Nieuws

Back to the future met Sander Mertens

Onderzoek

Lector Energy in Transition Sander Mertens geeft 16 oktober zijn intreerede ‘Back to the future’. “We moeten nu actie ondernemen, anders staat het water letterlijk aan onze lippen.”

Lees verder

Sustainable Development Goals in ons onderwijs

Tien jaar geleden werd De Haagse Hogeschool UNESCO-school. Vorig jaar ondertekenden we de intentieverklaring om in ons onderwijs veel aandacht te besteden aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Christine de Lille, lector Innovation Networks, laat tijdens de opening van het nieuwe hogeschooljaar zien waarom de SDG’s zo dicht bij onze hogeschool staan en wat opleidingen nu al doen om de doelen te helpen verwezenlijken.

Lees verder

Openingsspeech hogeschooljaar in teken van persoonlijke ...

Wereldburgerschap

De Haagse Hogeschool is al tien jaar een UNESCO-school. Een van de tienduizend scholen wereldwijd die internationale verbondenheid, verdraagzaamheid en solidariteit hoog in het vaandel hebben staan. Bij de opening van het hogeschooljaar 2019-2020 geeft CvB-voorzitter Leonard Geluk aan waarom het belangrijk is UNESCO-school te zijn en hoe relevant persoonlijke groei voor hem daarin is.

Lees verder

Jaarlijkse afsluiting Maatjesproject HBO-V op De Haagse ...

Opleidingen

Eerstejaars HBO-Verpleegkunde studenten van De Haagse Hogeschool zijn een jaar lang ‘maatje’ geweest van een eenzame oudere, een kind in een moeilijke opvoedsituatie, iemand met een psychische belemmering, oftewel iemand die wel eens een maatje kan gebruiken. Studenten leren zo naar hun toekomstige cliënten te kijken vanuit het perspectief van de zorgvrager en niet van de zorgverlener. Op dinsdag 25 juni werd het Maatjesproject-jaar afgesloten in aanwezigheid van studenten, cliënten en medewerkers van de Zonnebloem, een van de deelnemende organisaties in het project.

Lees verder

Snelle test voor motorische vaardigheid

Onderzoek

Joris Hoeboer, docent-onderzoeker bij De Haagse Hogeschool, promoveert 25 juni op zijn onderzoek naar motorische vaardigheid van basisschoolleerlingen. Hij ontwikkelde de MQ-scan, een snelle test om inzicht te krijgen in de motorische vaardigheid van een kind.

Lees verder

Lectoraat Urban Ageing viert officiële start

Onderzoek

Op vrijdag 21 juni viert De Haagse Hogeschool de officiële start van het lectoraat Urban Ageing met de intreerede van Joost van Hoof met als thema prettig en succesvol ouder worden in de stad. En wie kan deze dag beter presenteren dan een van de bekendste jonge krachtige senioren die midden in het leven staan, Catherine Keyl?

Lees verder

Zeilreis brengt circulaire economie dichterbij

Opleidingen

De circulaire economie moet de toekomst hebben. Althans, dat vindt Esmée Amsen. Zij studeert binnen afzienbare tijd af op dit duurzame thema. De vierdejaarsstudent Process & Food Technology deed in februari veel inspiratie op tijdens haar zeilreis van Sint Maarten naar Amsterdam.

Lees verder

Haagse kick off onderzoek samensturing buurthuizen

Op dinsdag 28 mei jl. kwamen vrijwilligers, sociale professionals, bestuursleden en betrokken gemeente ambtenaren van twee Haagse buurthuizen bijeen op De Haagse Hogeschool. Deze bijeenkomst markeerde de start van het onderzoek ‘Lokale Samensturing Huis van de Wijk’ in Den Haag. In Den Haag heet een Huis van de Wijk nog gewoon buurthuis. Jaswina Bihari en Wim Burggraaff van De Haagse Hogeschool doen voor dit RAAK project onderzoek bij buurthuis Trefpunt Vliethage en buurthuis Mandelaplein.

Lees verder

Intreerede Rob Gilsing 'Normaal doen – en andere wonderw...

Op 15 mei vierden we op De Haagse Hogeschool de officiële start van het lectoraat Jeugdhulp in Transformatie. Het lectoraat bestaat al iets meer dan een jaar, maar vorige week woensdag stond de intreerede van Rob Gilsing gepland. Deze feestelijke gebeurtenis werd gecombineerd met de aftrap van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden. Met allerlei branchegenoten en andere geïnteresseerden, stond de middag in het teken van een symposium om met elkaar kennis te delen en te discussiëren.

Lees verder

Oud-HHS-studente Yvette Watson maakt impact met circulai...

De wereld redden en echte impact maken. Dat is de rode draad in het leven van Yvette Watson. “Als kind maakte ik al fanatiek spandoeken voor GreenPeace.” De oud-student richtte haar eigen bedrijf PHI Factory op en werd onlangs genomineerd als tweede in de ABN AMRO Duurzame 50, ‘de jaarlijkse thermometer voor duurzaamheid in de bouw en vastgoed in Nederland’. “We kunnen gaatjes graven op Mars. We kunnen opereren via onze aderen. Dan moeten we toch ook het klimaatprobleem het hoofd kunnen bieden?!”

Lees verder

Schilderswijk en Escamp University: de weekendschool als...

Onderzoek

Meer kansengelijkheid in het Haagse onderwijs is de topprioriteit in de Haagse Educatieve Agenda 2018-2022. Leveren de Schilderswijk University en de Escamp University een bijdrage aan de ambitie van de gemeente Den Haag om de onderwijssegregatie en kansenongelijkheid tegen te gaan? De Haagse Hogeschool deed er onderzoek naar.

Lees verder

8e Employer Network Event op 17 mei van opleiding Law st...

Onderzoek

Studenten en alumni met tientallen nationaliteiten, professionals en vertegenwoordigers van toonaangevende organisaties op het gebied van vrede en recht, en vertegenwoordigers van universiteiten uit alle delen van de wereld, allemaal komen ze op 17 mei samen op het Employer Network Event (ENE) van de opleiding International and European Law (Law) van De Haagse. Nationale en internationale experts spreken tijdens het event.

Lees verder

Samenwerking De Haagse Hogeschool en Universiteit Leiden...

Met een vandaag (8 mei) getekende samenwerkingsovereenkomst versterken De Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden de banden. De twee opleidingsinstituten spraken af meer gezamenlijk op te trekken in zowel onderwijs- en onderzoeksactiviteiten als in het verbeteren van het studentenklimaat in Den Haag. Ook zullen De Haagse en de Universiteit Leiden zich inzetten voor het beter zichtbaar en beschikbaar maken van de grote hoeveelheid beschikbare kennis in de Haagse regio. Op deze manier willen de beide instellingen bijdragen aan de nationale en internationale profilering van de stad Den Haag.

Lees verder

Een betere jeugdhulp vergt dialoog over andere werkwijze

Onderzoek

De jeugdzorg in Nederland moet doeltreffender worden. Maar dat proces verloopt nog niet zo soepel. Het lectoraat Jeugdzorg in Transformatie wil daar met praktijkgericht onderzoek verbetering in brengen. Op woensdag 15 mei houdt lector Rob Gilsing zijn intreerede. Dan vindt ook de presentatie plaats van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden, waarin zijn lectoraat is ingebed.

Lees verder

Studenten helpen inwoners Den Haag met belastingaangifte

Opleidingen

Wie moeite heeft om zijn belastingaangifte in te vullen, kan half april terecht bij De Haagse Hogeschool. In samenwerking met de Belastingdienst verzorgen 62 studenten Accountancy vier dagen lang voor circa drieduizend mensen de aangifte inkomstenbelasting. Leni Behre: “De student die mij uitleg gaf was een topper.”

Lees verder

Future-Proof Retail: het nieuwe leren voor retailers en ...

Onderzoek

Voor veel retailers lijkt het 5 voor 12 te zijn. Winkelstraten buiten de grote steden tellen steeds meer lege panden. Je zou er somber van worden. Níet op het Kennisfeest Future-Proof Retail. Daar is eerder sprake van enthousiasme voor een nieuw ecosysteem van leren voor retailers en studenten.

Lees verder

Leven met je zwarte hond

Studentenleven

In zijn boek over depressie kiest docent en onderzoeker Bert van den Bergh een cultuurkritisch perspectief: onze individualistische prestatiemaatschappij maakt het moeilijk om echte banden met iemand aan te gaan. Juist dat gebrek aan afstemming met anderen maakt mensen ongelukkig. Depressie is volgens Bert dan ook eerder een afstemmingsstoornis dan een stemmingsstoornis.

Lees verder

Waarom deze docent blij wordt van een geflipte klas

Opleidingen

Abboy Verkuilen, docent Werktuigbouwkunde, staat zo min mogelijk voor de klas hoorcollege te geven. Hij staat in de klas, tussen de studenten, terwijl ze bezig zijn opdrachten uit te werken. Door dat onderwijsconcept, flipped classroom, steeg het slagingspercentage. “Ik merk dat studenten de stof nu echt begrijpen.”

Lees verder

Aminata Caïro genomineerd voor lector van het jaar

Onderzoek

Aminata Caïro – lector Inclusive Education op de Haagse Hogeschool - is één van de genomineerde voor lector van het jaar ‘18|19’. Uit een sterk deelnemersveld zijn drie lectoren, waaronder Aminata, geselecteerd die zich het afgelopen jaar verdienstelijk hebben ingezet rond het thema studentenwelzijn. In juni wordt door organisator ScieneGuide een winnaar gekozen.

Lees verder

Behoefte collectieve woonvormen voor ouderen groeit

Onderzoek

Huisvesting voor ouderen is één van de grote opgaven waar Nederlandse steden de komende decennia voor komen te staan. Oorzaak is de vergrijzing. De Haagse Hogeschool en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben onderzoek gedaan in hoeverre bestaande woongroepen hiervoor een oplossing kunnen bieden. De conclusie? Toewerken naar een woongroep 2.0

Lees verder

Sustainable development goals als kapstok voor wereldbur...

Wereldburgerschap

Voor De Haagse Hogeschool is wereldburgerschap een belangrijk thema. Hoe geven we dat vorm in ons onderwijs? De Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties helpen daarbij. Twee docenten, Karel van Dijck en Eric Veldhoff, vertellen hoe ze de SDG’s in hun les gebruiken.

