Ondernemerschap & Retail Management - Voltijd

Een webshop, product of dienst in de markt zetten. Ondernemerschap leer je door te doen. Retail is volop in beweging. Zo is winkelen in een winkelstraat niet vanzelfsprekend meer. Alles wat je tijdens colleges leert, zet je in bij projecten. De laatste twee jaar specialiseer je in Ondernemerschap óf Retail.

Opbouw van Ondernemerschap & Retail Management - Voltijd

Hoorcollege

6 - 8

uur per week

Werkcollege

10 - 12

uur per week

Zelfstudie

20

uur per week

Projecten

2

van 20 weken

Te behalen studiepunten

60


Jaar 1

Bouwen aan een basiskennis

In het propedeusejaar van de bachelor Ondernemerschap & Retail Management (ORM) leer je de basis van het ondernemerschap en retailmanagement. Kennis doe je op bij vakken als Marketing & Sales, Management & Organisatie of Economie & Recht. Die kennis krijgt waarde als je die leert gebruiken tijdens de projecten. Bijvoorbeeld tijdens het retailproject in samenwerking met de Haagse binnenstad, waarbij je een winkelgebied verbetert. Ook start je een echt bedrijf dat eerste jaar. Je doet marktonderzoek, bekijkt welk product of welke dienst je in de markt wilt zetten. Je maakt een ondernemingsplan, zorgt voor voldoende geld en onderzoekt wat mag en niet mag volgens de wet. Je verkoopt via allerlei kanalen, waaronder de webshop van de opleiding. Zo maak je kennis met online én offline marketing.

Voorbeelden uit de praktijk

Eerder zetten studenten een bloemensnijder, telefoonhoesjes, sokken, draadloze boxjes of ruitenwissers voor op de badkamer spiegel. Of brachten ze versierde kerstbomen bij mensen thuis voor een kleine vergoeding. Een klapper was het sleutelhangertje met een plantje erin (Pettree). Die student die dat bedacht, heeft nu een succesvolle online webshop.

Lesrooster

Semester 1
Marketing
Management & Organisatie
Finance
Communiceren
Project Young Entrepreneurs
Studie- en loopbaanvaardigheden
Semester 2
Online Business
Onderzoek
Economie & Recht
Global Business
Project Young Entrepreneurs
Studie- en loopbaanvaardigheden

Jaar 2

Het tweede jaar van Ondernemerschap & Retail Management is een verdieping van de thema's uit jaar 1: Economie (o.a. Financieel Management), (Online) Marketing (Zoekmachine Marketing en Social Media Strategie), Management & Organisatie (zoals HRM en Bedrijfsprocessen), maar ook Taalvaardigheid in het Engels en Nederlands. Een moderne retailer of ondernemer neemt geen bedrijfsbeslissingen zonder onderbouwing. Het thema Onderzoek blijft daarom ook dit jaar belangrijk. 
Natuurlijk ga je weer aan de slag in de praktijk. Je voert een opdracht uit die samenhangt met trends, theorie en vraagstukken in het werkveld. In het eerste semester ontwerp en onderzoek je zelf een duurzaam winkelconcept voor een binnenstedelijk gebied in de Randstad. In het tweede semester ontwikkel je een social mediastrategie en voer je deze uit voor een bestaande ondernemer. Zo maak je kennis met de uitdagingen die ondernemers in de praktijk tegenkomen en ontdek je je eigen ondernemersvaardigheden. 
In jaar 2 kies je zelf een vak dat aansluit bij je vervolgkeuze in jaar 3 of dat een verdieping is op je interessegebieden. Ook kun je kiezen voor studiereizen of projecten. Verder oriënteer je je, samen met je studieloopbaanbegeleider, op jouw vervolgstudiekeuze. Wat past het beste bij jou? Waar liggen je talenten en passies? Kies je voor Ondernemerschap of Retail Management?

 

 

Jaar 3

Specialisatie Ondernemerschap

Tijdens je stage verdiep jij je in de branche of sector waarin jij wilt ondernemen. Je leert de tricks of the trade, die je later kunt inzetten voor je eigen bedrijf. Daarnaast help je jouw stagebedrijf bijvoorbeeld om een belangrijke commerciële vraag op te lossen. Op een ondernemende manier natuurlijk. En wil je een webwinkel openen? Denk dan aan een stage bij Bol.com en kijk de kunst af bij een van de groten in de business. Of loop mee met die ene horecaondernemer waar je tegenop kijkt. Een sociaal betrokken ondernemer kan je vertellen hoe je goed zaken doen combineert met goed doen voor mens en maatschappij.  

Specialisatie Retail

Je volgt gespecialiseerde retailvakken. Hoe richt je een winkelketen in en stuur je grote groepen aan? Natuurlijk staan we ook stil bij de klant. Hoe creëer je een krachtige winkelbeleving? En hoe verkoop je het best online? Gedurende het project help jij om de winkel(formule) van een retailondernemer toekomstbestendig te houden. 

