Voeding en Diëtetiek - Voltijd

Bij de voltijdopleiding Voeding en Diëtetiek zit je zeker niet alleen maar in de schoolbanken; je past wat je hebt geleerd direct toe tijdens opdrachten met cliënten. Of werkt met medestudenten aan opdrachten en past nieuwe technologieën toe. Ook leuk: ontwikkel zélf een nieuw, gezonder en duurzamer product. En heb je zin om jouw grenzen op te zoeken? Reis bijvoorbeeld naar Australië of Suriname en ontdek hoe andere culturen met voeding omgaan. Of ga in Nederland de uitdaging aan. Wat dacht je van een challenge als ‘Maak Den Haag 100.000 keer fitter’? De opleiding Voeding en Diëtetiek is opgedeeld in semesters, periodes van 20 weken. In elk semester staat een van de drie beroepsrollen centraal: Voeding & Zorg, Voeding & Industrie en Voeding & Health Promotion.

Opbouw van Voeding en Diëtetiek - Voltijd

Jaar 1

Bouwen aan je basiskennis

Onderwijs  Zelfstudie  Studiepunten
 20 uur per week
 20 uur per week
 60 per jaar

De gevolgen van een gezonde en ongezonde levensstijl op de lange termijn, dat staat centraal in jaar 1. Hoe werkt je spijsvertering? En waar moet je op letten als je bijvoorbeeld last hebt van een hoge bloeddruk? Tijdens practica en projectlessen pas je de theorie toe in echte praktijksituaties. Je interviewt mensen met een andere culturele achtergrond en schrijft een voedingsadvies op maat. En leert welke meetinstrumenten je hiervoor kunt inzetten. Je vergroot je kennis van voedingsmiddelen enorm en gaat begrijpen dat consumenten volop worden verleid in een supermarkt.

In semester 1 staat het thema voeding bij gezondheid en ziekte centraal. Je brengt eerst je eigen voedingspatroon in kaart. Vervolgens onderzoek je de verschillende dieetboeken die er op dit moment verkrijgbaar zijn. Ook ga je aan de slag met verschillende technologische apparatuur waarmee je de lichaamssamenstelling van jezelf en die van andere personen kan meten. Ten slotte leer je meer over de voedingsadviezen bij de verschillende welvaartsziekten zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en obesitas.

In semester 2 staat het thema voeding en gedrag centraal en leer je hoe je gedrag kunt beïnvloeden. Je ontwikkelt gezondheidsvoorlichting voor een doelgroep en leert meer over de verschillende gedragsmodellen en technieken. Uiteindelijk voer je zelf de gezondheidsvoorlichting uit bij de doelgroep in de praktijk!

Semester 1: Voeding bij Gezondheid en Ziekte

Thema: Gezonde Voeding: hip, hype of hit?
 • Gezonde voeding
 • Richtlijnen, ADH, voedingsbehoefte
 • Eetlust en verzadiging
 • Macro- en micronutriënten
 • Lichaamssamenstelling
 • Metabole en energetische paden
Thema: Meten = weten: wat is nu ziek en gezond?
 • Bloedsomloop en ademhaling
 • Regulering van water en anorganische ionen
 • Hypertensie
 • Hyper-cholesterolemie
 • Hart- en vaatziekten
 • Psychologische en sociologische theorieën van gezondheid en ziekte

Semester 2: Voeding & Gedrag

Thema: Voeding in de samenleving: je bent wat je eet?
 • Determinanten van gezondheid
 • Obesitas en overgewicht
 • Metabool syndroom
 • Diabetes type 1 en 2
 • Omgaan met ziekte
 • Theorieën van motivatie en coping skills
 • Gezondheid binnen verschillende culturen
 • Productkennis
 • Voedingswaarde van levensmiddelen
Thema: De obesogene samenleving: accepteren of aanpakken?
 • Verleidingen in de omgeving
 • Sociale en culturele aspecten van consumentengedrag
 • Planmatige gezondheidsvoorlichting
 • Uitvoeren van kwalitatief onderzoek
 • Uitvoeren van een gezondheidsinterventie
 • Faseren van gedragsverandering
 • Beweging, sport en sportvoeding

Jaar 2

Kennis verdiepen

 Onderwijs  Zelfstudie Praktijkervaring
Studiepunten
 12 uur per week
 20 uur per week
 8 uur
 60 per jaar

Het tweede jaar zoom je in op de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Semester 3 staat in het teken van productkennis en productontwikkeling. Je ontwikkelt een innovatief, gezond en duurzaam product voor een supermarktketen. Hierbij houd je volop rekening met de behoefte van de opdrachtgever en natuurlijk met die van de consument. Bedenk jij een nieuwe voedingshype?

