Internationale samenwerking onderzoek: duurzame en sociale lokale energiesystemen

De National Natural Science Foundation of China (NSFC) en NWO hebben binnen het Merian Fund de financiering van 2 projectvoorstellen van het lectoraat Data Science gehonoreerd. De onderzoeksprojecten zijn onderdeel van een samenwerkingsprogramma tussen Nederland en China en geven het lectoraat de kans om verbinding te maken en samen te werken met vooraanstaande Chinese en Nederlandse universiteiten. De projecten zullen bijdragen aan duurzame en sociale lokale energiesystemen.

Internationale samenwerking onderzoek Het thema is belangrijk voor Nederland en China, maar is ook een uitdaging voor landen over de hele wereld. Beide projecten hebben een looptijd van 4 jaar.

Lokale energiesystemen verbeteren 

Het eerste project richt zich op het verbeteren van de werking van lokale energiesystemen voor buurten met een hoge zelfvoorziening en een hoge betrokkenheid van de buurtbewoners. Het lectoraat Data Science werkt voor dit project samen met Eindhoven University of Technology (TU/e), Zhejiang University, Tongji University, Zhejiang Energy Group Co. Ltd., Brainport Smart District en Gemeente Zoetermeer.

Het tweede project (DATALESs) is een data-analyse om tot een betere werking van lokale energiesystemen te komen vanuit cyber, fysiek en sociaal perspectief. Samenwerkingspartners voor dit project zijn Delft University of Technology, Tsinghua University, Zhejiang University, Jibei Power Exchange Center Ltd. Co., PEPITe S.A. and Geodan. 

Ketenbrede samenwerking

Het Merian Fund stimuleert de samenwerking van Nederlandse onderzoekers met opkomende wetenschapslanden en ontwikkelingslanden, met een bijdrage aan de SDGs als rode draad door alle programma's. Binnen de thematische samenwerkingen worden samen met de partnerlanden interdisciplinaire programma’s ontwikkeld, waarin onderzoeksprojecten gezamenlijk moeten bijdragen aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen en het behalen van de SDGs van de Verenigde Naties. 

Lees ook

Two projects granted with China on local energy systems within cooperation NSFC (Merian Fund) op de website van NWO.