Blockchain razend populair op De Haagse

Blockchaintechnologie heeft potentie de wereld te veranderen. Dus belangrijk dat De Haagse Hogeschool vinger aan de pols houdt. Docent en onderzoeker Jordi Jansen startte een kennisnetwerk en geeft een minor over blockchain en FinTech. Zijn colleges zitten bomvol.

jordi jansen

“Of het nu gaat om valuta (bitcoins), je sociale profiel op Facebook of transacties die je doet via je online bankrekening: ik geloof in een wereld waarin iedereen eigenaar is van zijn eigen data. Blockchaintechnologie maakt dat mogelijk: het zorgt ervoor dat jouw persoonlijke gegevens niet bij overheden, commerciële of politieke partijen terecht komen. Ook denk ik dat het huidige monetaire systeem met euro’s niet meer werkt: de vraag is niet of het klapt, maar wanneer. Blockchaintechnologie kan hierbij uitkomst bieden. Uit persoonlijke interesse ben ik onderwijs rond dit onderwerp gaan ontwikkelen, want education is the most powerful weapon which you can use to change the world.”

Crypto-idioten

In de zomer van 2017 gaf Jordi voor het eerst een keuzevak over blockchaintechnologie voor docenten en studenten van de opleiding Finance & Control. “De geïnteresseerden pasten niet in de zaal. En in plaats van anderhalf uur, was ik ruim 3,5 uur bezig. Het was een keuzevak waar studenten geen studiepunten voor kregen, in de avonduren. Het lokaal zat vol met crypto-idioten en de energie broeide.”

Kennisnetwerk opgestart

“Ik merkte al gauw: dit moeten we opschalen. De wil en leergierigheid zijn er, bij studenten, bij docenten, bij traders, bij professionals, bij het werkveld én bij externe geïnteresseerden. Toen ben ik met een paar andere enthousiastelingen een kennisnetwerk over blockchain begonnen, waarin al die partijen samen komen, onderzoek doen en van en met elkaar leren. Binnen de kortste keren sloten zich een paar honderd man aan. En niet alleen Nederlandse FinTech-experts en blockchainkenners, ook onderzoekers aan universiteiten in België, Spanje, Amerika doen mee. Fantastisch!”

Zaal te klein

“Tegelijkertijd besloten we op De Haagse in samenwerking met bedrijven en andere partners evenementen op dit specifieke vakgebied te organiseren. Die integratie van de praktijk in het onderwijs is zó belangrijk: je leert pas fietsen als je daadwerkelijk opstapt. Dus we zijn gewoon begonnen met kennissessies, gastsprekers en use cases uit het beroepenveld. Die evenementen zijn een schot in de roos: zalen zijn te klein en bedrijven kapen studenten terwijl ze nog moeten afstuderen. Er is zoveel vraag naar kennis rondom blockchaintechnologie.”

Succesvolle minor

“Afgelopen maanden hebben we in samenwerking met het werkveld bij de opleiding Finance & Control een nieuwe minor van 15 studiepunten gedraaid. We konden maar 25 studenten kwijt en toch zat er elke week dik 35 man in de zaal. Studenten die vrijwillig meedraaiden, of externen die wilden weten wat we aan het doen waren. Onze minor-studenten gingen aan de slag met echte praktijkopdrachten bij bijvoorbeeld The Harbour Club of de Rotterdamse haven en presenteerden op 30 november hun bevindingen aan een panel met journalisten, politici en lectoren. De minor is met een 9,9 beoordeeld door studenten. Te gek toch?”

Meer FinTech

“We zijn bij de opleiding Finance & Control nu zelfs bezig met een minor van 90 studiepunten over FinTech en blockchaintechnologie, samen met de opleidingen hbo Rechten, International Business, en IT. In het Engels natuurlijk, en met nog veel meer praktijkopdrachten en use cases. Ook zijn er plannen voor een mastertraject. Er is nog zoveel te leren!”