Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Ligt jouw passie voor huidzorg op cosmetisch én op medisch gebied? En wil je jouw kennis en vaardigheden verdiepen in een flexibel traject? 

 In overleg met de opleiding en op basis van jouw kennis, achtergrond en ervaring is het mogelijk om versneld toetsen af te leggen. Tijdens de opleiding ga je onder andere aan de slag met praktijkgericht onderzoek. Je leert daarnaast alles over de behandeling van pigment- en haarafwijkingen, huidtumoren, acne, littekens, wonden, eczeem en oedeem.

Het is mogelijk om je aan te melden voor de opleiding Huidtherapie van 1 oktober 2022 tot en met 15 januari 2023 voor het daaropvolgende studiejaar.

Ben jij werkzaam in de schoonheidsverzorging of de (para)medische zorg? Of ben je al in het bezit van een bachelorsdiploma én heb je een passie voor huidzorg? Kies dan voor de deeltijdopleiding Huidtherapie en volg een leerroute die bij jouw situatie en ervaring past.

Tijdens de opleiding verdiep je je in praktijkgericht onderzoek, leer je alles over behandelingen en krijg je communicatievaardigheden onder de knie. Kortom je verdiept je kennis en vergroot je ervaring met een studieprogramma op maat in de wereld van pigment- en haarafwijkingen, (preventie van) huidtumoren, acne, littekens, wonden, eczeem en oedeem.

Samen met je studiecoach bepaal je op welke manier jij het programma volgt en of er leeruitkomsten zijn die jij al beheerst. Dit biedt mogelijkheden voor versnelling. Bij het opstellen van jouw studieprogramma houden we dus rekening met je (werk)ervaring en met je werk- en je thuissituatie. In jaar 1, het propedeusejaar, moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten halen.


 

Alles over toelating

Toelatingseisen
Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Vwo
 • C&M
 • E&M
 • N&G
 • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

 

Vanwege een numerus fixus-deadline is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor studiejaar 2023/2024. Vanaf 1 oktober 2023 is het mogelijk om je aan te melden voor studiejaar 2024/2025. 

Studeren naast je werk

Werkervaring

Om deel te kunnen nemen aan de deeltijdopleiding Huidtherapie is relevante werkervaring belangrijk. Bijvoorbeeld als schoonheidsspecialiste, verpleegkundige, dokters-, apothekers- of tandartsassistente, of een andere baan in de gezondheidszorg. Bij je aanmelding voor de deeltijdopleiding vragen we om je cv. De werkervaring die je hierin vermeldt, telt mee in jouw uiteindelijke ranking om toegelaten te worden tot de opleiding. Dus hoe relevanter en uitgebreider (in jaren en uren) jouw werkervaring is, hoe meer punten je daarvoor krijgt tijdens de selectie.

Huidige werkkring/werkzaamheden

In je cv kunnen we ook zien wat je huidige werkkring is. Tijdens de opleiding is een relevante werk- of stageplek nodig om opdrachten vanuit de opleiding te kunnen doen. Ieder semester maak je samen met je studiecoach een werkplekscan om te bepalen in hoeverre je jouw werkplek kunt gebruiken voor leeractiviteiten en toetsing van competenties. Moet je bijvoorbeeld oefenen met het behandelen van oedeem en heb jij geen cliënten of patiënten in je praktijk die daar last van hebben, waardoor je die niet onder begeleiding kunt behandelen? Dan ga je op zoek naar een andere stageplek voor dat semester. Ook kun je dan extra oefenen op school met deze behandelvaardigheden. Een integrale stage, waarbij je alle werkzaamheden, competenties en kennis toepast, vindt pas plaats tijdens jaar 3 of 4 van de opleiding.

Om de opleiding succesvol te doorlopen is het zeer wenselijk dat je wel delen van opdrachten van school met je werk kunt combineren. Dit kan dus wanneer je een werkplek hebt waar je in aanraking komt met patiënten of cliënten die huidzorg nodig hebben. Daarom nemen we ook je huidige werkplek mee in de score tijdens de decentrale selectie. Hoe relevanter jouw huidige werkplek, hoe meer punten je daarvoor krijgt tijdens de selectie.

Opleidingsniveau

Ten slotte kijken we naar je opleidingsniveau. Uiteraard moet je voldoen aan de standaard vereisten voor een hbo-opleiding. Wanneer je een andere hbo-opleiding hebt afgerond, kom je in aanmerking voor vrijstellingen van bijvoorbeeld de minor-ruimte.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling CSI doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Studie in cijfers

20
uur studielast per week
1
lesdag per week
60
studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?
Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Flexibele leeractiviteiten

Als deeltijdstudent werk je zelfstandig aan het behalen van leeruitkomsten. Dit doe je aan de hand van beroepsproducten. Om voldoende kennis op te doen, kun je kennisclips bekijken en literatuur bestuderen op het tijdstip dat het jou uitkomt. Je vindt ze op onze digitale leeromgeving. Denk aan leermateriaal over medische theorie: fysiologie, pathologie, dermatologie, de psychologie van het ziek-zijn, de multiculturele samenleving en de techniek van lasers.