Lees verder

Betekenisvol zijn door de ogen van oudere stadsgenoten

Onderzoek

In de laatste week van maart 2019 vond op De Haagse Hogeschool de workshop ‘documentairemaken door ouderen’ plaats. Deze workshop is vanuit het lectoraat Urban Ageing georganiseerd in het kader van de ‘werkplaats sociaal domein Den Haag-Leiden’.

Lees verder

Boekpresentatie Verkeer(d) Verbonden

Donderdagmiddag 14 maart vond de feestelijke presentatie van het boek Verkeer(d) Verbonden plaats. Het podium in de hal van de Haagse Hogeschool was ingericht als een gezellige huiskamer, waarbij genodigden en geïnteresseerden langskwamen voor taart en een exemplaar van het boek.

Lees verder

Hier wordt groei gestimuleerd

Of ze een dagje mee wilde lopen, vroeg directeur Deborah Mevissen aan student Lucy Isenia. Die hoefde niet na denken. Lucy, moeder van twee kinderen, kwam op haar 27ste van Curaçao naar Nederland om Bedrijfskunde te studeren. Ze wilde groeien. Een meeloopdag met een directeur van De Haagse Hogeschool was een kans die ze niet kon laten schieten.

Lees verder

Weg met hokjes: geloof in jezelf

Onderzoek

Voel je je welkom op deze hogeschool? Word je opgenomen in de gemeenschap? Word je zo gefaciliteerd als student dat je helemaal wilt gaan voor de studie? Het zijn belangrijke vragen. Dit blijkt ook tijdens het kennismakingsbezoek van Maurice Limmen aan De Haagse. Hij is sinds december 2018 de nieuwe voorzitter van de Vereniging Hogescholen.

Lees verder

Minister Dekker in gesprek met studenten HBO-Rechten

Opleidingen

Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, ging op 7 maart in gesprek met zo’n honderd studenten HBO-Rechten van De Haagse. In de Speakers’ corner discussieerden de studenten met de minister over actuele onderwerpen zoals rechtvaardig straffen en buitengerechtelijke alternatieven om geschillen op te lossen. Dekker: “Ik vond het leuk om hier mijn gedachten te scherpen over een aantal belangrijke thema’s.”

Lees verder

Game-app maakt kinderen bewust van cyber safety

Onderzoek

We leren kinderen al vroeg bij het oversteken eerst naar links te kijken, dan naar rechts en opnieuw naar links. Net zo vanzelfsprekend zouden we hen moeten leren veilig te participeren in de digitale wereld. Het lectoraat Cyber Security & Safety liet een groep studenten binnen de minor Usable App Development onder leiding van onderzoekers een game-app ontwikkelen.

Lees verder

Australische gastdocente bij Huidtherapie

Opleidingen

Ze kwam, ze bleef drie maanden en ze ging weer. Maar op de derdejaarsstudenten Huidtherapie maakte Jeannie Devereaux een grote indruk. Alleen al vanwege haar Australische accent. Als rasechte verhalenverteller wist zij haar studenten te enthousiasmeren voor hun vak.

Lees verder

Minder bekende aspecten van de VN uitgelicht

Onderzoek

In de komende drie jaar zal de nieuw benoemde lector Alanna O’Malley een onderzoeksgroep vormen en leiden: UN Studies in Peace and Justice. “Ik wil de manier veranderen waarop mensen over de VN denken. Mensen zeggen vaak dat de VN niet genoeg doet, maar ik vind het een ongelooflijk dynamische organisatie.”

Lees verder

Geen feestbeest toch vrijwilliger bij Connected festival

Connected is niet zomaar een schoolfeestje, heel de hogeschool is voor een nacht het decor van een feest met festivalallure. Het succes van het feest wordt mede mogelijk gemaakt door studenten die vrijwillig hand en spandiensten verlenen. Twee vrijwilligers vertellen waarom ze meedoen.

Lees verder

Samenwerking GGD Haaglanden en De Haagse Hogeschool in ‘...

Onderzoek

De Haagse Hogeschool en GGD Haaglanden gaan intensief samenwerken aan innovatie, onderwijs, professionalisering en praktijkgericht onderzoek binnen de publieke gezondheid. Op woensdag 12 februari jl. tekenden zij hiervoor een samenwerkingsovereenkomst op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag.

Lees verder

10 tips om flexpert te worden

Onderzoek

HRM-docent Lonneke Frie van het lectoraat Duurzame Talentontwikkeling constateert dat kennis steeds sneller veroudert en voor nieuwe beroepen vaak andere vaardigheden worden gevraagd. Daarom heeft zij zich verdiept in het fenomeen ‘flexpert’. Dit zijn mensen die het voor elkaar krijgen om hun kennisniveau en vaardigheden continu aan te passen aan een omgeving die verandert en met hun ideeën en expertise voorzien in nieuwe behoeftes. Hoe krijgen zij dat voor elkaar? En hoe word je zelf een flexpert? Haar 10 tips.

Lees verder

Verdienen aan een zandbak

Onderzoek

Sinds 1 augustus vorig jaar is het lectoraat Energy in Transition op De Haagse Hogeschool gestart. Lector Sander Mertens gaf afgelopen maandag 28 januari een lunchlezing in The Lighthouse. “De toekomst is al behoorlijk aan de gang.”

Lees verder

Lectoraat Urban Ageing gaat wederom Europese samenwerkin...

Onderzoek

Vanaf februari 2019 gaat het Lectoraat Urban Ageing deelnemen in een derde COST Action. COST (European Cooperation in Science and Technology) is een Europees framework om transnationale samenwerking tussen onderzoekers te bevorderen binnen het gehele Europese continent. Het is één van de manieren om gestalte te geven aan de Europese ambities van het lectoraat.

Lees verder

Nieuw lectoraat over buitengerechtelijke geschillenbesle...

Onderzoek

Het buitengerechtelijk oplossen van juridische problemen heeft onmiskenbaar voordelen. Onze nieuwe lector Barbara Warwas weet alles van deze zogenaamde informele geschillenbeslechting. In dit interview komen we meer te weten over geschillenbeslechting en hoe het lectoraat Multilevel Regulation dit aanpakt. Je bent uitgenodigd voor de aftrap van het lectoraat op 5 februari 2019.

Lees verder

Creatief met sensoren

Onderzoek

Bedenk een praktische en betaalbare oplossing om met sensoren data over gezondheid, leeftstijl en leefomgeving te vergaren. Met die opdracht gingen 29 deelnemers in het High Tech Centre Delft aan de slag. Geheel vrijwillig dompelden ze zich voor 24 uur onder in de ‘snelkookpan’ die Sensor Data Challenge heet.

Lees verder

Optimale rolstoel met rolstoelergometer

Onderzoek

Het onderzoekslab op de Sportcampus Zuiderpark heeft een rolstoelergometer. De rolstoelergometer biedt de mogelijkheid om, in de eigen rolstoel of handbike, zo realistisch en zo nauwkeurig mogelijk te trainen. Ook is het mogelijk uit te zoeken wat de optimale rolstoelinstellingen zijn. Zien hoe het werkt? Kijk het filmpje hieronder.

Lees verder

Tweede Kamerlid: ‘Internationalisering, een noodzakelijk...

Wereldburgerschap Internationalisering

Tijdens een werkbezoek op 21 januari bij De Haagse Hogeschool & Haagse Campus van Universiteit Leiden liet CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen zich in gesprek met studenten, een lector, een rector en een beleidsadviseur informeren over nut en noodzaak van internationalisering en wereldburgerschap in het hoger onderwijs.

Lees verder

Docenten blij met prutswerk studenten

Opleidingen

Studenten zonder duidelijk doel aan laten rommelen; het gaat tegen alle onderwijskundige logica in. Toch is dat de aanpak waarmee docenten van Communication & Multimedia Design de Olive Award wonnen, de prijs voor beste docententeam van De Haagse Hogeschool. Wat maakt hun werkwijze, tinkering, tot een succes?

Lees verder

Nederland uitgelegd aan buitenlandse studenten

Internationalisering

Om internationale studenten kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur organiseerde De Haagse Hogeschool de lezingenserie Dutch Insights. Zaken als de Nederlandse politiek, water management en natuurlijk Sinterklaas passeerden de revue. De studenten luisterden met verbazing en bewondering.

Lees verder

We doen meer aan duurzaamheid dan je denkt

Wereldburgerschap

Wat doet De Haagse Hogeschool eigenlijk aan duurzaamheid? Doet De Haagse wel genoeg? Waarom is er bijvoorbeeld geen gescheiden afvalinzameling in de openbare ruimten van de hoofdvestiging? Met die vragen kwamen studenten bij Maria Toko, student-lid van de Hogeschoolraad. Ze ging daarover in gesprek met het College van Bestuur van De Haagse en wat blijkt: “We doen meer dan de meeste mensen weten.”

Lees verder

Wachttijd studentenpsycholoog teruggedrongen

Studentenleven

“De studentenpsycholoog zelf is een fantastisch persoon, maar het proces eromheen liet te wensen over.” Aan het woord is Thijs Weber (23), vijfdejaars student Mechatronica, die twee tentamenrondes moest wachten totdat hij zijn eerste afspraak had met de psycholoog van De Haagse Hogeschool. “Dan vraag je je af of ze je problemen wel serieus nemen.”

Lees verder

We betrekken de studenten vooraf bij de onderwijsopzet

Opleidingen

Kortere lesblokken dan normaal, colleges met LEGO: het team van Ruimtelijke Ontwikkeling | Climate & Management (faculteit Technologie, Innovation & Society) durft te experimenteren. “We zijn rupsjes-nooit-genoeg als het om verbeteren van onderwijs gaat.”

Lees verder

Politie en brandweer vragen studenten om hulp

Opleidingen

Politie en brandweer vroegen studenten van de duale opleiding Integrale Veiligheidskunde om innovatieve oplossingen te bedenken. Een mooie opdracht want de vierdejaars hadden nu te maken met een echte opdrachtgever. Maar ook een vage. Want wat voor innovatieve oplossingen dan precies? Kortom, een uitdaging.

Lees verder

Extra kamers voor internationale studenten

Studentenleven

Maanden achtereen in je auto slapen, couchsurfen bij vrienden of dan toch maar dat dure hotel boeken. Wegens de huisvestingsproblemen in Den Haag slapen studenten overal en nergens. Vooral internationale studenten kunnen nauwelijks een kamer vinden. De Duitse Maren Flunkert (22) deelt haar ervaringen van haar “waanzinnig lange en vermoeiende zoektocht”.

