Ondernemerschap & Retail Management - Voltijd

Misschien verkocht jij wel limonade of verdiende je je eerste geld met auto’s wassen. Ondernemen, managen, begeleiden, bij een winkel of onderneming. Je handen uit de mouwen steken en iets doen voor én met de maatschappij. Bij Ondernemerschap & Retail Management leiden we doeners op met denkkracht. 

Heeft De Haagse het ook voor jou?

De Haagse Hogeschool helpt jou in je online ontdekkingstocht. Gewoon vanuit huis, op je mobiel, tablet of computer. Kijk hieronder wat je allemaal kunt doen om te weten te komen welke opleiding het beste bij je past. Zo hopen we jouw studiekeuze zo gemakkelijk mogelijk te maken. Kom ontdekken of De Haagse het heeft voor jou.

 • Volg ons op Instagram
  Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij onze opleiding? Dat kan heel simpel. Volg ons op Instagram!
 • Meer weten? Vraag het een docent
  Vragen over toegangseisen, instromen en studeren kun je stellen aan onze propedeuse coördinator Joyce van der Bij via mail orm@hhs.nl  of telefoon 06 390 808 64.
 • Open Dag gemist? Volg onze webinar!
  Het kan zijn dat je onze virtuele open dag hebt gemist. Klik dan op de volgende link en bekijk de webinar die we hebben gemaakt over onze opleiding. Bekijk ook het tafelgesprek met vier studenten.

Studenten aan het woord

Stefanie Buschgens

De overstap van mbo naar hbo

Joella de Graaf

Over je opleiding kiezen

Rivaldo Saveedra Prado

Over de docenten

Sleep opzij

Toelatingseisen

Ondernemerschap & Retail Management (ORM), 2022-2023

Om met de bacheloropleiding Ondernemerschap & Retail Management (voorheen Small Business & Retail Management) te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Bij sommige profielen zijn bepaalde vakken verplicht. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Hieronder zie je de toelatingseisen. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder de tabel wat voor jou geldt.
HAVO
C&M (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
E&M
N&G (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
N&T (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
VWO
C&M (Economie of Management en Organisatie of Bedrijfseconomie)
E&M
N&G
N&T
MBO
Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingsadvies

Kijk wat in jouw situatie geldt

Het best aansluitende havo- en vwo-profiel is Economie & Maatschappij, Techniek of Zorg met in het vrije deel of als profielkeuzevak Management & Organisatie (M&O) en/of Economie en/of Bedrijfseconomie.

Heb je een mbo-diploma? Mbo-studie’s als filiaalhouder, ondernemer, manager, of marketing sluiten goed aan.
Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist een of meer vakken
Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt.  Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kan doen.

21+ toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.
Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met de examencommissie bekijk je of je in aanmerking komt voor vrijstellingen. Vragen hierover kun je stellen aan onze propedeusecoördinator Joyce van der Bij via mail orm@hhs.nl.
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Veelgestelde vragen Ondernemerschap & Retail Management Voltijd

Van alles, want we zijn een brede, business-opleiding! Denk aan een (online) marketingmanager, storemanager of accountmanager. Je eigen onderneming beginnen kan natuurlijk ook. Of ga aan de slag als manager of ondernemer in de horecabranche. Goed om te weten: Ondernemerschap & Retail Management staat in de top 6 van studies met de hoogste baankans. Van onze afgestudeerden vindt 84% binnen 1,5 jaar een baan op niveau. Hiermee zijn wij de hoogst scorende business-opleiding!

Nee, het is niet mogelijk om in februari in te stromen. Ons studiejaar start jaarlijks in september.

Aan het begin van het studiejaar bekijk je met je studieloopbaanbegeleider welke overlap er is met je vooropleiding. Vervolgens kan je via de examencommissie vrijstellingen aanvragen. Deze worden alleen toegekend als je kunt aantonen dat de inhoud (literatuur, onderwerpen, leerdoelen) voldoende overeenkomen.

Young Entrepreneurship Project (eerste semester): met een projectgroep ga je een echt bedrijf opzetten waarbij je een echt product gaat in- en verkopen.

Young Intrapreneurship Project (tweede semester): met een projectgroep ga je onderzoek doen naar een winkelgebied en breng je advies uit ter verbetering. 

Je hebt ongeveer drie á vier dagen per week les. We proberen standaard één dag per week vrij te roosteren. Per 10 weken verandert je rooster en kunnen de dagen wisselen.

Student voor een dag

5 november 2022

Bezoek onze Open Dag

Kom naar ons toe op zaterdag 5 november tussen 10.00 en 14.00 uur en maak kennis met onze docenten, studenten en locaties. Onze Open Dag staat in het teken van ontmoeten, doen en kijken of De Haagse het voor jou heeft.

Meelopen

Ervaar een dag lang hoe het is om op De Haagse te studeren. Je volgt echte colleges, zit bij echte werkgroepen, ziet hoe studenten met elkaar en met docenten omgaan. Je wordt de hele tijd begeleid door een van onze studenten.

Evenementen

 1. 5 november 2022
  Bezoek onze Open Dag
Bekijk al onze evenementen

Keuzehulp

We helpen je graag de juiste keuze te maken

Het kan dat je na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog niet weet wat je moet gaan studeren. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt.

Studie in beeld

Sleep opzij

Geïnteresseerd in
Ondernemerschap & Retail Management - Voltijd ?