Daarnaast leer je in semester 3 hoe je als diëtist cliënten kunt begeleiden die zonder verwijsbrief bij jou op consult komen: de Directe Toegankelijkheid Diëtetiek (DTD). Ook ga je een vervolgconsult voeren met een cliënt met maag-, lever-, darmaandoeningen, een voedselallergie of -intolerantie. In semester 4 ga je aan de slag met ondervoeding in instellingen en de thuiszorg. Je maakt een magazine met medestudenten voor voedselverstrekkers met als thema ondervoeding en innovatie. Je schrijft hiervoor verschillende artikelen en bekijkt het onderwerp daarom vanuit verschillende kanten. Verder leer je in dit semester 4 bij risicogroepen te meten of en in welke mate ze ondervoed zijn.

In dit studiejaar werk je nóg meer samen met het werkveld. Je gaat een dag in de week stage lopen. Wat dacht je van ervaring opdoen in een verpleeghuis, een diëtistenpraktijk of bij een sportschool?

Semester 3: Voeding & Industrie

 • Thema: Productontwikkeling; zie jij het gat in de markt?
 • Thema: Productontwikkeling: Productcreatie!
 • Thema: Diëtistisch handelen

Semester 4: Voedselkwaliteit en voedselveiligheid

 • Thema: Ondervoeding, maak jij het verschil!?
 • Thema: Hoe veilig is ons voedsel?
 • Thema: Diëtistisch handelen

Jaar 3

Internationaal onderwijs en minor

Eén van de semesters in jaar 3 heet Health Promotion & Prevention. Samen met studenten van andere opleidingen los je vraagstukken binnen internationale organisaties op. Hoe motiveer je kinderen in Indonesië om meer groenten te eten? Of wat kan een Afrikaanse organisatie doen om de ernst van ondervoeding vast te stellen? En hoe maak je een lekkere koek voor peuters met de juiste ingrediënten? Alle vakken worden in het Engels gegeven en je onderzoekt hoe andere culturen naar voeding kijken. Trek eropuit en ga naar Griekenland, Nieuw-Zeeland of Spanje. Je kunt natuurlijk ook in wereldstad Den Haag blijven en college volgen met studenten van over de hele wereld.

In het derde jaar kies je een minor. Dit zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je kunt kiezen tussen twee minors van 15 ECTS of één minor van 30 ECTS, zowel binnen De Haagse Hogeschool als aan andere hogescholen/universiteiten in binnen- of buitenland. Denk aan richtingen als leefstijlcoach of food product design om je nog meer in het vakgebied te verdiepen. Liever iets anders? Innoverend ondernemen is een populaire minor. Of wat dacht je van keuzemodules die je voorbereiden op een master aan de universiteit? Bijna alles kan! Een stage mag ook in de minorruimte. Kun je vast je cv oppoetsen.

Jaar 4

(Stage)opdrachten

Het laatste jaar van de studie Voeding en Diëtetiek sta je op eigen benen. Gedurende het gehele jaar werk je aan 3 (stage)opdrachten. Zo doe je 10 of 15 weken praktijkervaring op binnen het paramedisch werkveld van de diëtist. Of loop je stage in het bedrijfsleven, of juist in de richting van de onderzoekspraktijk, bijvoorbeeld bij researchafdelingen van levensmiddeleninstellingen. Welke technologische hulpmiddelen werken goed bij welke patiëntengroep? Is het niet eens tijd om een nieuw behandeladvies voor diabetici te ontwikkelen? En wil je alles weten over Griekse kaas en glutenvrije pannenkoeken? Ga op onderzoek uit en schrijf er een rapport over. De opdrachten zijn net zo breed als de opleiding zelf. Zo kun je je goed voorbereiden op je loopbaan en krijg je de mogelijkheid je te onderscheiden van andere studenten.