Lees verder

Kom mee naar buiten, allemaal

Opleidingen

Goed natuuronderwijs stimuleert milieubewust gedrag. Natuur moet je zien, horen, ruiken en proeven. Daarom gaan Pabo studenten met Haagse basisschoolleerlingen naar buiten. Studente Vlera: “Fijn dat je ook in Den Haag naar buiten kunt als je natuurles wilt geven.”

Lees verder

Energie voor facility managers

Opleidingen

Chantal Spruit is er trots op. Haar bachelorscriptie ‘Facility manager, hier krijg je energie van!’ is door Facility Management Nederland bekroond met de FMN Student Award 2018. Een hele eer. Sindsdien krijgt zij op LinkedIn opmerkelijk meer connectie-aanvragen.

Lees verder

‘Eindelijk geen koude kip meer’

Kort geleden stapte Floris van Vliet (21) de studentenpanelmeeting van De Haagse binnen. ‘Een halfuurtje maar, ik wilde graag een goed idee droppen bij het College van Bestuur: of ze magnetrons wilden neerzetten. Wat bleek? Anderen waren me voor.’ Op verzoek van studenten staan naast de ingang van de kantine twee gloednieuwe magnetrons.

Lees verder

Blockchain razend populair op De Haagse

Opleidingen

Blockchaintechnologie heeft potentie de wereld te veranderen. Dus belangrijk dat De Haagse Hogeschool vinger aan de pols houdt. Docent en onderzoeker Jordi Jansen startte een kennisnetwerk en geeft een minor over blockchain en FinTech. Zijn colleges zitten bomvol.

Lees verder

Studenten De Haagse Hogeschool presenteren prototype sch...

Om ervoor te zorgen dat ook kinderen met een ernstige beperking kunnen schaatsen, hebben studenten Mens en Techniek | Bewegingstechnologie (MTBT) en de faculteit Technologie, Innovatie & Samenleving (TIS) | Industrieel Product Ontwerpen (IPO) van De Haagse Hogeschool een nieuw schaatshulpmiddel ontworpen. Het prototype is eerder gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling Beweegredenen in Pulchri Studio. Deze tentoonstelling is in het leven geroepen om de ontwikkeling van het hulpmiddel te stimuleren en de introductie van twintig schaatstoestellen bij het Sporttainment Center De Uithof in Den Haag te financieren. De tentoonstelling - die ook tijdens de kerstvakantie haar deuren opent - wordt op zondag 6 januari om 15 uur afgesloten met een benefietveiling waarbij bezoekers kunnen bieden op kunstwerken.

Lees verder

Studenten Commerciële Economie halen 6416 euro op voor 3...

Opleidingen

In een recordtijd van vijf weken hebben drieëntwintig studenten van het keuzevak Event Management allerlei evenementen georganiseerd om geld op te halen voor 3FM Serious Request: Lifeline. Met 3FM Serious Request: Lifeline zet NPO 3FM zich samen met het Rode Kruis in voor het redden van levens. Dit jaar staat het initiatief in het teken van drie doelen: Reanimatie in Nederland, Bescherming tegen Natuurgeweld en Noodhulp bij Oorlog en Conflicten. Margot Walraven, projectleider van 3FM Serious Request, nam de cheque ter waarde van 6416 euro gisteren in TivoliVredenburg in ontvangst.

Lees verder

Van diversiteit naar inclusie

Twaalf organisaties, waaronder De Haagse Hogeschool hebben op 19 december het Europees Charter Diversiteit getekend tijdens de themabijeenkomst ‘Van diversiteit naar inclusie’ in de Tweede Kamer. Dit Charter helpt publieke en private organisaties bij het opstellen en naleven van diversiteitsbeleid. Rajash Rawal ondertekende de charter namens De Haagse en Aminata Cairo, onze lector Inclusive Education, was gastspreker.

Lees verder

Delft maakt gebruik van frisse studentenblik

Hoe kun je het leven van alledag voor inwoners van Delft verbeteren met gebruikmaking van slimme technologie? Nou, mogelijkheden genoeg. Dat blijkt op maandag 17 december wel tijdens een korte expositie door studenten van de opleiding User Experience Design. Zij laten daar zien van welke betekenis zij kunnen zijn als het gaat om de vernieuwing van de digitale agenda van de gemeente Delft.

Lees verder

Subsidieaanvraag studenten maakt kunst toegankelijk voor...

Het Escher Museum in Den Haag wilde de kunst van Maurits Escher toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden. Scholieren van Technasium ISW Hoogland ontwikkelden daar, in overleg met de doelgroep, ideeën voor. Studenten Bestuurskunde van De Haagse Hogeschool schreven een subsidieaanvraag waardoor de ideeën werkelijkheid konden worden.

Lees verder

Moeilijke keuzes sprintkampioene pakken goed uit

Tijdens het EK in Berlijn deze zomer veroverde Marlene van Gansewinkel (tweedejaars Bewegingstechnologie) goud op de 100 én de 200 meter sprint, beide ook nog eens wereldrecords. Dus ja, 2018 was voor haar een goed jaar. Maar daar had het in 2017 helemaal niet naar uitgezien. Een andere trainingsmethode en het besluit te gaan studeren, zorgden ervoor dat ze haar post olympische dip overwon.

Lees verder

Studenten presenteren met succes prototype augmented rea...

Andra en Rubina van de opleiding Industrial Design Engineering (IDE) zijn enthousiast. Tijdens de Dutch Design Week (DDW) presenteerden zij met hun medestudenten met succes drie veelbelovende projecten. Een van de projecten was Hilume: een augmented reality app. Hiermee kunnen mensen tijdens het winkelen vinden wat ze écht nodig hebben.

Lees verder

Challenge based learning geeft studenten de ruimte

Zoveel mogelijk uit je studie halen. Zorgen dat je de professional wordt die je wilt. Hoe doe je dat? Studieloopbaanbegeleiding is dan vaak het antwoord. Maar níet bij de opleiding Voeding & Diëtetiek. Daar hebben de docenten Linda Kruese, Lucita Couto-Gestal en Memon Boukiour vorig studiejaar het challenge based learning ontwikkeld. Studenten uit alle leerjaren zijn daarbij betrokken.

Lees verder

Met een tuktuk levens redden

Drie studenten van De Haagse Hogeschool, Victoria Martynova, Jamie Boon en Edwin de Wit, mochten tijdens de Central Innovation District (CID) conferentie hun TukAid-prototype presenteren. De drie studenten ontwikkelden een ombouwpakket om van een tuktuk een ‘Tuktuk Ambulance’ te maken. Het prototype werd gesponsord door het CID. Met de ombouwpakketten willen de drie studenten een bijdrage leveren aan betere en snellere noodzorg op plekken waar dit niet altijd vanzelfsprekend of mogelijk is.

Lees verder

Nieuwe gedragscode voor onafhankelijk en integer onderzo...

Onderzoek

Waar de universiteiten en het hbo eerst een aparte gedragscode wetenschappelijke integriteit hadden, geldt er nu een nieuwe gedragscode voor universiteiten én hogescholen. De gezamenlijke code is een stukje emancipatie van het hbo. Een logische ontwikkeling want het praktijkgerichte onderzoek van hogescholen wordt steeds belangrijker. Waarom moest de code er komen en wat schieten wetenschappers en samenleving ermee op?

Lees verder

Project 'Zukunft Deutschland' wint het Europees Talenlab...

Op vrijdag 2 november, op de Landelijke Studiedag Levende Talen, is het Europees Talenlabel uitgereikt aan het project Zukunft Deutschland, een project van de opleiding European Studies van De Haagse Hogeschool. Leo Tunderman, programmaleider van Zukunft Deutschland, ontving de prijs uit handen van Sarah Breslin, directeur van het Europese Centrum voor Moderne Vreemde Talen van de Raad van Europa. Het Europees Talenlabel is een jaarlijkse Europese prijs ter aanmoediging van innovatieve taalprojecten. De prijs beloont nieuwe technieken in vreemdetalenonderwijs, het verspreiden van kennis en ‘good practices’.

Lees verder

Nieuwe leerstoel voor de bestudering van de Verenigde Na...

Onderzoek

De Universiteit Leiden en De Haagse Hogeschool hebben per 1 september 2018 een nieuwe leerstoel voor de bestudering van de Verenigde Naties. Historicus Alanna O’Malley is de komende drie jaar bijzonder hoogleraar United Nations Studies: Peace and Justice. Bij De Haagse Hogeschool wordt zij lector van het gelijknamige lectoraat. Op dinsdag 20 november zal prof. O'Malley de onderzoeksagenda voor de leerstoel presenteren en een lezing geven getiteld: 'De Verenigde Naties, van blauwe helmen naar blauwe luchten’.

Lees verder

Prijzen voor praktijkgericht onderzoek

Onderzoek

Op 1 november reikte De Haagse Hogeschool prijzen uit voor de beste afstudeerscriptie, het beste docententeam en het beste onderzoek. De Haagse wethouder Onderwijs Saskia Bruines, was jurylid van laatstgenoemde prijs. “De onderzoeken gingen allemaal over dingen die raakten aan actuele punten in de samenleving. Het is allemaal heel erg bruikbaar.”

Lees verder

Grip op Europa

Europa, dat is toch die trage en tegelijk doordenderende moloch die vanuit Brussel constant nieuwe regels over ons uitstort? Regels die we steeds als fait accompli ervaren? Gelukkig hebben we Mendeltje van Keulen. Deze nieuwe lector geeft handvatten waarmee wij, burgers, beleidsmakers en ondernemers, grip op Europa krijgen. Op 6 november houdt ze hierover haar intreerede.

Lees verder

‘Ik wil een positieve impact hebben op mijn omgeving’

Deniz Dibooglu (22) won in september de ECHO Award 2018, een landelijke prijs voor excellent hbo-talent met een niet-westerse achtergrond. Hij studeerde in februari af aan de opleiding HRM. Als scholier wilde hij advocaat worden en veel geld verdienen, nu wil Deniz vooral een positieve impact hebben op zijn omgeving.

Lees verder

One Young World bij De Haagse

One Young World (OYW) is in town! Woensdag 17 oktober gaf Koningin Maxima het startschot voor het grootste internationale jongerencongres ooit tijdens een spectaculaire openingsceremonie in de tuin van het Vredespaleis.

