Burgemeester van Zanen wandelt bestuurskundige route met studenten

Boek met 7 wandelingen door studenten Bestuurskunde nu gratis te downloaden voor iedereen

Burgeneester van Zanen en CvB-lid Rawal beginnen aan de wandeling Zeven wandelingen, ieder met een eigen bestuurskundig thema. Gemaakt door studenten, voor studenten. Dwars door het bestuurlijk hart van Nederland, de Internationale stad van Vrede en Recht, Den Haag. Zesentwintig studenten Bestuurskunde van De Haagse Hogeschool maakten voor de nieuwe studenten van het aankomend jaar een boek met wandelingen om de stad beter te leren kennen. Op 27 augustus liepen Burgemeester van Den Haag Jan van Zanen en lid van het CvB van De Haagse Hogeschool Rajash Rawal samen met de samenstellers van de routes en de nieuwe eerstejaars een van de zeven routes.  

Den Haag is al eeuwenlang het politiek en bestuurlijk centrum van Nederland. Bovendien staat de stad, sinds hier aan het eind van de 19e eeuw de eerste Haagse Vredesconferentie plaats vond en niet veel later ook het Vredespaleis werd gebouwd, internationaal bekend als stad van vrede en recht. Door heel Den Haag zijn dan ook bijzondere plekken te vinden die, nu of juist uit historisch perspectief, dit unieke karakter van de stad Den Haag uitlichten.  

In kader van een studieopdracht doken 26 studenten van de opleiding Bestuurskunde van De Haagse Hogeschool het Haags Gemeentearchief in. Daar probeerden zij zoveel mogelijk van die bijzondere plekken in Den Haag en de verhalen erachter op tafel te krijgen. Met wat zij vonden, zetten zij zeven wandelroutes uit, ieder met een eigen bestuurskundig thema. Zo is er een wandeling die in het teken staat van het Recht, een over het thema Veiligheid, een over Bestuur en Politiek, een vierde over Slavernij, een vijfde is gewijd aan Diplomatie en Internationale Samenwerking, de zesde heeft als thema Ons Koninkrijk, en de zevende gaat over NGO’s en Maatschappelijke Organisaties.  

De internationale naam en faam van Den Haag maakt dat er ieder jaar vele studenten uit binnen- en het verre buitenland onze stad kiezen als de plek waar zij hun studie willen volgen. Dit geldt zeker voor de bestuurskundige, veiligheid- en recht-georiënteerde opleidingen die in de Hofstad te vinden zijn. Om de nieuwe lichting bestuurskundestudenten tijdens de introductieperiode op een leuke manier kennis te laten maken met hun nieuwe stad, zijn de zeven wandelingen uitgedacht en tweetalig (Nederlands en Engels) in een boekje verwerkt.

Op 27 augustus liepen de bedenkers ook een van de zeven wandelingen samen met de nieuwe eerstejaars, de route ‘Bestuur en Politiek’. Daarbij werden zij vergezeld door een bijzonder duo: Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, en Rajash Rawal, lid van het College van Bestuur van De Haagse Hogeschool. Samen vierden zij met de studenten zo de start van het nieuwe studiejaar, een jaar waarin eindelijk weer meer ruimte is voor fysieke ontmoeting en het ondernemen van gezamenlijke activiteiten.      

Burgemeester van Zanen sprak de aanwezige bestuurskundestudenten, waarvan het overgrote deel nieuwe eerstejaars en ook nieuw in deze stad, warm toe en heette ze welkom in 'zijn' stad. Zijn inspirerende boodschap aan hen sloot hij af met de woorden "If you can make it in The Hague, you can make it anywhere!" 

Het boekje met wandelingen, dat slechts in zeer beperkte oplage fysiek is gedrukt, is vanaf 27 augustus voor iedereen gratis te downloaden vanaf de website van De Haagse Hogeschool. Of je hier nou geboren en getogen bent, of net per trein bent aangekomen, met deze wandelingen leer je de stad Den Haag op een nieuwe, unieke manier kennen.