Je docenten

Caroline Doorenbosch


Nancy van der Burg


Anna Heemskerk


Tim Hildering


Francis Hollander-Kraaijeveld


LinkedIn LinkedIn profiel

Ilsa Meeldijk


Tonnie van Genugten


Puck Suers


Emine Taskiran-Chaudry


LinkedIn LinkedIn profiel

Marianne Goedhart


LinkedIn LinkedIn profiel

Mieke Schrijvers


Paul van den Berg


Cora van Waveren


Joke Verberg


Yvonne van der Lee


Machteld van Lieshout

m.vanlieshout@hhs.nl
06 - 89 99 01 59

LinkedIn LinkedIn profiel

Jacqueline Langius


LinkedIn LinkedIn profiel

Fee Kortekaas


Inge Audenaerde


Memon Boukiour


Caroelien Schuurman


LinkedIn LinkedIn profiel

Willemijn Pelser


Marjolein Baauw


Miriam van der Werf


LinkedIn LinkedIn profiel

Margriet Lerink-Mulderink


LinkedIn LinkedIn profiel

Gera van den Bergh


Paula Groen


Bart van der Wijst


LinkedIn LinkedIn profiel

Michelle Dingemanse


LinkedIn LinkedIn profiel

Simone Hackett


Claudia Choi


Cathalijne de Klerk


LinkedIn LinkedIn profiel

Rishi Manraj


Sleep opzij

Minors

Je studie samenstellen

Minors vallen buiten de vaste vakken van de opleiding Voeding en Diëtetiek. Het zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Je selecteert ze zelf, soms in overleg met je studieloopbaanadviseur. En bijna alles kan. Volg een verdiepende minor waarmee je jezelf specialiseert in je vakgebied. Bijvoorbeeld op het gebied van preventie of ontwikkel je tot leefstijlcoach. Liever iets anders? Innoverend ondernemen is een populaire minor, of wat dacht je van keuzemodules die je voorbereiden op een master aan de universiteit?

Werkvormen

Variatie in onderwijs

Het onderwijs van de opleiding Voeding en Diëtetiek is gericht op drie pijlers: samenwerkend leren, praktijkgericht leren en leren op maat. Je hebt daarbij 5 dagen in de week een halve dag les en iedere dag een halve dag de tijd om je voor te bereiden op deze lessen.

Maandag

In het eerste studiejaar zijn maandag de lessen Diëtistisch Handelen. Hierbij ga je aan de slag met de verschillende vaardigheden die je nodig hebt als diëtist. De kennis die je opdoet op de andere dagen is belangrijk om op de juiste manier iets over te kunnen brengen aan een cliënt, klant, collega of samenwerkingspartner. Een groot onderdeel van diëtistisch handelen is dan ook: gespreksvaardigheden oefenen, digitale hulpmiddelen gebruiken, adviezen geven op de juiste manier en behandelplannen opstellen.

Dinsdag

De lijn Leren op Maat biedt de meeste keuzevrijheid en vindt op dinsdag plaats. Je kiest je eigen challenge op het gebied van voeding en leefstijl en werkt daar een groot deel van het jaar aan. Het is een challenge die buiten de school te vinden is. Je werkt samen met docenten en het werkveld in zogenoemde Learning Communities.

Woensdag, donderdag en vrijdag

Op woensdag, donderdag en vrijdag volg je de lijn Samenwerkend Leren. In deze lijn werk je op woensdag samen met andere studenten aan verschillende opdrachten om de theorie eigen te maken. Op donderdag wordt er in de klas gewerkt met de werkvorm Team Based Learning. Je bereidt de les individueel voor, doet eerst een individuele proeftoets, en maakt vervolgens de proeftoets en opdrachten in een vaste groep studenten. Over de antwoorden van de opdrachten discussieer je. Op vrijdag werk je samen met andere studenten aan projecten.

Contact met de opleiding

Je vragen over toegangseisen, instromen en studeren bij Voeding en Diëtetiek voltijd mail je via vd-voltijd@hhs.nl. Je kunt ons ook vinden op Facebook en Instagram. 

Contact met de student

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Vooral in het eerste jaar kijken we samen of jij bij de studie past en andersom. Voeding en Diëtetiek is een brede opleiding. Daarom is het belangrijk dat je goed met je studieloopbaanbegeleider bespreekt welke keuzes je wilt maken: welke interesses heb je, wat voor stageplek past goed bij jou? Hoe werk je aan je competenties en welke actiepunten bouw je in? De studieloopbaanbegeleider helpt je daarmee en is persoonlijk betrokken. Ook vinden we het belangrijk dat je zelf initiatief neemt en de regie houdt over je eigen ontwikkeling. Dat doe je in je carrière straks ook. Zijn er omstandigheden die je studievoortgang in grote mate belemmeren? Dan kun je terecht bij onze decaan.

Studiepunten halen

Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 50-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).  

Behaal je minder dan 50 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de  Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Geïnteresseerd in
Voeding en Diëtetiek - Voltijd?