Lees verder

Mkb weet kersverse lector cybercrime al te vinden

De behoefte aan bestrijding van cybercrime bij het mkb is groot. Nog voor het lectoraat van Rutger Leukfeldt goed en wel van start was gegaan, stond het mkb al bij hem op de stoep. Hij is enthousiast aan de slag gegaan. “Vanuit de criminologie zijn er grote vragen te beantwoorden. Gelden de huidige theorieën? Misschien hebben cybercriminelen wel een andere persoonlijkheid dan gewone boeven. Dat vraagt dan om andere interventies.”

Lees verder

Keuzegids hbo-voltijd 2019 is uit

De keuzegids hbo – voltijd 2019 is vandaag (4 oktober) uitgekomen, en De Haagse Hogeschool is gedaald in deze ranking. Dit komt niet als een verrassing, de keuzegids is voor een groot deel gestoeld op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête die eerder dit jaar al uitkwam en die eenzelfde daling liet zien voor onze hogeschool.

Lees verder

Sportkunde studenten promoten Uniek Sporten App

Voor sporters met een handicap is het nog niet zo makkelijk om in de eigen gemeente geschikt aanbod te vinden. De uniek sporten-app biedt uitkomst. Maar hoe zorg je ervoor dat de doelgroep weet heeft van de app? Daar zorgden studenten Sportkunde voor.

Lees verder

Mobiel paviljoen helpt retailers Mariahoeve met innovati...

​De Haagse Hogeschool start het living lab: ´Eerste Hulp Bij Retail´ (EHBR). Een proeftuin in de vorm van een mobiel paviljoen, waarin innovatieve onderzoeken worden uitgevoerd door hbo-studenten, onderzoekers en het bedrijfsleven. Samen ontwikkelen zij kennis en praktisch toepasbare tools, die vervolgens worden gedeeld met de gehele retailsector. Het paviljoen zal vier dagen te vinden zijn bij het winkelcentrum Mariahoeve. De studenten doen in totaal zes weken onderzoek.

Lees verder

Hoogwaardig bezoek bij HighTechCentreDelft & Betafactory...

Samenwerkingen tussen technische onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven leveren unieke resultaten op. Door mbo-, hbo- en universitaire studenten van onder andere ROC Mondriaan, De Haagse Hogeschool en de TU Delft met ervaren docenten te laten werken aan echte opdrachten van en met bedrijven, wordt het mogelijk om indrukwekkende innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Dit bleek eens te meer tijdens het werkbezoek van minister-president Rutte en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken & Klimaat aan de Delftse techniekbroedplaatsen HighTechCentreDelft (HTCDelft), Betafactory en Accenda, op woensdag 5 september 2018.

Lees verder

Nieuw boek biedt breder perspectief op internationale be...

Deze maand verschijnt ‘Wereld in beweging’ een studieboek over internationale betrekkingen waaraan diverse onderzoekers van De Haagse Hogeschool een bijdrage leverden. In tegenstelling tot de meeste studieboeken over dit onderwerp is dit boek in het Nederlands geschreven. Gebruikelijk is een Angelsaksische perspectief, maar dit boek focust ook op gebieden die de wereldorde een ander aanzien gaan geven: China, India en Afrika.

Lees verder

Studenten leren manipuleren

Liegen en bedriegen, geen vaardigheden waarvan je verwacht dat De Haagse Hogeschool ze aan haar studenten onderwijst. Toch is dat in essentie wat docent en sociaal psycholoog Michelle Ancher doet bij haar ict studenten. Nog erger: de studenten krijgen opdracht binnen te dringen bij bedrijven waar ze niets te zoeken hebben. Waarom?

Lees verder

Seks in het digitale tijdperk: studenten onderzoeken imp...

Jongeren worden overspoeld met informatie over seks en erotiek: in de media, via reclame, in videoclips en op het internet. Betekent dit ook dat zij beter zijn geïnformeerd over seks? En hoe wordt hun beleving hierdoor beïnvloed? Over deze en andere vragen bogen studenten van De Haagse Hogeschool zich tijdens de module ‘Sex in the Media’ die dit jaar voor het eerst op het programma stond.

Lees verder

Hoe laat je pop-up stores uitgroeien tot vaste waarde in...

Creatieve ondernemers met hippe pop-up stores zijn een verrijking voor het winkelaanbod en de stad als geheel. Zeker in een tijd dat winkels leegstaan door de aantrekkingskracht van internet. Maar hoe zorg je ervoor dat die pop-up stores uitgroeien tot lokale helden die van blijvende waarde zijn? Voor het antwoord op die vraag volgde onderzoeker Anja Overdiek een jaar lang acht Haagse ondernemers.

Lees verder

Jaarverslag 2017 beschikbaar

Zojuist is het jaarverslag 2017 van De Haagse Hogeschool gepubliceerd. Het verslagjaar 2017 stond, evenals vorig jaar, in het teken van het realiseren van onze ambitie zoals verwoord in ons instellingsplan ‘Wereldburgers in een lerende samenleving’.

Lees verder

Living Labs: samen werken aan betekenisvolle zorgtechno...

Zorg op afstand, wearables, apps en zorgrobots: het zijn technologische oplossingen waarmee de zorg handiger, beter en goedkoper kan worden gemaakt. Maar hoe zorg je ervoor dat zorgtechnologie goed aansluit op de behoeften en wensen van de patiënt en zorgverlener? Over deze vraag buigt het Living Lab Care Robotics van De Haagse Hogeschool zich. Samen met kennisinstellingen, zorgverleners, verzekeraars én patiënten doet het Living Lab praktijkgericht onderzoek naar de kosteneffectiviteit en gezondheidswinst van innovaties zoals de mobiliteitsrobot LEA.

Lees verder

InnoLabs: studenten werken samen met bewoners, ondernem...

Als het aan de gemeente Den Haag ligt, komen er in elk stadsdeel InnoLabs: plekken in stadswijken waar burgers, bedrijven, gemeenteambtenaren, studenten en docenten aan de slag gaan met nieuwe manieren om stedelijke vraagstukken op te lossen. Van armoedebestrijding, jeugd en veiligheid tot energietransitie en arbeidsparticipatie. Om dit te bereiken, werkt zij samen met kennisinstellingen als De Haagse Hogeschool. “Het succes van living labs staat of valt met vertrouwen.”

Lees verder

‘Grande dame’ Susana Menéndez neemt afscheid

In de wandelgangen van De Haagse Hogeschool staat Susana Menéndez ook wel bekend als de ‘grande dame’ van de internationalisering van het hoger onderwijs. Als bestuurslid was zij de drijvende kracht achter de ambitie van De Haagse om de meest internationale hogeschool van Nederland te worden. Tien jaar na haar aantreden neemt Menéndez afscheid. Tijdens het symposium ‘Leadership in Internationalisation of Higher Education’ is zij op 12 juni gelauwerd voor haar verdiensten.

Lees verder

HBO-ICT studenten helpen Leger des Heils met AVG

Nederland was de afgelopen weken in de ban van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Voor het Leger des Heils betekent dit dat ze de komende tijd al hun bestanden moeten opschonen. In opdracht van het Leger ontwikkelden eerstejaars studenten HBO-ICT (differentiatie Software Engineering) een speciale applicatie die het opschonen vereenvoudigt.

Lees verder

Magnetische staander wint prijs voor Beste Havenidee

Peter van ’t Veer, derdejaars Technische Natuurkunde, won op 7 juni de prijs voor Beste Havenidee 2018. Zijn winnende idee, een magnetische staander voor hekwerk, ontwikkelde hij gedurende zijn stage bij het bedrijf McNetiq. Het hekwerk hoeft niet vast gelast te worden waardoor het scheepsdek niet beschadigt en spaart kosten voor een lasser uit.

Lees verder

Dr. Susana Menéndez ontvangt koninklijke onderscheiding ...

Uit handen van minister Van Engelshoven van Onderwijs ontving dr. Susana Menéndez, scheidend lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool, gisteren de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar verdiensten voor het hoger onderwijs in Nederland. De koninklijke onderscheiding werd uitgereikt tijdens het symposium ‘Leadership in Internationalisation of Higher Education’ dat naar aanleiding van het afscheid van Menéndez werd georganiseerd. Menéndez legt op 31 augustus haar taken als bestuurder neer, maar blijft aan de hogeschool verbonden. Per 1 september gaat ze zich vanuit de hogeschool primair richten op de vorming van een internationaal consortium gericht op het versterken van onderzoeks-, onderwijs- en internationaliseringsbeleid.

Lees verder

Schurft detecteren in een oogopslag

Begin juni meldden veel media dat schurft in studentenhuizen een probleem is. Studenten Huidtherapie van De Haagse Hogeschool hebben een oplossing bedacht om schurft snel te ontdekken: de scabiëscoop. Hiermee kan iemand met een smartphone de huid in voldoende detail bekijken om te ontdekken of je schurft hebt.

Lees verder

Nieuwe opleiding De Haagse Hogeschool helpt organisaties...

Vandaag, 25 mei 2018, treed de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze wet heeft grote impact op bedrijven, en serieuze consequenties als zij niet voldoen aan de gestelde eisen. Veel bedrijven zijn er echter nog niet klaar voor, en weten in sommige gevallen zelfs nog niet wat er van hen verwacht wordt. Een nieuwe post-hbo opleiding van De Haagse Hogeschool biedt uitkomst.

Lees verder

Rajash Rawal per 1 september aangesteld als lid College ...

Rajash Rawal, momenteel directeur van de faculteit Management en Organisatie van De Haagse Hogeschool, wordt per 1 september aangesteld als lid van het College van Bestuur van De Haagse. Rajash volgt Susana Menéndez op, die de functie tien jaar lang bekleedde maar hier 1 september mee stopt.

Lees verder

Winnaar Nobelprijs voor de Vrede ICAN te gast tijdens La...

De Haagse Hogeschool is op 25 mei het kloppend hart van het Law Employment Network Event: een platform waar 250 studenten van meer dan 70 nationaliteiten, 60 alumni, professionals en universiteiten uit alle delen van de wereld samenkomen. Tijdens deze conferentie treden nationale en internationale sprekers voor het voetlicht, onder wie één zeer bijzondere gast: de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), die in 2017 is onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede.

