Voorbereid op een missie naar Mars

Toen oud-student Technische Natuurkunde Charlotte Pouwels met haar vader naar Star Trek keek, raakte zij gefascineerd door de ruimtevaart. “Ik ging technische vragen stellen, waarop ik geen antwoord kreeg. Daarom besloot ik zelf ruimtevaarder te worden. In mijn onderzoek boots ik na hoe het is om op de maan of op Mars te leven. Dat doe ik bijvoorbeeld op Hawaii in een omgeving die een beetje lijkt op die van de maan.”

Charlotte Pouwels-ruimtevaart Charlotte is onderzoeker en analoog astronaut bij ESA. Zij maakt daar deel uit van het onderzoeksteam EuroMoonMars en droomt ervan écht de ruimte in te gaan. Een missie naar Mars is voor haar geen wilde fantasie. Ze zou zich zo aanmelden. “Als analoog astronaut bereid ik me met missies op aarde voor op het echte werk in de ruimte. Daar doe ik onderzoek naar. Ik schrijf wetenschappelijke artikelen en bezoek ruimtevaartcongressen. Als ik dan de kans krijgt om echt de ruimte in te gaan, dan zeg ik geen nee.”

Raakvlakken met de ruimte

Charlotte koos als 16-jarige al heel bewust voor de studie Technische Natuurkunde. “Op hbo-niveau kun je helaas geen ruimtevaarttechniek studeren. Maar de opleiding Technische Natuurkunde biedt wel een brede basis. Ik kon mij specialiseren in mijn eigen interessegebied. Daardoor kregen mijn stages, mijn minors en mijn afstudeerscriptie raakvlakken met de ruimtevaart.”

Ruimtelandbouwer

Ze kon stage lopen bij Wieger Wamelink. Hij is een wereldberoemd exobioloog en ruimtelandbouwer. “Wieger doet onder andere onderzoek naar de verbouw van planten op nagemaakte maan- of Marsgrond. In mijn eigen afstudeeronderzoek kweekte ik bij hem in het stralingslaboratorium tuinkers op nagemaakte Marsgrond. Die plant stelde ik bloot aan de hoge stralingsdosis die op Mars is gemeten. Welke biologische effecten veroorzaakt die straling? Het is belangrijk om deze effecten in kaart te brengen. Want in 2030 zijn we van plan om naar Mars te gaan. Dan willen we daar onze eigen groentes verbouwen.”  

Hawaii-expeditie

Het meest trots is Charlotte op haar Hawaii-expeditie. “Twee weken werkte ik daar als analoog astronaut in een gesimuleerde maanomgeving. Samen met jonge vrouwen die dezelfde passie voor de ruimtevaart hebben als ik. Met z’n allen deden we 24/7 onderzoek om verder te werken aan een toekomst in de ruimte. Daarmee is ook de economie gediend. Want je ziet steeds dat ruimtevaarttechnologie later wordt toegepast in de normale industrie. Denk aan de navigatietechnologie, aan lichaamsscans of aan een matras die zich voegt naar je lichaam. Allemaal ontwikkeld voor de ruimtevaart.”

Kijk goed naar jezelf

“Ben je 16 jaar en wil je de studie kiezen die bij je past? Kijk dan eerst waar je passie ligt. Heb jij nog geen antwoord op vragen die voor jou belangrijk zijn? Kies dan de opleiding die jou de antwoorden of de tools kan geven. Als je dat doet, ligt je keuze heel dicht bij jouw interesse.”

Meer weten over onze opleiding Technische Natuurkunde? Kijk dan op de opleidingspagina.