Haagse helpt met digitalisering mkb

Het mkb is een belangrijke motor van de Nederlandse economie. Maar veel kleine en middelgrote bedrijven benutten de kansen van digitalisering onvoldoende. In een digitaliseringswerkplaats gaan studenten en lokale ondernemers aan de slag om hun bedrijf future proof te maken. “Een win-winsituatie.”

Tessa_Renkers (klein formaat)26 Bij de MKB Digiwerkplaats, een online loket voor de regio Haaglanden, kunnen ondernemers terecht voor vragen op het gebied van digitalisering. Studenten van de ICT-opleidingen van de Haagse Hogeschool, mboRijnland en het ROC Mondriaan adviseren en ondersteunen tijdens een minoropdracht, stage of een project in de vrije keuzeruimte.

Kansen

Veel kleine bedrijven weten de nieuwste technologieën onvoldoende te benutten. “Ze zijn druk in in plaats van met hun bedrijf. Kennis en financiering ontbreken”, zegt Tessa Renkers, werkzaam bij De Haagse als projectleider MKB Digiwerkplaats. “Terwijl er nog heel veel kansen liggen.”

Broodjes

Vaak ontbreekt een helder klantbestand. Andere bedrijven bieden online diensten of producten aan, maar verwerken de e-mails die binnenkomen handmatig. “Dat kan natuurlijk efficiënter”, vervolgt Tessa. “Bij een bakker zou je bijvoorbeeld de verkoop kunnen voorspellen aan de hand van het weerbericht. Bij mooi weer worden er meer broodjes verkocht. Die data kan worden gekoppeld aan het kassasysteem en de personele bezetting.”

Praktische vragen

Voor allerlei praktische, digitale vragen kunnen lokale ondernemers terecht bij de digiwerkplaats. Studenten van HBO-ICT bouwen in de Dutch Innovation Factory bijvoorbeeld een app, geven advies over het automatiseren van een bedrijfsproces of helpen bij het overstappen naar de cloud. Juist studenten kunnen volgens Tessa ondernemers bij uitstek goed helpen met hun digitaliseringsslag. “Studenten hebben een frisse blik, kunnen out of the box denken, komen met moderne oplossingen, kennen de nieuwste technieken en spreken vaak de taal van een ondernemer.”

Win-win

Naast het voordeel voor de ondernemer, biedt de digiwerkplaats een kans voor studenten om aan de slag te gaan met een praktijkopdracht. “Een win-winsituatie”, aldus Tessa. “In de praktijk leer je skills, zoals maatwerk en samenwerken met andere disciplines.” Het is dan ook de bedoeling dat studenten van andere opleidingen, zoals Finance & Control of Communicatie, betrokken worden bij de MKB digiwerkplaats. “Projecten met kleine ondernemers lenen zich vaak goed voor interdisciplinaire samenwerking.”

Aanmelden opleidingen

Bij het begeleiden van studenten bij het aantrekken en uitvoeren van een praktijkopdracht wil de digiwerkplaats docenten zo veel mogelijk ontlasten. De digiwerkplaats helpt bij het vinden van opdrachtgevers en het ondersteunen van de student. Docenten van opleidingen die raakvlakken hebben met digitalisering, economie of communicatie kunnen hun interesse tonen via info@mkbdigiwerkplaats.nl.

Ambitie

De MKB Digiwerkplaats heeft de ambitie om na drie jaar ruim 450 ondernemers te hebben gekoppeld aan zowel hbo- als mbo-studenten. Vanaf november dit jaar gaat de MKB Digiwerkplaats volledig van start. Studenten van de HBO ICT-opleiding van de Haagse zijn inmiddels in het Dutchsoftwarelab begonnen aan de bouw van het digitale platform waar vraag en aanbod samenkomt, en voorbeeldprojecten en kennis wordt gedeeld. In november vindt een MKB Business Innovation Challenge plaats. In januari gevolgd door een groot aantal Digitale Sprints met studenten en ondernemers. Lees hier meer informatie.