Lees verder

Op weg naar de perfecte sportrolstoel

Twee docenten van De Haagse Hogeschool - Rienk van der Slikke en Annemarie de Witte - promoveren deze week respectievelijk aan de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Aan de basis van hun promotie staat onderzoek dat zij binnen het project De Perfecte Sportrolstoel hebben uitgevoerd. Een bijzonder project dat het resultaat is van een samenwerking tussen De Haagse, de TU Delft, UMC Groningen en VU Amsterdam.

Lees verder

Lector Christine De Lille: "We willen fungeren als innov...

Christine De Lille trad dit studiejaar aan als lector Innovation Networks van De Haagse Hogeschool. Op 24 mei zet zij in haar intreerede haar visie uiteen op de Haagse kennis-economie. Met haar lectoraat ontwikkelt De Lille kennis en instrumenten om organisaties in de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag te helpen innoveren. Of het nu gaat om stads-landbouw, stedelijke mobiliteit of om innovatielabs voor de retailsector.

Lees verder

‘Ik wil graag 80-plussers als coach van studenten’

In het nieuwe lectoraat Urban Ageing komen twee belangrijke ontwikkelingen samen: vergrijzing en verstedelijking. Tegenwoordig woont zowat de helft van de wereldbevolking in steden en dat zal alleen maar toenemen. Aan relevantie dus geen gebrek. Lector Joost van Hoof vertelt welk kant hij met het lectoraat uit wil.

Lees verder

Comeniusbeurs voor leermodule over integriteit en corrup...

HOP, Steffi Weber / Redactie HHs

Tientallen docenten aan hogescholen en universiteiten krijgen geld om hun onderwijsideeën te realiseren. Wetenschapsfinancier NWO trekt dit jaar zes miljoen euro uit voor de zogeheten Comeniusbeurzen. Abiola Makinwa (hoofddocent Rechten) ontvangt geld voor het ontwikkelen van een digitale leermodule over integriteit en corruptie.

Lees verder

'Visiting Old Friends’: oud-studenten en (oud-)medewerke...

De Haagse Hogeschool is jarig. Op 1 september 2017 was het precies 30 jaar geleden dat De Haagse na een fusie van 14 hbo-instellingen werd opgericht. Op 21 april komen alumni, oud-medewerkers en personeel van de hogeschool samen om stil te staan bij wat De Haagse in de afgelopen 30 jaar heeft betekend, voor haar studenten en de samenleving. ‘Visiting Old Friends’: een dag van ontmoeten, herinneringen ophalen, maar óók van vooruitkijken.

Lees verder

Werken in de thuiszorg: achter iedere voordeur een ander...

De zorg komt handen tekort. In de komende vier jaar dreigt een tekort van 100.000 medewerkers, vooral van verzorgenden en verpleegkundigen op hbo-niveau, blijkt uit een onderzoek van het UWV. Nicky Zuurmond kan er over meepraten. Sinds zijn afstuderen aan De Haagse Hogeschool werkt hij als wijkverpleegkundige bij Florence Gezondheid en Zorg in Rijswijk. De werkdruk is hoog, maar geen dag is hetzelfde. Werken in de zorg geeft daarnaast veel voldoening en er is veel werk in te vinden. “Achter elke voordeur schuilt een ander verhaal. In de thuiszorg sta je dichtbij de mensen, kun je zelf keuzes maken en met een kleine stap veel bereiken.”

Lees verder

Studenten nemen protocollen kindermishandeling onder de ...

Studenten van de minor (keuzevak) Jeugdhulp onderzochten in opdracht van de GGD Haaglanden of vrijwilligersorganisaties alert zijn op kindermishandeling. Herkennen ze kindermishandeling en weten ze wat ze moeten doen? Sherelyn Suares en Romy Schildmeijer vertellen over hun onderzoek bij Don Bosco zomerkampen.

Lees verder

De Haagse Hogeschool zet cybersecurity in gezondheidzorg...

Technologie speelt een grote rol in het verbeteren van de gezondheidszorg, maar brengt óók risico’s met zich mee, zoals op het gebied van veiligheid en privacy. Systemen kunnen gehackt worden, waardoor gegevens in verkeerde handen kunnen vallen en apparaten niet of verkeerd gaan functioneren. Welke rol kan cybersecurity spelen bij het ontwerpen en gebruiken van producten, diensten en systemen om zulke uitdagingen het hoofd te bieden? Dat is het thema van de netwerkbijeenkomst ‘Data, Innovatie, Gezondheid en Cybersecurity’ die De Haagse Hogeschool op woensdag 18 april organiseert.

Lees verder

Studenten De Haagse Hogeschool betreden juridische arena...

Pleiten voor een jury van vooraanstaande rechters van het EU Hof van Justitie in Luxemburg. Voor deze uitdaging staat Federica Velli, studente Europees en Internationaal Recht aan De Haagse Hogeschool, als zij op 13 april de arena betreedt. Dan bindt zij tijdens de European Moot Court Competition de strijd aan met studenten uit alle delen van de wereld. Féderica gaat proberen de rechtbank te overtuigen met een vlammend betoog over de implicaties van Europees recht. “Dit is de droom van elke rechtenstudent.”

Lees verder

Studenten World Class ontmoeten koning Abdullah

Hoe vaak krijg je de kans met koning Abdullah van Jordanië en Willem Alexander en Maxima in één zaal te zitten? Koning Abdullah was op 20 maart in Nederland vanwege een staatsbezoek. De studenten van de World Class The Hague waren uitgenodigd voor een lezing van koning Abdullah, daarna konden ze hem vragen stellen.

Lees verder

Urbi et provincia

Commissaris van de Koning Jaap Smit gaf op 5 april een gastcollege. Ontspannen, maar daarom niet minder overtuigend, vertelde de voormalig predikant over zijn werk en over de rol van de provincie.

Lees verder

Mogelijkheden HR-analytics in kaart bij netwerksymposium...

HR-analytics zijn een hot topic in het HR-vakgebied. De verwachting is dan ook dat data-gedreven HR zeer waardevol kan zijn voor organisaties. Het stelt hen in staat de talenten van medewerkers beter te benutten en hun bedrijfsprestaties te verbeteren. Hoe kunnen organisaties deze functie versterken? En welke rol speelt Big Data hierbij? Deze vragen staan centraal tijdens het symposium dat de opleiding HRM van De Haagse Hogeschool op 27 maart organiseerde.

Lees verder

Prijs voor Mobilitheek

Lector Arend de Kloet (revalidatie) ontving op 19 maart uit handen van de Haagse wethouder Karsten Klein De Onbeperkt070-prijs. De Kloet is aanjager van het idee om een Mobilitheek te openen, waar mensen met een beperking mobiliteitshulpmiddelen kunnen lenen. Het initiatief ontving een geldbedrag van €7.500 voor de uitvoering.

Lees verder

Aanpak radicalisering studenten verschilt per land

Hoe ga je om met radicalisering en polarisering onder studenten? Gert Jan Geling, docent Integrale Veiligheidskunde, bezocht een conferentie waar hogescholen en universiteiten uit heel Europa ervaringen uitwisselden. Niet toevallig was de conferentie in Manchester, dat in 2017 toneel was van een aanslag bij een concert van Ariana Grande. De aanslagpleger was een student.

Lees verder

De tragedie van de Oostvaardersplassen

In natuurgebied de Oostvaardersplassen protesteren actiegroepen tegen het beleid van Staatsbosbeheer. De activisten proberen de dieren bij te voeren om zo een einde te maken aan het dierenleed in dit natuurgebied. Volgens de actievoerders zijn de grote grazers opgesloten in een “concentratiekamp voor dieren”. Helen Kopnina, onderzoeker aan De Haagse Hogeschool, legt uit wat er aan de hand is.

Lees verder

Connected 2018 – the aftermovie

Op vrijdag 23 februari vond de derde editie van Connected festival plaats, hét studenten- en medewerkersfeest van De Haagse Hogeschool. 2.500 bezoekers, dus gezellig druk. Met voor ieder wat wils.

Lees verder

Lector Joris Voorhoeve neemt afscheid met symposium

Terwijl de 65ste verjaardag voor velen reden is te stoppen met werken, was Joris Voorhoeve na zijn pensioengerechtigde leeftijd met veel plezier lector bij De Haagse Hogeschool. Op zijn 72ste stopt hij nu toch. Zijn afscheidssymposium On Building Peace op 15 maart gaat over de antwoorden die hij heeft gekregen op de belangrijkste onderzoeksvragen van zijn lectoraat.

Lees verder

Blockchain en bitcoin: de hype voorbij

Bitcoins en blockchain: het zijn de toverwoorden van dit moment. Maar wat is het nou precies? En gaat de wereld er echt door veranderen? Studenten Hans Xiang en Martin Wubben en docent Jordi Jansen brachten licht in de duisternis tijdens een seminar.

Lees verder

Pop-upstore met bierbostelbrood valt in de prijzen

Bestellen bezoekers van winkelcentrum MegaStores straks brood gemaakt van spul dat overblijft bij bierbrouwen? Een jury met daarin vertegenwoordigers van MegaStores was behoorlijk onder de indruk van dit groene winkelconcept, bedacht door studenten van de minor Advies & Verandering.

Lees verder

Studenten interviewen burgemeester Krikke

Burgemeester Pauline Krikke bezoekt de komende periode verschillende onderwijsinstellingen om een beter beeld te krijgen van de Hagenaren van de toekomst. Als eerste was ze bij De Haagse Hogeschool. In een interview waarin studenten haar alles mochten vragen, bleek ze het “hartelijk oneens te zijn” met partijgenoot Rutte.

Lees verder

Hoogste ambtenaar VWS beproeft zelfrijdende rolstoel

Op een testlocatie voor zelfrijdende auto’s in Delft demonstreerde hoofddocent Rufus Fraanje zijn zelfrijdende rolstoel aan Erik Gerritsen, hoogste ambtenaar bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Gerritsen stond paf. “Ik vroeg me af wat zelfrijdende auto’s te maken hebben met gezondheidszorg, dat is me nu wel duidelijk.”

Lees verder

Wubbo Tempel per 1 februari nieuwe voorzitter Raad van T...

Michèle Blom, voorzitter van de Raad van Toezicht van De Haagse Hogeschool, heeft besloten haar functie bij de hogeschool vervroegd over te dragen. Michèle is in mei 2017 benoemd tot directeur-generaal bij Rijkswaterstaat. Het leiden van deze grote organisatie laat zich echter lastig combineren met haar inzet voor De Haagse.