Bekijk hier de video over stagelopen in jaar 3.

Jaar 4

Specialisatie & afstuderen

Specialisatie Ondernemerschap

In jaar 4 ga je aan de slag met je ondernemingsidee. Je zoekt dat idee helemaal uit: van slagingskans tot (financiële) haalbaarheid. Daarnaast volg je vakken gericht op ondernemerschap. Ongeveer de helft van de vakken kun je toepassen op je eigen onderneming of ondernemingsidee. Ook denk je na over hoe je met je onderneming een bijdrage levert aan de maatschappij. Het laatste halfjaar (semester) van de studie zet je de puntjes op de i. Je verdiept je in dat ene onderwerp waarmee je misschien wel het beste bedrijf van de wereld opzet!

 

Specialisatie Retail

Je loopt stage en past je kennis direct toe in de praktijk: bijvoorbeeld bij Rituals, Albert Heijn of de Bijenkorf. Ook werk je aan jouw professionele vaardigheden. De tweede helft van het schooljaar studeer je af en doe je een afstudeeronderzoek bij een bedrijf. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe een winkelketen zorgt voor meer klanten en meer omzet. Of je verdiept je in de (online) winkelbeleving en geeft hierover advies. Hoe verbeter je je online marketingstrategie en haal je het beste uit mensen? 


De tweede helft van het schooljaar studeer je af. Heb je gekozen voor Retail Management? Dan doe je een afstudeeronderzoek bij een bedrijf. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe een winkelketen zorgt voor meer klanten en meer omzet. Of je verdiept je in de winkelbeleving, hoe je je online marketingstrategie verbetert en hoe je het beste uit je mensen haalt. En geeft hierover advies. 
Bij de specialisatie Ondernemerschap zet je de puntjes op de i van je eigen onderneming of ondernemingsidee. Je verdiept je in dat ene onderwerp waarmee je misschien wel het beste bedrijf van de wereld opzet!

 

Ervaringen buiten de collegezaal

Sanne Veltman

Over bijles geven

Mark den Heijer

Over je brood verdienen

Ajay Nirandjan

Over de studietrip naar Finland

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Je hebt er vast weleens van gehoord: de major-minorstructuur. Dat betekent dat een deel van je studie vastligt: de major. En een deel van de vakken kies je zelf: de minors. De minors volg je bij De Haagse Hogeschool, een andere hogeschool of een universiteit. Zelf bieden we verschillende minors aan. Bijvoorbeeld Advies & Verandering, waarin je van verandering verbetering maakt. En wat dacht je van Social Media & Business? Of de minor Bedrijfsovername of Agribusiness, waar verschillende afgestudeerden bij betrokken.

Werkvormen

Colleges, projecten en zelfstudie

We bieden de juiste combinatie aan van denken en doen. Een goede balans tussen analyse en actie. De opleiding Ondernemerschap & Retail Management (voorheen Small Business & Retail Management) is er een voor doeners met denkkracht die iets doen voor én met de omgeving. En dat zie je terug in de werkvormen. Zo heb je werkcolleges: met de stof die je dan krijgt, ga je direct in een groepje aan het werk. Daarnaast heb je af en toe hoorcolleges, bijvoorbeeld bij de uitleg van de projecten waarmee je het meest bezig zult zijn. Hierin probeer je vragen te beantwoorden als: hoe zet ik een bedrijf op? Hoe zet ik een product in de markt? Hoe zorg ik voor de financiën, hoe kan ik sociaal ondernemen en hoe maak ik een (groen) ondernemersplan? Verder duik je de praktijk in. Bijvoorbeeld bij de businessgame, of tijdens projecten. Actualiteit staat altijd voorop; denk aan nieuwe retailconcepten, sociaal ondernemerschap of nieuwe ontwikkelingen. En o ja, tot slot: zelfstudie. Elke week bereid je zelfstandig de lessen voor, je leest en maakt opdrachten.

Contact met de opleiding

Vragen over toegangseisen, instromen en studeren kun je stellen aan onze propedeuse coördinator Joyce van der Bij via mail orm@hhs.nl of telefoon 06 390 808 64.

Je kunt ook contact opnemen met de faculteit Business, Finance & Marketing via mail bfm@hhs.nl of telefoon 070 – 445 8150.Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Dat klopt. Je krijgt volop hulp. Aan het begin van je opleiding ORM (voorheen SBRM) maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. En als je moeite hebt met een vak, word je gekoppeld aan een ouderejaarsstudent. Verder begeleidt een vakdocent je bij de projecten in groepsverband. En tijdens je afstuderen heb je intensief contact met een afstudeerbegeleider. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert hoe je aan het hbo studeert. Ben je een buitenlandse student? Dan kun je extra begeleiding krijgen dankzij het studiemaatjessysteem. Hierbij maakt een buitenlandse ouderejaarsstudent je wegwijs in De Haagse Hogeschool en omgeving.

Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Ondernemerschap & Retail Management - Voltijd ?