Ondernemerschap & Retail Management - Voltijd (voorheen SBRM)

Een pop-up store, een webshop of een product (opnieuw) in de markt zetten. Als er één vak is waarbij je leert door te doen, dan is het wel het ondernemerschap. Het is bovendien een vak dat volop in beweging is: winkelen in een winkelstraat is echt niet meer zo vanzelfsprekend. De eerste 2 jaar krijg je les volgens thema’s, zoals marketing, economie of management. Alles wat je tijdens de colleges leert, zet je weer in bij de projecten. Zoals Young Entrepreneurs, waarbij je een eigen onderneming opzet. De laatste 2 jaar specialiseer je je als retailer of ondernemer.

Opbouw van Ondernemerschap & Retail Management - Voltijd (voorheen SBRM)

Hoorcollege

6 - 8

uur per week

Werkcollege

10 - 12

uur per week

Zelfstudie

20

uur per week

Projecten

2

van 20 weken

Te behalen studiepunten

60


Jaar 1

Bouwen aan een basiskennis

In het propedeusejaar van de bachelor Ondernemerschap & Retail Management (ORM, voorheen SBRM) leer je de basis van het ondernemerschap en retailmanagement. Kennis doe je op bij vakken als Marketing & Sales, Management & Organisatie of Economie & Recht. Die kennis krijgt waarde als je die leert gebruiken tijdens de projecten. Bijvoorbeeld tijdens het retailproject in samenwerking met de Haagse binnenstad, waarbij je een winkelgebied verbetert. Ook start je een echt bedrijf dat eerste jaar. Je doet marktonderzoek, bekijkt welk product of welke dienst je in de markt wilt zetten. Je maakt een ondernemingsplan, zorgt voor voldoende geld en onderzoekt wat mag en niet mag volgens de wet. Je verkoopt via allerlei kanalen, waaronder de webshop van de opleiding. Zo maak je kennis met online én offline marketing.

Voorbeelden uit de praktijk

Eerder zetten studenten een bloemensnijder, telefoonhoesjes, sokken, draadloze boxjes of ruitenwissers voor op de badkamer spiegel. Of brachten ze versierde kerstbomen bij mensen thuis voor een kleine vergoeding. Een klapper was het sleutelhangertje met een plantje erin (Pettree). Die student die dat bedacht, heeft nu een succesvolle online webshop.

Lesrooster

Blok 1
Marketing & Sales
Onderzoek
Taalvaardigheden
Economie & Recht
Project Young Entrepreneurs
SLB Intra- en interpersoonlijke vaardigheden
Blok 2
Economie & Recht
Taalvaardigheden
Management & Organisatie
Project Young Entrepreneurs
SLB Intra- en interpersoonlijke vaardigheden
Business Game
Blok 3
Marketing & Sales
Economie & Recht
Onderzoek
Project Young Intrapreneurs
SLB Intra- en interpersoonlijke vaardigheden
Blok 4
Marketing & Sales
Presentatievaardigheden
Economie en Recht
Project Young Intrapreneurs
SLB Intra- en interpersoonlijke vaardigheden
Sleep opzij

Jaar 2

Het tweede jaar van de opleiding Ondernemerschap & Retail Management komen alle thema’s  voorbij: Economie & Recht, Marketing & Sales, Management & Organisatie en Taal- & Onderzoeksvaardigheden. Je gaat nu de diepte in. Natuurlijk ga je ook de praktijk in: als ondernemer of retailer voer je een opdracht uit. Voor retail onderzoek je bijvoorbeeld het ideale winkelconcept voor de Haagse binnenstad. Twee blokken lang krijg je alles wat te maken heeft met winkels en store design. Groene pop-up stores komen bijvoorbeeld aan bod: wat dacht je van een winkel waar je een bierbostelbroodje bestelt? Duurzamer kan bijna niet: brood gemaakt van een restproduct dat overblijft bij bierbrouwen. En ga je graag de grenzen van Den Haag over? Dat kan! We onderzoeken ook winkelconcepten in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen.

In het tweede project help je ondernemers bij de ontwikkeling en uitvoering van een socialemediastrategie. Zo leer je ondernemers en hun manier van denken en doen beter kennen. Meer dan 25 retailondernemers zijn hiermee geholpen. Aan het eind van jaar 2 kies je je specialisatie: wordt het Ondernemerschap of Retail Management?Jaar 3

Specialisatie Ondernemerschap

Bij Small Business verdiep jij je in het derde jaar in de branche of sector waarin jij wilt ondernemen. Dit doe je tijdens je stage. Je leert hier de tricks of the trade, die je later kunt inzetten voor je eigen bedrijf. Daarnaast help je jouw stagebedrijf bijvoorbeeld om een belangrijke commerciële vraag op te lossen. Op een ondernemende manier natuurlijk. En wil je een webwinkel openen? Denk dan aan een stage bij Bol.com en kijk de kunst af bij een van de groten in de business. Of loop juist een semester mee met die ene horecaondernemer waar je tegenop kijkt, een sociaal betrokken ondernemer of een bedrijf in groene stroom.