Lees verder

Connected festival

Op vrijdag 23 februari organiseert ACKU de derde editie van Connected festival, hét studenten- en medewerkersfeest van De Haagse Hogeschool voor 3.000 bezoekers.

Lees verder

Het Haags Inkoopsymposium

Op dinsdag 30 januari 2018 van 13.30 tot 17 uur is het Haags Inkoopsymposium met als thema ‘Samenwerken als voorwaarde voor inkoopsucces’. De Haagse Hogeschool, gemeente Den Haag, MKB Den Haag, NEVI Kring Zuidwest en Significant nodigen u graag hiervoor uit. Dit Inkoopsymposium is uniek, omdat het georganiseerd is voor en door studenten van Facility Management van de HHs. Meld u hier aan voor dit gratis symposium.

Lees verder

Lisanne en Twan ontmoeten minister Kaag

Lisanne de Groot en Twan Braber, studenten Process & Food Technology, kregen tijdens hun stage in Ghana bezoek van Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Lisanne: “Ze was oprecht in ons geïnteresseerd.”

Lees verder

Sophia Revalidatie en De Haagse Hogeschool halen banden ...

De Haagse Hogeschool en Sophia Revalidatie, die al nauw met elkaar samenwerken, gaan nog meer met elkaar optrekken. Op 25 januari ondertekenden de beide partijen een overeenkomst waarin dit werd bekrachtigd. Samen willen zij nauwer samenwerken op de thema’s onderwijs, (praktijkgericht) onderzoek, innovatie en de professionalisering van de beroepspraktijk.

Lees verder

Oprichting Stichting Coalitie Laak bestendigt unieke wij...

Verschillende partijen vanuit onderwijs, gemeente, de sector welzijn en het bedrijfsleven zijn in juni 2015 een vrij unieke samenwerking aangegaan binnen Coalitie Laak, met als doel het structureel en duurzaam bijdragen aan een sterke, aantrekkelijke en veilige wijk Laakkwartier Den Haag. Nu, tweeëneenhalf jaar later, is deze samenwerking bekrachtigd en bestendigd met de oprichting van Stichting Coalitie Laak en een bijbehorend vernieuwd samenwerkingsconvenant.

Lees verder

Viva Las Vegas

Onder meer door geheimschrift te kraken, werden studenten van Information Security Management eerste in een internationale wedstrijd. Daarmee wonnen ze een reis naar de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Lees verder

Aanval op uitval

Veel mbo’ers willen naar het hbo. Maar eenmaal op het hbo valt een groot deel uit. Hoe beperk je die uitval? De Haagse Hogeschool en verschillende roc’s werken daarom dit jaar samen aan een mbo-doorstroomproject waarin mbo’ers kennismakingslessen op het hbo volgen.

Lees verder

‘Innovatie bij De Haagse is praktisch’

Lector Smart Sensor Systems John Bolte wil sensoren en sensornetwerken zo slim maken dat ze mensen en apparaten kunnen helpen de juiste beslissingen te nemen. Van het meten van allerlei gezondheidseffecten voor mensen tot het in kaart brengen van de weg voor autonoom rijdende voertuigen. Aan ambities geen gebrek. Op 1 februari houdt hij zijn intreerede.

Lees verder

Twee hogeschoolonderzoeken genomineerd voor prijs

Onderzoek

Spannende tijden, want De Haagse Hogeschool is met twee inzendingen genomineerd voor de RAAK-award voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Op 30 november is de uitslag, maar voor het zover is, vertellen onze twee kanshebbers over hun onderzoeksproject.

Lees verder

Met een pop-up groene retailconcepten in de etalage zett...

Een take away waar je ook kunt blijven hangen om te werken of studeren. Met producten bereid van afgekeurde, misvormde groenten. Warm, Duurzaam en eigentijds. Dat is het pop-up store concept ‘To Stay or Take away’ van studentes Joyce van Roest, Michel Borst en Kim Nijman. Hun plan van aanpak voor een pop-up store voor de MegaStores werd op 31 oktober door een jury uitgeroepen tot beste uit de vijftien deelnemende groepen.

Lees verder

Startschot voor brede invoering beweegparcours in Den Ha...

De lerarenopleiding voor lichamelijke opvoeding (HALO) en het lectoraat Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving, beiden van De Haagse Hogeschool, gaan met Stichting De Haagse Scholen en webdeveloper Qabana samenwerken om structureel de motorische vaardigheid van kinderen te meten en te registreren in de gymles. Vandaag hebben deze partijen hun samenwerking geformaliseerd, daarbij de ambitie uitsprekend kinderen nog beter te willen ondersteunen in hun motorisch leerproces.

Lees verder

Hogescholen lanceren Retail Innovation Platform

Acht hogescholen starten het Retail Innovation Platform in samenwerking met TKI CLICK NL, de landelijke Retail Innovatie Agenda en praktijkpartners. Dit hebben zij vandaag aangekondigd tijdens DRIVE 2017 in Eindhoven. De initiatiefnemers hebben de ambitie om de kennisfunctie van de Retailagenda met praktijkgericht onderzoek in te vullen. Nadruk ligt op samenwerking en kennisdeling tussen lectoraten, brancheorganisaties en de retailsector. Zo hopen zij een impactvolle bijdrage te leveren aan de noodzakelijke innovatie van de retailsector.

Lees verder

Hogescholen in Delta-regio gaan vitaliteit en gezondheid...

Vitale Delta, een nieuw consortium van Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Leiden, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland, heeft een subsidie van twee miljoen euro toegekend gekregen vanuit SIA SPRONG. De komende acht jaar gaan ze samen met Medical Delta een praktijkgericht onderzoeksprogramma uitvoeren om de vitaliteit en gezondheid in Zuid-Holland te verbeteren.

Lees verder

Lectoraat herontwerpt oer-Hollandse souvenirs

Het lectoraat Innovation Networks van De Haagse Hogeschool neemt voor het eerst deel aan de Dutch Design Week Eindhoven tijdens de tentoonstelling Work In Progress. De bijdrage van het lectoraat is de pop-up store “To-kiss-or-not-to-kiss”. Dit project streeft ernaar om bekende Hollandse souvenirs opnieuw te ontwerpen, ditmaal meer vanuit een multicultureel perspectief. Nederland kent een aantal bekende souvenirs die in 2017 eigenlijk geen afspiegeling meer zijn van de realiteit. De nieuwe designs en de pop-up store zijn samen met internationale studenten in Nederland bedacht.

Lees verder

Docenten De Haagse Hogeschool stellen boek samen: ‘Sex i...

Twee docenten van de opleiding European Studies hebben onlangs een boek toe mogen voegen aan de bestaande reeks ‘Sexualities in Society’ van internationale uitgever Routledge. Het boek ‘Sex in the Digital Age’ gaat in op de veranderende en innovatieve seksuele omgeving in het digitale tijdperk.

Lees verder

Energieakkoord Greenport ondertekend

Het Energieakkoord van de Greenport Westland-Oostland is op 5 oktober bij Hoogheemraadschap Delfland door 35 betrokken bedrijven en organisaties met hun handtekening bekrachtigd. Met het Energieakkoord maakt de Greenport de ambities concreet om in 2030 haar doelen te behalen op het gebied van uitstoot van schadelijke stoffen (CO2-Stikstof), verduurzaming en energieverbruik.

Lees verder

Invoering Numerus Fixus HBO-Verpleegkunde - Voltijd

Samen met de vijf andere hogescholen in de Randstad voert De Haagse Hogeschool dit jaar een Numerus Fixus in voor de opleiding HBO-Verpleegkunde - Voltijd. Met deze maatregel willen de hogescholen in samenwerking met de werkgevers in zorg en welzijn zorgen voor zoveel mogelijk kwalitatieve opleidingsplaatsen voor verpleegkundigen in de Randstad en verantwoord groeien in omvang. De Haagse Hogeschool stelt daarom voor het studiejaar 2018-2019 een ruime Numerus Fixus in van 500 plaatsen.

Lees verder

Studenten van De Haagse winnen ECHO Award 2017

Op vrijdag 29 september zijn de ECHO Awards 2017 uitgereikt, een landelijke stimuleringsprijs voor excellent multicultureel talent in het hoger onderwijs. Tijdens de ceremonie werden twee van onze HHs-studenten onderscheiden in de categorie ECHO Award hbo en Nederlandse UNESCO Commissie Peacebuilding Award.

Lees verder

Lector publiceert boek over rol politie in Schilderswijk...

Er is nog steeds veel wantrouwen tegen de politie onder jongeren in de Haagse Schilderswijk. Dat is één van de conclusies die lector Baukje Prins en haar medeonderzoekers trekken in hun rapport ‘Geboren en getuige in de Schilderswijk’, een bundeling van 49 verhalen van jongeren tussen de 18 en 27 jaar.

Lees verder

'Blokje Om’ genomineerd voor de Dutch Game Awards

Blokje Om van gamestudio Jagaco is genomineerd als Best Serious Game door de Dutch Game Awards, de vakprijzen voor de Nederlandse gamesindustrie. “Wat zijn wij ontzettend trots op onze nominatie,” aldus Vincent Broeren, lead programmer van Jagaco, “uiteraard kijken we erg uit naar de uitreiking op 6 oktober!” Naast Blokje Om zijn er nog drie andere genomineerden in deze categorie.

Lees verder

Hans Camps per 1 december nieuw lid College van Bestuur ...

Hans Camps, momenteel werkzaam als lid van het College van Bestuur (CvB) bij ROC Mondriaan, komt per 1 december het bestuurlijk team van De Haagse Hogeschool versterken. Hij volgt Jan Lintsen op die per 1 september begon als collegelid bij de Universiteit van Amsterdam. Met de aanstelling van Hans is het CvB van De Haagse weer voltallig.

Lees verder

Geen integriteitsschendingen bij College van Bestuur De ...

Een onafhankelijk feitenonderzoek naar aanleiding van anonieme aantijgingen aan het adres van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool heeft op geen enkele wijze integriteitsschendingen aan het licht gebracht. Dat laat de Raad van Toezicht weten aan het bestuur en de medewerkers van De Haagse Hogeschool.

Lees verder

Studentenstad Den Haag sluit zich aan bij Studentensport...

Afgelopen week zette Paul van Doorn, manager Studentenservice van de dienst OK&C zijn handtekening onder een samenwerking met Studentensport Nederland. Hiermee is Den Haag de 15e stad die vertegenwoordigd is binnen Studentensport Nederland. Door het lidmaatschap bij Studentensport Nederland is De Haagse Hogeschool een nieuwe gesprekspartner én opponent in de wereld van studentensport, die nu nog vooral uit universiteitssteden bestaat.

