Lectoraat helpt Team NL met voorbereidingen Paralympische Spelen

Nederland is als klein land op de Paralympische Spelen erg succesvol. Bij de laatste zomerspelen in 2016 veroverde de paralympische ploeg 63 medailles en eindigde op de 7e plaats in het medailleklassement. Eind augustus vindt in Tokyo de 16e editie van de Paralympische Zomerspelen plaats. Het lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport levert een bijdrage aan de voorbereidingen van Team NL door te onderzoeken hoe technologie de sporters verder vooruit kan helpen.

meten en verbeteren van prestatievermogen van rolstoelsporters in project WheelPower

In de podcast ‘Technologie voor de paralympische sporter’ van Topsport Topics vertellen lector Monique Berger en onderzoeker Rienk van der Slikke over de onderzoeken van het lectoraat. Zij praten onder andere over volledig aan de sporter aangepaste rolstoelen, over sensoren die iedere beweging registreren en over een app die sporter en coach precies laat zien wat ze in een training gedaan hebben.

Toegankelijk voor iedereen

“Aanpassingen die voor racewagens van de Formule 1 tot betere prestaties leiden, zien we na enige tijd ook terug in de gewone personenauto’s. De technologie die we nu ontwikkelen voor individuele topsporters, willen we ook toegankelijk maken voor amateursporters met een fysieke beperking en voor mensen die revalideren”, vertelt Monique Berger in deze podcast.

Over Topsport Topics

De podcast is onderdeel van de serie podcasts gemaakt door Topsport Topics. Deze organisatie wil de Nederlandse topsport bevorderen door nieuwe wetenschappelijke informatie te delen met de sportpraktijk en door vragen uit de nationale topsportprogramma’s te beantwoorden. Aan de hand van actuele thema's worden gasten uitgenodigd om in de Topsport Topics Podcast hun expertise te delen.

Podcast luisteren

Luister naar de podcast ‘Technologie voor de Paralympische Sporter’