Je werkt aan leeruitkomsten door opdrachten te maken. Die kun je vaak goed combineren met je werk, omdat je ze kunt aanpassen aan jouw werksituatie. Stel, je moet een video inleveren van een gesprek waarmee je communicatieve vaardigheden aantoont. Film dan een gesprek dat je voert op je werk en gebruik dat voor de opdracht. Ook voor de stages kijken we wat er mogelijk is in jouw werksituatie. In de skills labs op de hogeschool is altijd ruimte om extra te oefenen met communicatieve en technische vaardigheden.

Op een vaste dag per week ben je op De Haagse Hogeschool. Dan begeleiden de docenten en je studiecoach je bij opdrachten en kun je advies vragen aan experts. Ook werk je op die dagen met andere deeltijdstudenten samen aan groepsopdrachten. Tijdens vaardigheidslessen pas je behandeltechnieken toe op medestudenten. Zelf ben je dan ook patiënt, zodat je weet hoe dat voelt. Verder kun je op je vaste dag gesprekken voeren met je studiecoach, over je leerplan bijvoorbeeld. Op andere dagen van de week volg je online onderwijs en werk je zelfstandig aan je opdrachten.

Als toekomstige huidtherapeut leer je bovendien kritisch na te denken en klinisch te beredeneren: waarom en hoe heeft een aandoening zich ontwikkeld? En waarom past de ene behandeling daar beter bij dan de andere? En waarom is het effect van een behandeling net even anders dan de vorige keer? Zo kun je de patiënt met een huidaandoening optimaal behandelen en verbeter je zijn of haar kwaliteit van leven. Bovendien draag je met praktijkgericht onderzoek (wellicht op je eigen werkplek) bij aan de onderbouwing van de keuze voor bepaalde behandelingen.

Minors

Je studie samenstellen

Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. En bijna alles kan. Een verdiepende minor volgen waarmee je jezelf specialiseert in je vakgebied. Denk aan de minor Technologie van de huidzorg, waarmee je je verdiept in de technische kant van behandeltechnieken die je als huidtherapeut gebruikt. Of de minor Kwaliteit van leven van de huidpatiënt. Of juist een verbredende minor om een kijkje te nemen in een ander vakgebied. Denk aan Oncologie & nazorg of Smart technology and the future of healthcare. Een heel andere minor volgen mag natuurlijk ook, bijvoorbeeld Sociology and psychology of food, fitness and health. Huidtherapeuten zijn veelzijdig, en je keuze uit minors is dat ook.

Beroepsperspectief

Aansluitende functies

Passende beroepen

 • Huidtherapeut met een eigen praktijk
 • Huidtherapeut in een zorgcentrum
 • Huidtherapeut in een ziekenhuis  
 • Huidtherapeut in het buitenland
 • Huidtherapeut in een ziekenhuis

Minder passende beroepen

 • Dermatoloog
 • Schoonheidsspecialist
 • Arts
 • Laborant  
 • Apotheker  

Doorstuderen

Je bent nu Bachelor of Science, maar je wilt nog verder studeren. De master Gezondheidswetenschappen behoort dan tot de mogelijkheden. Of je stroomt via een premaster door naar een universitaire master in de richting van bijvoorbeeld Zorgmanagement of Health, Economics, Policy and Law.

Als je niet wilt doorstuderen, maar wel aan de slag wilt als huidtherapeut, dan moet je ieder jaar een aantal trainingen en congressen bijwonen. Ben je een aantal jaar werkzaam in het werkveld? Dan kun je in aanmerking komen om de master Physician Assistent te volgen.  

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?
Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start in september.

Studiekosten- en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld. Houd bovendien rekening met bijkomende kosten zoals boeken en andere leermiddelen.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren, komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief! Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Samen met jouw studiecoach maak je een leerplan. Ieder jaar bekijken jullie samen welke leeruitkomsten je al kunt aantonen en wat voor soort huidtherapeut je wilt worden. Op basis daarvan stel je een onderwijsprogramma op maat samen en bekijk je of je opdrachten op je eigen werkplek kunt uitvoeren. We verwachten een grote mate van zelfstandigheid bij het volgen van deze deeltijdopleiding. Discipline, gestructureerd en planmatig werken zijn kwaliteiten die jij al in huis hebt. Dan ben je uitermate geschikt voor deze deeltijdopleiding.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO):

Officiële opleidingsnaam: Huidtherapie
Officiële internationale naam: Skin Therapy
Opleidingscode (Isat): 34091
Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Vanaf 2022-2023 geen BSA bij opleidingen met een modulaire opbouw

Vanaf collegejaar 2022-2023 wordt er geen bindend studieadvies meer gehanteerd bij deeltijd- en duale opleidingen met een modulaire opbouw. Je krijgt aan het einde van je eerste studiejaar wel een studieadvies zonder bindend karakter.