Lees verder

Kick-Off ontwikkeling schaatshulpmiddel voor gehandicapt...

Donderdag 7 september om 15.30 uur vindt de kick-off plaats van de ontwikkeling van een uniek project. Dan begint de weg die zal leiden tot de vervaardiging van een hulpmiddel waardoor (zwaar) gehandicapte kinderen ook kunnen gaan schaatsen, iets wat in de hele wereld nog niet bestaat. Het wordt een gezamenlijk ontwerp van De Haagse Hogeschool en de TU Delft, op initiatief en onder toezicht van de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten.

Lees verder

Nieuw lectoraat wapent mkb in strijd tegen cybercrime

Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en De Haagse Hogeschool bundelen de krachten. Samen zetten zij het lectoraat Cybersecurity in het mkb op, waarmee een nieuwe belangrijke impuls wordt gegeven aan het onderzoek naar cybersecurity. Zij streven ernaar het kwetsbare midden- en kleinbedrijf van manieren te voorzien om zich te wapenen tegen cybercriminaliteit.

Lees verder

De stad als vluchthaven

Sinds een aantal jaar hopen tienduizenden asielzoekers in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Is de grote stad hiervoor de beste plek of zijn zij beter af in kleinere plattelandsgemeenschappen? Deze vraag stond op 29 juni centraal tijdens het symposium ‘De stad als vluchthaven’, dat was georganiseerd naar aanleiding van het afscheid van Baukje Prins, lector Burgerschap en Diversiteit aan De Haagse.

Lees verder

Hoe duurzaam is mijn vakantie?

Een vriendin confronteert mij afgelopen weekend -met een lach op haar gezicht- met de vraag: Lonneke, je gaat dit jaar twee keer een week op vakantie. Twee keer met het vliegtuig… Maar hoe past dat in je duurzame(re) levensstijl? Ik slikte even, want realiseerde mij dat mijn vriendin daar een (kritisch) punt had. Dat heeft mij de afgelopen week niet losgelaten.

Lees verder

Formula Cruisers in de startblokken

In de afgelopen twee jaar werkten zo’n 160 studenten uit Nederland en Europa aan een bijzonder project van De Haagse Hogeschool in Delft. Samen deelden zij een droom: het bouwen van een elektrische raceauto. Bij de faculteit Technology, Innovation & Society (TIS) konden studenten uit alle disciplines hun steentje bijdragen aan de bouw van deze Formula Cruiser. Vol trots presenteerde het team op 12 juni het eindresultaat. In de komende weken zal deze auto doen waarvoor hij gemaakt is: racen. De Formula Cruiser staat deze week in de startblokken tijdens de EVO Days in Hasselt en over twee weken bij de Formula Student-competitie in Silverstone in Engeland.

Lees verder

Vier studenten De Haagse ontwikkelen slim inzamelmiddel ...

Ontwerp een inzamelmiddel waarmee schoonmakers in de trein in één handomdraai kranten en restafval gescheiden kunnen inzamelen en afvoeren naar de papiercontainers op stations. Met deze opdracht van NS Operatie gingen vier studenten van De Haagse - Jos Zomer, Cyprien Kraaijpoel, Merel Maletzky en Tom de Jonge - aan de slag. De schoonmakers stonden vanaf het begin centraal. De blauwe ‘krantentas’ is in alle opzichten duurzaam en gemaakt van de bekleding van oude NS-treinstoelen.

Lees verder

Werkbezoek Kamerleden in teken van studiesucces en beroe...

Wat moet er gebeuren om het studiesucces van mbo-studenten te vergroten die kiezen voor een vervolgstudie aan het hbo? Hoe is het gesteld met de aansluiting van het onderwijs op de beroepspraktijk en hoe ga je als hogeschool om met diversiteit? Over deze vragen gingen vijf woordvoerders Onderwijs uit de Tweede Kamer op 7 juni in gesprek met lectoren, docenten en studenten van De Haagse Hogeschool.

Lees verder

Oud-studenten De Haagse Hogeschool verleggen grenzen tij...

Kelly Kap - oud-studente Bedrijfseconomie aan De Haagse Hogeschool - en Nanet Moesman - oud-studente Bewegingstechnologie - reizen sinds 4 mei de wereld over. Het tweetal heeft nauwelijks budget en laat alles in Nederland achter. Kelly en Nanet willen zo ver en lang mogelijk reizen en de wereld tegelijkertijd een stukje beter maken. “We willen onze grenzen verleggen, want er is zoveel meer in de wereld te zien dan dat wat we hier kennen.”

Lees verder

Studenten SBRM brengen kracht Haagse winkelgebieden in b...

Ruim 160 eerstejaars studenten van de opleiding Small Business & Retail Management van De Haagse hebben tijdens het Young Intrapreneurs Project de kracht van de Haagse binnenstad in kaart en in beeld gebracht. Op donderdag 8 juni sloten zij dit project af met de bekendmaking van het beste wervende filmpje.

Lees verder

Vastgoedeigenaren pakken door met verdere ontwikkeling D...

Vijf vastgoedeigenaren slaan met De Haagse Hogeschool en de gemeente Zoetermeer de handen ineen voor de doorontwikkeling van Dutch Innovation Park, het ICT gerelateerde park aan de A12 bij Zoetermeer. Op donderdag 1 juni zetten zij hun ambities kracht bij door het ondertekenen van het ambitiedocument Dutch Innovation Park tijdens de vastgoedbeurs Provada.

Lees verder

Tussen droom en daad: Den Haag als Grenzeloze Kennisstad

Den Haag transformeert van ambtenarenstad naar ‘kennisstad’. De gemeente wil deze ontwikkeling versnellen door de inrichting van een Central Innovation District in de driehoek tussen het Centraal Station en de stations Hollands Spoor en Laan van Nieuw Oost-Indië. Hoe kun je innovatie organiseren en kan dit gebiedsgericht? Welke innovaties zijn nodig en waar liggen kansen? “Zo’n kenniscentrum moet niet met de rug naar de stad staan, maar coalities sluiten met professionals, marktpartijen en bewoners in de wijken”, zegt Vincent Smit, lector Grootstedelijke Ontwikkeling van De Haagse Hogeschool.

Lees verder

ARmazing uitgeroepen tot Hybride Student-Ondernemer van ...

De startup ARmazing is tijdens de jaarlijkse verkiezing Hybride Student-Ondernemer 2017 van De Haagse Hogeschool als winnaar uit de strijd gekomen. ARmazing - Augmented Reality Media - is een groep van drie ondernemende studenten die een bijzonder kinderboek hebben gemaakt, waarin het verhaal met augmented reality tot leven wordt gebracht. Volgens de jury zijn de studenten erin geslaagd ‘lezen in een nieuwe tijd weer belangrijk te maken’.

Lees verder

Bevrijdingsfestival: “Ik vind vrijheid een complex begri...

Hoe kijken Haagse ouderen en kinderen naar vraagstukken als oorlog en vrede? En hoe is het om een oorlogsgebied te ontvluchten om in een ver land een nieuw leven op te bouwen en de vrijheid te ervaren? Onder het motto ‘Vier de vrijheid’ kwamen deze thema’s aan bod tijdens het Bevrijdingsfestival dat op 20 april op De Haagse op het programma stond. “De grenzen van mijn vrijheid beginnen waar de vrijheid van een ander ophoudt.”

Lees verder

Hulp bij aangifte door studenten De Haagse Hogeschool én...

Studenten van de opleidingen Bedrijfseconomie, Accountancy en Bedrijfskunde MER van De Haagse Hogeschool bieden elk jaar in april in samenwerking met de Belastingdienst gedurende twee weken HUlp Bij Aangifte (HUBA) voor de aangifte inkomstenbelasting aan bewoners van Den Haag. Op deze manier passen de studenten de geleerde theorie toe in de praktijk. Daarnaast maken zij, samen met de Belastingdienst, daadwerkelijk verschil voor die Haagse bewoners voor wie het doen van aangifte niet eenvoudig is, maar die geen toegang hebben tot een adviseur.

Lees verder

'The Take Over': banenruil tussen wereld van kunst en ma...

Wat kunnen managers leren van de manier waarop kunstenaars omgaan met onzekerheid? Kunnen organisaties hun voordeel doen met wat in de kunstwereld bekend is over het scheppen van creatieve speelruimte? Om hierop antwoord te krijgen, ruilden Jacco van Uden, lector Change Management aan De Haagse Hogeschool, en kunstenares en performer Mercedes Azpilicueta van baan. Een maand lang dompelden zij zichzelf onder in een nieuwe wereld. “Verandering komt niet tot stand als alles van tevoren vastligt en we weten waar we naar toegaan.”

Lees verder

Bevrijdingsfestival Den Haag: ‘Niet mijn oorlog, wel mij...

Het Bevrijdingsfestival in Den Haag trekt elk jaar ruim 60.000 bezoekers. Toch zijn volgens de organisatie meer bezoekers welkom, vooral jongeren uit Transvaal en de Schilderswijk. Zodat óók zij op 5 mei de vrijheid kunnen vieren. Maar welke waarde heeft Bevrijdingsdag voor deze jongeren? En vooral: hoe kunnen zij enthousiast worden gemaakt voor het festival? Om hierop antwoord te krijgen, gingen studenten van De Haagse Hogeschool op onderzoek in deze Haagse wijken.

Lees verder

Koning Willem-Alexander brengt bezoek aan The Hague Secu...

Het opleiden van nieuw talent op het gebied van cyber security, een veiligheidsrobot die zelfstandig kan surveilleren en de resultaten van onderzoek over de vraag hoe de samenleving weerbaarder kan worden gemaakt tegen cyberaanvallen. Een werkbezoek van koning Willem-Alexander aan The Hague Security Delta (HSD) stond op 23 maart in het teken van de laatste innovaties op het gebied van veiligheid. HSD is een netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheden, waaronder De Haagse Hogeschool. Dit netwerk richt zich op kennisontwikkeling op het gebied van veiligheid.

Lees verder

Movies that Matter: Students’ Choice Award

In Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui barst het Movies that Matter Festival weer los. Op dit filmfestival presenteren regisseurs uit de hele wereld ruim 70 speelfilms en documentaires over mensenrechten. Vijftien enthousiaste studenten zaten in de studentenjury van het filmfestival en selecteerden drie films voor de 'Students' Choice Award'. Juryleden Lysaifeni Wout en João Pires, studenten van De Haagse Hogeschool, kijken terug op een bijzondere tijd.

