Mels werkt met CT-scanners en maakt overuren door corona

Mels Stam (24) werkt als CT-engineer bij Canon Medical Systems en zit in de afstudeerfase van de duale opleiding Elektrotechniek. Het werken aan zijn scriptie moet ’s avonds en in het weekend gebeuren want hij werkt sinds de uitbraak van corona fulltime.

Mels Stam over CT scanners Wat het COVID-virus aan schade aan de longen heeft aangericht, kan het best aangetoond worden met een CT-scan: een radiologisch onderzoek waarbij een lichaamsdeel in plakjes in beeld wordt gebracht. Aangezien zo’n scan in meerdere stadia van de corona-infectie wordt ingezet, draaien de CT-scanners overuren. Mels: “Ze zijn een stuk populairder geworden in het ziekenhuiswereldje en gaan als warme broodjes over de toonbank”.

Oplossen van problemen geeft kick

Mels gaat de ziekenhuizen af om CT-scanners te installeren, onderhoud te doen, reparaties uit te voeren of - met een ervaren collega - storingen op te lossen. Het zijn complexe apparaten en dat is precies waarom Mels zijn werk zo gaaf vindt: “In mijn vorige functie werkte ik met röntgenapparatuur, sinds kort met CT-scanners. Het kunnen oplossen van problemen geeft me een kick. Het voelt goed als een spoedeisende hulp weer ambulances mag ontvangen omdat de CT- of röntgenkamer weer functioneert.” Geen dag is hetzelfde. De klus is telkens anders, evenals het ziekenhuis waar hij zijn werk doet.

Metingen naar kwaliteit en stralingsveiligheid

Nu hij aan het afstuderen is, doet hij onderzoek naar metingen die verricht moeten worden om de kwaliteit en de stralingsveiligheid van de CT-scanner te garanderen. Er zijn drie partijen die verschillende eisen aan die metingen stellen: de fabrikant, de Nederlandse wet en de ziekenhuisfysici. Mels heeft als opdracht gekregen om helder te krijgen wat er precies gemeten moet worden en op welke manieren dit kan. Uiteindelijk zal hij een protocol opstellen dat tegemoetkomt aan alle eisen.

Drukke tijd

Ja, het is een drukke tijd. Een drukke baan combineren met een opleiding is nogal een opgave. Maar omdat hij momenteel niet kan sporten en natuurlijk ook minder sociale contacten heeft, komt er ook weer tijd vrij. En dus is het nog net te doen. Zijn afstudeerperiode duurt wel wat langer dan normaal maar hij zet zich voor 200% in om zo snel mogelijk af te studeren. Juist in deze tijd heeft hij weer gemerkt hoe belangrijk het is om als student zelfstandig te zijn. Als je niet naar school kunt, zul je het echt zelf moeten doen.

Onwijs gave baan

Hiervoor heeft Mels de mbo-opleiding Medische Instrumentatietechniek gedaan. Het bedrijf waar hij toen zijn afstudeerstage deed, was zo enthousiast over hem dat hij een baan als service-engineer X-ray kreeg aangeboden. Nadat hij begonnen was aan zijn hbo-opleiding Elektrotechniek werd het bedrijf overgenomen door Canon. Mels werd gevraagd om CT-engineer te worden: “Van het een komt het ander. Ik had zo’n baan nooit overwogen, maar nu ik het werk eenmaal doe, vind ik het onwijs gaaf.”

Engineer belangrijk in de medische wereld

Mels is hartstikke tevreden over de duale variant van de opleiding Elektrotechniek. In oktober hoopt hij klaar te zijn met studie. Dat zijn toekomst in de medische wereld ligt, staat voor hem als een paal boven water: “Jazeker! Als engineer kun je daar hartstikke veel betekenen.”