Specialisatie Retail

Retailstudenten volgen in het derde jaar gespecialiseerde retailvakken. Hoe richt je een winkelketen in en hoe stuur je grote groepen mensen aan? Natuurlijk staan we ook stil bij de klant. Hoe creëer je een prachtige winkelbeleving? En hoe verkoop je eigenlijk het best online? Verder richt je je op het toekomstbestendig maken van de retail. Zodat we ook over 10 of 20 jaar nog kunnen genieten van prachtige winkels.

Jaar 4

Specialisatie & afstuderen

In jaar 4 van de hbo-opleiding ORM (voorheen SBRM) gaan de studenten die hebben gekozen voor Ondernemerschap aan de slag met hun ondernemingsidee. Je zoekt dat idee helemaal uit: van slagingskans tot (financiële) haalbaarheid. Daarnaast volg je vakken gericht op ondernemerschap. Ongeveer de helft van de vakken kun je toepassen op je eigen onderneming of ondernemingsidee. Ook denk je na over hoe je met je onderneming een bijdrage levert aan de maatschappij. Retailstudenten lopen stage in jaar 4. Hier pas je de kennis die je hebt opgedaan direct toe in de praktijk: bijvoorbeeld bij Rituals, Albert Heijn of de Bijenkorf. 

De tweede helft van het schooljaar studeer je af. Heb je gekozen voor Retail Management? Dan doe je een afstudeeronderzoek bij een bedrijf. Je onderzoekt bijvoorbeeld hoe een winkelketen zorgt voor meer klanten en meer omzet. Of je verdiept je in de winkelbeleving, hoe je je online marketingstrategie verbetert en hoe je het beste uit je mensen haalt. En geeft hierover advies. 
Bij de specialisatie Ondernemerschap zet je de puntjes op de i van je eigen onderneming of ondernemingsidee. Je verdiept je in dat ene onderwerp waarmee je misschien wel het beste bedrijf van de wereld opzet!


Ervaringen buiten de collegezaal

Sanne Veltman

Over bijles geven

Mark den Heijer

Over je brood verdienen

Ajay Nirandjan

Over de studietrip naar Finland

Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Je hebt er vast weleens van gehoord: de major-minorstructuur. Dat betekent dat een deel van je studie vastligt: de major. En een deel van de vakken kies je zelf: de minors. De minors volg je bij De Haagse Hogeschool, een andere hogeschool of een universiteit. Zelf bieden we verschillende minors aan. Bijvoorbeeld Advies & Verandering, waarin je van verandering verbetering maakt. En wat dacht je van Social Media & Business? Of de minor Bedrijfsovername of Agribusiness, waar verschillende afgestudeerden bij betrokken.

Werkvormen

Colleges, projecten en zelfstudie

We bieden de juiste combinatie aan van denken en doen. Een goede balans tussen analyse en actie. De opleiding Ondernemerschap & Retail Management (voorheen Small Business & Retail Management) is er een voor doeners met denkkracht die iets doen voor én met de omgeving. En dat zie je terug in de werkvormen. Zo heb je werkcolleges: met de stof die je dan krijgt, ga je direct in een groepje aan het werk. Daarnaast heb je af en toe hoorcolleges, bijvoorbeeld bij de uitleg van de projecten waarmee je het meest bezig zult zijn. Hierin probeer je vragen te beantwoorden als: hoe zet ik een bedrijf op? Hoe zet ik een product in de markt? Hoe zorg ik voor de financiën, hoe kan ik sociaal ondernemen en hoe maak ik een (groen) ondernemersplan? Verder duik je de praktijk in. Bijvoorbeeld bij de businessgame, of tijdens projecten. Actualiteit staat altijd voorop; denk aan nieuwe retailconcepten, sociaal ondernemerschap of nieuwe ontwikkelingen. En o ja, tot slot: zelfstudie. Elke week bereid je zelfstandig de lessen voor, je leest en maakt opdrachten.

Contact met de opleiding

Vragen over toegangseisen, instromen en studeren kun je stellen aan onze propedeuse coördinator Joyce van der Bij via mail orm@hhs.nl of telefoon 06 390 808 64.

Je kunt ook contact opnemen met de faculteit Business, Finance & Marketing via mail bfm@hhs.nl of telefoon 070 – 445 8150.Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Dat klopt. Je krijgt volop hulp. Aan het begin van je opleiding ORM (voorheen SBRM) maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. En als je moeite hebt met een vak, word je gekoppeld aan een ouderejaarsstudent. Verder begeleidt een vakdocent je bij de projecten in groepsverband. En tijdens je afstuderen heb je intensief contact met een afstudeerbegeleider. Ook volg je lessen studieloopbaanbegeleiding, waarin je leert hoe je aan het hbo studeert. Ben je een buitenlandse student? Dan kun je extra begeleiding krijgen dankzij het studiemaatjessysteem. Hierbij maakt een buitenlandse ouderejaarsstudent je wegwijs in De Haagse Hogeschool en omgeving.

Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon of decaan.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Ondernemerschap & Retail Management - Voltijd (voorheen SBRM)?

Meld je aan