Innovatieve bedenksels in Ziekenhuiskamer van de Toekomst

Een ziekenhuiskamer met de nieuwste technologieën: Op 21 november werd het lint doorgeknipt waarmee de opening van de Ziekenhuiskamer van de Toekomst op De Haagse Hogeschool een feit was. Zoals de naam al impliceert, geeft de kamer een blik op toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Studenten en onderzoekers van De Haagse zullen in deze kamer, bedacht vanuit een vraag uit het werkveld, onderzoek doen naar zorginnovaties en de behoeften van de eindgebruiker.

Het display van de slimme innovaties in het ziekenhuisbed

Onderzoek

Studenten van verschillende opleidingen hebben binnen het lectoraat Oncologische Zorg (zorg gericht op kankerpatiënten) eerder onderzoek gedaan naar gezondheidsvraagstukken waar zij geschikte oplossingen voor bedachten. Dit gebeurde binnen Health Innovation, een kenniscentrum van De Haagse Hogeschool dat zich, in samenwerking met studenten, lectoren en partners, op zulke vraagstukken richt.

Uit het onderzoek constateerden de studenten dat de zorg steeds meer onder druk staat en dat de werklast van verpleegkundigen omlaag moet. Verpleegkundigen moeten weer plezier krijgen in hun werk. Daarnaast moet het leven van de patiënten zo gemakkelijk mogelijk gemaakt worden. Vanuit die gedachtes ontstond het idee voor de kamer. De hogeschool bracht de kamer tot stand in samenwerking met het Haaglanden Medisch Centrum (HMC).

Slim bed

In de kamer word nu een nieuw bed getest: een ‘smart hospital bed’. Dit is geen standaard ziekenhuisbed: het kan namelijk zelf metingen uitvoeren en registreren zonder dat verpleegkundigen dit tijdrovende proces zelf hoeven te doen. Een voorbeeld hiervan is dat het bed een geïntegreerde weegschaal heeft dat direct gekoppeld wordt aan het patiëntendossier. Het bed houdt verschillende dingen bij, bijvoorbeeld hoe vaak een patiënt uit bed gaat.

het slimme ziekenhuisbed wordt gepresenteerd

Van project naar praktijk

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het bed in de dagelijkse zorgpraktijk in gebruik wordt genomen. Maar eerst onderzoeken studenten in de Ziekenhuiskamer van de Toekomst o.a. op welke wijze de technologie gebruikt kan worden om patiënten te stimuleren om meer te bewegen. Opvolgend zal het bed ook in het living lab van het HMC Ziekenhuis worden onderzocht in nauwe samenwerking met de uiteindelijke gebruikers: werkelijke patiënten.

Door de handige technologische innovaties van het bed zou het op elke afdeling in het ziekenhuis van toegevoegde waarde zijn. Het opent nieuwe deuren voor positieve verandering in de gezondheidszorg. Door nieuwe technologieën op de goede manier in te zetten, wordt de gezondheidszorg aangenamer voor zowel professionals als patiënten.