Lees verder

Extra ontruimingsoefening De Haagse Hogeschool succesvol...

Op donderdag 16 maart 2017 vond er in het hoofdgebouw van De Haagse Hogeschool een extra ontruimingsoefening plaats. Het ging om een zogeheten totaalontruiming: alle gebouwdelen met uitzondering van de tijdelijke huisvesting werden ontruimd. De extra oefening was gepland omdat de ontruiming van afgelopen september niet vlekkeloos verliep.

Lees verder

Rick Grashoff (Groen Links) ‘wint’ HHs-verkiezingsdebat

Op 15 maart gaan we naar de stembus. Maar geldt dat ook voor de ruim 850.000 stemgerechtigde jongeren? Veel jongeren weten helemaal nog niet of ze gaan stemmen. Toch zijn zij samen goed voor maar liefst 13 zetels in de Tweede Kamer. De Haagse Hogeschool hield op 13 maart een verkiezingsdebat om de politiek dichter bij de studenten te brengen.

Lees verder

"Als je vertegenwoordigd wilt worden, moet je stemmen."

Op 15 maart gaan we naar de stembus. Maar geldt dat ook voor de 850.000 stemgerechtigde jongeren? Veel jongeren weten nog niet of ze gaan stemmen. Toch zijn zij samen goed voor 13 zetels in de Tweede Kamer. Als het aan de studenten Bestuurskunde Jason Daniëls (24) en Mirko de Boer (20) van De Haagse Hogeschool ligt, gaan zo veel mogelijk medestudenten stemmen. Om hen hiervoor enthousiast te maken, organiseerden zij in de aanloop naar de verkiezingen allerlei activiteiten. “De beslissingen van politici hebben invloed op de studie, het leven en werk van studenten. Als je vertegenwoordigd wilt worden, moet je stemmen.”

Lees verder

De Haagse partner met NIMAR (Nederlands Instituut in Mar...

Op 1 maart opende minister Bussemaker van OCW het nieuwe pand van NIMAR (Nederlands Instituut in Marokko) in Rabat. Dit instituut maakt sinds 2015 deel uit van de Universiteit Leiden, en heeft tot doelstelling onderwijs te verzorgen, onderzoek te faciliteren en actief bij te dragen aan de kennis in Nederland van de Marokkaanse talen, culturen en samenleving. De Haagse Hogeschool en NIMAR maakten van de gelegenheid gebruik en tekenden een overeenkomst voor verdere samenwerking. Rogier Busser, opleidingsmanager International Business and Management Studies, zette namens De Haagse Hogeschool zijn handtekening.

Lees verder

Oplevering Sportcampus Zuiderpark eind februari

Wat ruim 10 jaar geleden onder de bezielende leiding van toenmalig academiedirecteur John van den Berg begon met een ambitieverklaring, wordt na 11 jaar eindelijk werkelijkheid. Eind februari wordt Sportcampus Zuiderpark opgeleverd. De opleidingen HALO, Sportkunde (vh Sportmanagement) en International Sport Management verhuizen deze zomer naar het Zuiderpark.

Lees verder

Thijs Brilleman genomineerd voor Docent van het Jaar ver...

Hij was al docent van het jaar in 2015 op De Haagse Hogeschool, maar dit jaar maakt de docent Industriële Robotica ook kans op de landelijke titel. ‘Hij laat studenten werken aan echte automatiseringsopdrachten vanuit bedrijven en biedt hen, door slim gebruik te maken van oud-studenten, dagelijkse begeleiding van experts,’ aldus het juryrapport.

Lees verder

Lab met innoverende retailconcepten in Haagsche Bluf

Op donderdag 12 januari hebben studenten van De Haagse Hogeschool een Concept Lab ingericht in een van de leegstaande panden in de Haagsche Bluf. In dit Lab waren verschillende innoverende retailconcepten te zien die de studenten hebben ontworpen. Dit project is een samenwerking tussen De Haagse Hogeschool, Bureau Binnenstad Den Haag en de eigenaar van het winkelgebied, de Geste Groep, die het lege pand ter beschikking stelde. Bureau Binnenstad heeft vanuit haar netwerk deze partijen aan elkaar weten te koppelen.

Lees verder

Studenten De Haagse Hogeschool met Collectebus naar Glaz...

Vijfenveertig studenten die aan De Haagse Hogeschool het keuzevak (minor) Eventmanagement volgen, hebben zich ingespannen om geld op te halen voor het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Met een scala aan evenementen hebben zij een totaalbedrag van €10.050,= opgehaald om in te zetten in de bestrijding van een stille ramp: longontsteking. Op 23 december reisden de studenten met een Collectebus af naar de Grote Markt in Breda.

Lees verder

Brazilianen en HHs’ers zetten bakkersproducten op de Bra...

Maandagmiddag zijn vijftien Braziliaanse en vijftien HHs-studenten aan de slag gegaan met de Challenge of Ideas. In vijf dagen tijd moeten ze met een plan komen om het Nederlandse bedrijf Zeelandia – een specialist in bakkerijgrondstoffen – nog bekender te maken onder de 63.000 Braziliaanse bakkerijen.

Lees verder

HagaZiekenhuis en De Haagse Hogeschool creëren Zorg Inno...

Het HagaZiekenhuis heeft samen met De Haagse Hogeschool een Zorg Innovatie Community (ZIC) opgezet op de afdeling Longziekten. Hier coördineren stagiairs in een leerwerkunit de zorg voor meerdere patiënten. Daarnaast leren zij samen met verpleegkundigen de eigen beroepspraktijk te onderzoeken in een zogenaamde ‘learning community’. De Zorg Innovatie Community is een nieuwe manier van opleiden in de studie hbo-verpleegkunde, één van de populairste opleidingen in Nederland.

Lees verder

How To Get There – De Haagse Hogeschool

Op 17 november stond De Haagse Hogeschool volledig in het teken van Ondernemerschap en Innovatie. De hoofdlocatie van De Haagse was op deze datum het podium voor de How To Get There Summit, dé plek waar het innovatie-ecosysteem van Nederland, corporates, startups en de innovatiehubs, samenkomt om sneller innoveren mogelijk te maken.

Lees verder

Positief advies prestatieafspraken De Haagse

In 2012 hebben alle hoger onderwijsinstellingen prestatieafspraken gemaakt met het ministerie van OCW. Nu, in 2016, heeft een reviewcommissie bekeken in hoeverre de onderwijstelingen die afspraken ook daadwerkelijk zijn nagekomen. De Haagse Hogeschool heeft met gepaste trots vernomen dat de reviewcommissie voor de Haagse instelling een positief advies heeft afgegeven.

Lees verder

Oplevering Sportcampus Zuiderpark vertraagd

Sportcampus Zuiderpark wordt in het vroege voorjaar van 2017 opgeleverd. Wethouder Rabin Baldewsingh (Sport) schrijft dit dinsdag aan de gemeenteraad. Uit een aangepaste bouwplanning van aannemerscombinatie TeamSport Zuiderpark V.O.F. blijkt dat de voorgenomen oplevering dit najaar niet haalbaar is.

Lees verder

Ondertekening landelijke Retailinnovatie-agenda

De gemeente Den Haag maakt werk van de retail en heeft samen met 16 publieke en private partners het initiatief genomen voor de Retailinnovatie-agenda. Hierin vormt de lokale praktijk de basis voor een samenhangende en landelijke uitrol.

Lees verder

Samenwerking op het gebied van security & fraude riskman...

Donderdag 30 juni jl. hebben de Academie voor Masters en Professional Courses van De Haagse Hogeschool en Fortress Group een samenwerkingsovereenkomst getekend om samen onderwijs en een kennisplatform op het gebied van security en fraude riskmanagement te ontwikkelen. Hiermee spelen de partners in op de behoefte aan specifieke kennis vanuit het werkveld.

Lees verder

Thales en De Haagse Hogeschool tekenen overeenkomst voor...

Vandaag, vrijdag 10 juni, hebben Thales en De Haagse Hogeschool een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor een lectoraat over cyber security. Beide partijen willen gezamenlijk onderzoek te doen naar de cyber security van fysieke systemen en hebben daarvoor drie programma’s gedefinieerd. De overeenkomst werd op de hogeschool ondertekend door Lukas Roffel, CTO Thales Nederland en Leonard Geluk, voorzitter College van Bestuur van De Haagse Hogeschool.

Lees verder

Beweegtuin voor ouderen

Op 21 april is de Bronovo Beweegtuin geopend, een bijzonder initiatief dat ouderen op een vernieuwende manier helpt fysiek en mentaal gezond te blijven. Tinus Jongert, lector Gezonde Leefstijl in een Stimulerende Omgeving, sprak er namens De Haagse Hogeschool die het traject van totstandkoming van de Beweegtuin in het afgelopen najaar heeft ondersteund. De Beweegtuin is gesteund en gestimuleerd door Gemeente Den Haag en deels gefinancierd door stichting Vrienden van Bronovo.

Lees verder

Paralympische Road to Rio

Op 11 april organiseerde de Faculteit Gezondheid, Voeding en Sport van De Haagse Hogeschool het symposium ‘De Paralympische Road to Rio’. Inspirerende en toonaangevende sprekers, waaronder André Cats en Esther Vergeer, spraken er over relevante aspecten van aangepaste topsport. Een mooi voorproefje voor een paralympische studiereis.

Lees verder

Praktische innovatiekracht op het snijvlak techniek en g...

Vier hogescholen uit de Zuid-Hollandse regio zijn toegetreden tot de Medical Delta, een netwerk van kennisinstellingen, zorginstellingen en bedrijven uit de sectoren Life Sciences, gezondheid en techniek. Met het toetreden van de hogescholen verdiept en verbreedt de Medical Delta zich op het gebied van beroepsgericht opleiden en praktijkgericht onderzoek. De samenwerking heeft tot doel de samenleving meer te laten profiteren van de kennis en het ondernemerschap op zorggerelateerd en medisch technisch gebied.

Lees verder

We hebben niks kunnen vinden, probeer opnieuw te filteren.

Persvoorlichting:

Dhr. B. (Bas) Schrijver

Contactgegevens:

persdienst@hhs.nl
070 - 445 7549