten. Op donderdagavond kom je bij elkaar met andere software engineers, die vaak al actief zijn in het werkveld. Zo leer je van elkaars expertise, voorbeelden en ervaring. Een actieve houding tijdens die contacturen is enorm belangrijk en levert meerwaarde op. Niet alleen voor je medestudenten, maar vooral voor jezelf. Op dinsdagavond is het tijd voor digitaal contact: blended learning dus.

Vanaf het tweede semester studeer je verder in de richting van software engineering aan De Haagse, maar je kunt tussentijds overstappen naar dezelfde opleiding bij HAN of Fontys. Je verdiept je in ontwerpen en programmeren. Ondertussen werk je alleen of met medestudenten in praktijkopdrachten aan een beroepsproduct. Het hele jaar door krijg je studieloopbaanbegeleiding, bouw je een portfolio op en train je professional skills als samenwerken, plannen, problemen oplossen en interviewen.

Lesrooster

Semester 1
Business processes and requirements
Information modeling and database design
Database querying
Semester 2
Introduction programming
Design
Event driven programming

Jaar 2

Kennis verdiepen

Het tweede jaar bestaat uit 2 semesters. Eentje behandelt object-oriented software engineering (OOSE), waarin je leert over de hoe je software opbouwt, modelleert en ontwerpt. En eentje gaat over databases en het verwerken van data. Je kiest zelf welk semester je eerst volgt en kunt altijd nog besluiten om over te stappen de opleiding software engineering aan HAN of Fontys. Ook scherp je je professional skills aan, zodat je straks in het werkveld vaardigheden beheerst als samenwerken, verslagleggen en helder communiceren.

Vaak heb je al een baan naast je studie en pas je de kennis die je opdoet direct toe bij de organisatie waar je werkzaam bent. Vanaf jaar 2 is het belangrijk om in een omgeving te werken waarin je aantoonbaar bezig bent met ICT, omdat dit een voorwaarde is voor het oefenen van je professional skills.

Jaar 3

Relevante werkplek

In het derde jaar wordt de studie abstracter en conceptueler. Je verdiept je in webapplicaties tijdens het eerste halfjaar. In het tweede semester zoom je op secure enterprise architectures, Nog steeds kun je switchen tussen HAN en Fontys, als je liever de deeltijdopleiding HBO ICT richting software engineering in een andere plaats volgt.

De relevante werkplek op ICT-gebied is in het derde jaar verplicht. Dat is vaak geen probleem, want ICT’ers zijn gewild. Ook je professional skills blijf je bijspijkeren. En ook dat gaat beter op een relevante werkplek.

Jaar 4

Afstuderen

In het vierde studiejaar studeer je af. Eerst doe je nog een semester dat je alleen aan De Haagse kunt volgen. Je kunt vanaf jaar 4 dus niet meer wisselen naar de HAN of Fontys. Vanaf het tweede semester is het tijd voor de afstudeerstage. Die voer je uit bij het bedrijf waar je werkzaam bent, of bij een andere opdrachtgever in de ICT. Doe onderzoek naar software voor gezichtsherkenning bij belangrijke evenementen. Of onderzoek de mogelijkheden van Google Nearby bij het digitaal ondertekenen van vrachtbrieven. Hierover schrijf je een verslag dat wordt beoordeeld door de examinatoren van De Haagse Hogeschool en een ICT’er uit het werkveld.

Werkvormen

Colleges, excursies, practica, projecten

Als je denkt dat je klassieke hoorcolleges krijgt bij HBO ICT deeltijd, dan ben je hier niet op de goede plek. De lessen zijn activerend. Maak je huiswerk van tevoren, bestudeer de stof en houd bij waar je tegenaan loopt. Zelfs voor de eerste Meet & Match dag moet je je al voorbereiden. Jij wilt toch ook het beste uit jezelf halen als software engineer?

Op donderdagavond is het tijd voor peer-review en feedback op de stof en de casussen waarmee je bezig bent geweest. Je neemt zelf de regie en bent actief in groepjes aan het werk. Daarna kun je op dinsdagavond tijdens het online contactmoment vragen stellen over de stof en zelf inbrengen waar de discussie over gaat. Zowel de docent als je medestudenten denken mee en geven antwoord op je vragen in de online community.

Verder werk je tijdens elk semester aan casussen die rechtstreeks uit de praktijk komen. Alleen of in een groepje. En je ontwikkelt je professional skills. Die ontwikkeling leg je vast in een portfolio.

Contact met de opleiding

Contact met de student

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Vanaf het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider met wie je bespreekt hoe het is om weer te studeren. Kun je alle informatie vinden? Hoe combineer je een studie met gezin en werk? Heb je de juiste motivatie en drive? Ook bespreek je de ontwikkeling van je professionele vaardigheden met je studieloopbaanbegeleider. En de carrièremoves die je wilt maken.

Als je langer wilt praten, bijvoorbeeld over een (studie)dipje, twijfels, een vervelende ziekte of iets anders, dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.


Geïnteresseerd in
HBO-ICT - Deeltijd?